| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kis-electronic Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 19:33 Заглавие: TV Grundig CUC7851. Проблем с TEA5101 и завишени напрежения |
|
|
Колеги, здравейте! Имам проблем с ремонта на TV Grundig M72-795 TOP.
Донесоха ми го за ремонт с изгоряла TEA5101 и R793, 330 ома захранващо с 200 волта 5-то краче на TEA-та. Преди да сменя изгорелите елементи нямах схемата, защото не знаех какво ме чака. Поставих едно съпротивление, около 10 ома, тъй като старото беше овъглено и не се четеше. Запоих си новата ТЕА и всичко си заработи, за съжеление не за дълго - около седмица, след което ТВ-то се върна със същия дефект. Погледнах вече по задълбочено, изрових си схемата, сложих си каквото трябваше съпротивление-330 ома нова ТЕА и се започна... още с включването съпротивлението изгаря, заедно с него и ТЕА-та. И така няколко пъти.....Проверих 200-та волта, както е по схемата и се оказа че са 260! Позамерих тук там и установих, че всички нестабилизирани напрежения са завишени. В захранващия блок има едно тримерче R654, с което намалих до минимум захранванията, то действа на обратната връзка на имп. захр. и е общо. Не беше достатъчно и за да мога да работя и правя измервания се принудих изкуствено да занижа още за да получа 200 волта на 5то краче на ТЕА5101. При това положение почти всичко се нормализира, с изключение на размера на образа, на който получих хоризонтално стесняване с около по 4 пръста от двете страни. Проверил съм всички кондензатори в захранването и около ТХО-то, няма лоши спойки, и нямам идея, как се е получило това "завишаване", което явно е необходимо за да се разгъне добре екрана по хоризонтал, а в същото време е пагубно за управлението на кинескопа.
Моля, ако някой се е сблъсквал с подобен проблем да сподели опита си, за което благодаря! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 19:53 Заглавие: |
|
|
Добре дошъл!Електролитните конздензатори в захранването ги смени с нови,ами недей да ги мериш!
Нагласи си първо напрежението +B да е добре-понеже схемата която имам е една-никаква-дето се подвизава из интернет-предполагам и ти само на нея ще попаднеш-и няма половината телевизор в нея,за +B можеш да съдиш по 22В амплитуда на РИОХа за отопление.
Оттам насетне вече ще се разбере нормални ли са другите изходни напрежения или не са.260В ако си сигурен в уреда с който ги мериш-са малко множко за чипа.
Отделно имай впредвид да не се заблуждаваш-TEA5101 в момента по магазините в огромната си част са ментаци. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
kis-electronic Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 13, 2007 9:43 Заглавие: |
|
|
Благодаря за светкавичния отговор! Ще послушам съвета Ви, относно кондензаторите, но за ментаците ТЕА не знам какво да правя? И на мен ми мина през ум, че може да са 16-то качество и сменях магазините, но в интерес на истината попадах все на близки серии. Днес продължавам борбата и ще Ви пиша пак, като се преборя.
P.S В нета има и пълна схема на модел CUC 7861, който е много близък до 7851, но не помня от къде я дръпнах.
Поздрави и успешен ден! |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 13, 2007 11:41 Заглавие: |
|
|
Значи съди по напражението +A което храни редовата според размера на кинескопа.
И задължително кондензатора 2,2мкФ в захранването-нов.
Може да имаш и друг проблем по регулировката-най-вероятно оптрона,тъй че не е лошо профилактично да го смениш. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2008 16:44 Заглавие: |
|
|
Вдигам старата тема със същия проблем. Поне да го разчоплим.
При мен тримера въобще не регулира, +B около 180V.
Преди мен е копано доста. Захранването е с 2 оптрона + някакво ТАА765 в регулацията. Отпред TDA4605.
В нашия обменник и монитор има само началото на някаква схена без захранване, развивки и т.н. Та ако на някой му се намира моля да качи/даде. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Сеп 20, 2008 17:57 Заглавие: |
|
|
Що не погледнеш схемата на GRUNDIG Chas.CUC7861 по точно захранването  |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 8:15 Заглавие: |
|
|
Аз бих махнал оптрона ОК646 (по схемата на CUC7861) и на мястото на R646 бих включил тример 2.2коМ. Ако при това се регулира напрежението +В, проблема остава около TAA765A. При въртене на R654 напрежението на извод 5 на операционния усилвател трябва да се променя. Тъй като сравняването по напрежение става по шините на +5в и +В, то на инвертиращия и неинвертищ извод стойностите трябва да са близки. При напълно отпушен или запушен оптрон напреженията на +В ще са или минимални или максимални.
Друг е случая когато оптроните се управляват, а не се регулира +В. Тогава проблема остава да е в или около TDA4605. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
zapad Опитен потребител