Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Регулируем стабилизатор
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
а21
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 15, 2008 23:11    Заглавие: Регулируем стабилизатор Отговорете с цитат

Здравейте,
Имам усилвател Студио-2, който обаче от известно време не работи, а и не ми се занимава с него. Реших да му използвам захранването за да си направя регулируем стабилизатор. За стабилизация реших да използвам схема от млад конструктор - http://constructor.bg/shop/popup_add_image.php?imagesID=124

ват LM317T, а аз мисля да я сменя с LM138, която има 5А максимален изходен ток. Захранването на Студио-то е 30V, така че не мисля, че ще има проблем. Въпросът е дали да добавя два диода за ограничители или да я оставя както си е така. Гледам също така, че схемата я няма в раздела със схеми на техния сайт и никъде не е дадена стойността на елементите. В даташийта има формула за изчисляване на изходното напрежение

Vout=1,25(1+R2/R1)+IadjR2

като R2 в случая е Тр. Всичко добре, но коя стойност да взема за Iadj - типична или максимална? И все пак ми трябва поне единия резистор, за да мога да сметна другия.

П.С. Приемам идеи и за управляването на стабилизатора с PIC например, но това не е на дневен план Smile
П.С. И ако може да ми препоръчате някое по-евтино решение за волтметър, който да ползвам (цифров) за да знам какво напрежение съм задал. Най-евтино за което се сещам в момента е да взема най-евтиния мултицет и да използвам него Smile

Малко съм бос по ТЗУ, но тепърва започвам да ги уча, а ми трябва стабилизатор и имам частите да го направя (поне за тази схема).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Окт 15, 2008 23:39    Заглавие: Отговорете с цитат

http://diyaudioprojects.com/Technical/Voltage-Regulator/

http://ulrichradig.de/home/uploads/File/LM317Calc/LM317Calc.zip
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 0:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата 'а защо не импулсен' няма да я коментирам, щото според мен е офтопик. Но ето за линейния:

Не е толкова просто да направиш 5А линеен стабилизатор. Производителите го изкарват едва ли не толкова лесно, колкото да сложиш една обикновена 7805.

Подготви се психически да звъни стабилизатора, като го пуснеш. Сложи защити на изхода непременно. Звъненето е особено вероятен проблем, ако има индуктивност на изхода (напр. 30-сантиметрови кабели до захранваното устройство са предостатъчни)

Има и друг вариант със LM317 - използваш го да подпре примерно 1А (или дори по-малко) от изходния ток, остатъка подаваш на няколко заедно свързани 2N3055 (стандартен емитерен повторител, минимални резистори в емитерите, подобно на схемата от дейташийта на тоя 138/338)

Що се отнася до резисторите на LM317, обичайна стойност за първия (м/у Out и Adj) е 240 ома. Може и с много други, но тази е в дейташийта и доказано работи Smile
Върнете се в началото
а21
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 9:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре, че попитах преди да почна да лепя Smile
Благодаря за отговорите!
Върнете се в началото
а21
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 13:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Май забравих да спомена за приложението на стабилизатора Smile
По принцип не ми трябва 5А ток. Ще го използвам главно за схеми с микроконтролери и може би някои други, но не с такава голяма консумация. А това, че искам да използвам тази интеграла е, за да мога да използвам при нужда мощността на трафа ( тя е около 200W ). Иначе по принцип и оригиналната схема, която е на 1.5А ми върши идеална работа. А колкото до защитата на изхода - мисля да сложа един предпазител. А като защита на входа преди трафа си мисля да сложа един автоматичен предпазител, който да използвам и за вкл./изкл. на стабилизатора.

Тези работи ги уточнявам, защото приемам всякакви съвети и не съм решил твърдо да използва 5А схемата. А и като прибавим това, че в няколко магазина проверих и нямаха LM138, съвсем почвам да се колебая Smile
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 14:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Само с предпазители трудно се защитават полупроводници!

Като правило става тъкмо обратното.
Някой полупроводник се опитва да защити телта на бушона да не изгори. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
pilgrim
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: wild,wild world

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 15:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се колебай, ами използвай LM317- има я по всички магазини.

Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 16:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
за да мога да използвам при нужда мощността на трафа ( тя е около 200W )

Ще ти свърши работа ,да опече 317 ката или 338цата ,най добре си тури една температурна защита и големичък радиатор !
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 16:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата на pilgrim е горе-долу това което имах предвид под "със 3055", само дето това дето са дали е инт. схема, която изглежда като транзистор, но има някои защити отвътре.

А междувпрочем, ако искаш да ползваш пълната мощност на тоя траф, се замисли дали не ти трябват няколко напрежения, не едно. Примерно, ако има средна точка, може да си изкараш +12 / -12, отделно +5. Това ще ти върши работа за повече схеми (напр. повечето класически схеми с ОУ работят най-добре с двуполярно захранване). А и ще ти бъде по-лесно да извадиш по 1А от три различни напрежения, вместо 3А или 5А от едно. Тая схема с паралелните транзистори работи отлично (изпробвано!) но иска известна настройка на емитерните баластни съпротивления.

Пък за защитата - имай предвид че самите 7805 и 317 имат отлични защити вътрешно, и за прегряване, и за късо. Проблема е че вградената логика работи само "върху" самия регулатор. Трябва външна защита за да опазиш мощните транзистори на изхода.

А като си тръгнал да си правиш такова захранване, купи си и 1-2 бракми уж "мултицети" от китайските магазини за левче, и ги свържи по изходите, да си имаш вградена индикация какво се случва като напрежение и ампераж.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Чет Окт 16, 2008 17:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж аз какво съм си направил с LM317 (в атача). Напрежението се регулира от 1.2 до 30 волта, а тока от 0 до 5 ампера.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети