|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ceco2884 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 27, 2008 0:04 Заглавие: Как да направим електромагнит равностоен на п.магнит |
|
|
Здравейте ,
Нов съм и търся помощ в начинанието да направя електромагнит , който да има сила равностойна или близка на постоянен магнит.
Имам цилиндрични неодимови магнити Ф5 мм и дълги 15 мм .
Електромагнитът трябва да е със същите размери или евентуално двойно по-дълга сърцевина и да може да отблъсне неодима , но не знам как да го проектирам .
Изобщо знае ли някой как да се измери силата на постоянен магнит и после според нея да проектираме електромагнит ?
Това , което знам от каталога е , че сила на прилепване към желязна повърхнина е 1 kg
Помогнете.
Педварително благодаря _________________ Много хора не знаят , че нищо не знаят , а ние и това не знаеме . |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 27, 2008 14:42 Заглавие: |
|
|
Ами не си споменал за какви цели ще се ползва, тъй че карам през просото.
Нямаме на разположение лаборатория или завод така че забравяме теолията и практиката ще ни е пръв приятел.
Взимаш един линеен силомер и мериш силата на опън при различни отстояния на два магнита един от друг. После делиш на 2.
Другият вариант е и с домашния кантар да пробваш кака е силата на отблъскване. И пак цепиш на 2. G=m.g,[N]
После си смяташ един постояннотоков електромагнит за същата сила и проверяваш дали характеристиката му като притегляне ще съвпадне с тезикоито си свалил от постоянните магнити. Ако е е почти същата -> кеф. Ако има големи разминавки погледни как си навил намотката. Всяка навивка трябва да е перпендикулярнана сърцевината. Една само да се отклони на калъч и останалите след нея и почват се изменят свойствата. Постояннотоковия е с плътно парче желязо.
Ама не помня магнито меко или магнитно твърдо трябваше да бъде.
Определя се като смъкнеш хистерезиса на желязото.
Формулата също не ми е пред очите, но вярвам че колегите съфорумници ще я изровят от справочника по електротехника
Успех
Допълнение от 28.10.2008
Подемна сила на електроматнит:
F=B*H*S=B^2*S/miu0, [N]
интензитет (напрегнатост) на полето H=I/2*pi*r
магнитна индукция B=miu*H
При всички случаи трябва да знаеш магнитната проницаемост на сърцевината или магнитната индукция. И както обикновено става, това е неизвестно, така че най-вероятно ще трабва да си я свалиш с лабораторна установка за смъкване на хистерезисни криви.
Както виждам не ти е много спешно, тъй че някой друг път ще обяснявам повече. _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|