Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как да направим електромагнит равностоен на п.магнит

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ceco2884
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 27, 2008 0:04    Заглавие: Как да направим електромагнит равностоен на п.магнит Отговорете с цитат

Здравейте ,
Нов съм и търся помощ в начинанието да направя електромагнит , който да има сила равностойна или близка на постоянен магнит.
Имам цилиндрични неодимови магнити Ф5 мм и дълги 15 мм .
Електромагнитът трябва да е със същите размери или евентуално двойно по-дълга сърцевина и да може да отблъсне неодима , но не знам как да го проектирам .

Изобщо знае ли някой как да се измери силата на постоянен магнит и после според нея да проектираме електромагнит ?
Това , което знам от каталога е , че сила на прилепване към желязна повърхнина е 1 kg Sad
Помогнете.
Педварително благодаря
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Окт 27, 2008 14:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами не си споменал за какви цели ще се ползва, тъй че карам през просото.
Нямаме на разположение лаборатория или завод така че забравяме теолията и практиката ще ни е пръв приятел.
Взимаш един линеен силомер и мериш силата на опън при различни отстояния на два магнита един от друг. После делиш на 2.
Другият вариант е и с домашния кантар да пробваш кака е силата на отблъскване. И пак цепиш на 2. G=m.g,[N]
После си смяташ един постояннотоков електромагнит за същата сила и проверяваш дали характеристиката му като притегляне ще съвпадне с тезикоито си свалил от постоянните магнити. Ако е е почти същата -> кеф. Ако има големи разминавки погледни как си навил намотката. Всяка навивка трябва да е перпендикулярнана сърцевината. Една само да се отклони на калъч и останалите след нея и почват се изменят свойствата. Постояннотоковия е с плътно парче желязо.
Ама не помня магнито меко или магнитно твърдо трябваше да бъде.
Определя се като смъкнеш хистерезиса на желязото.
Формулата също не ми е пред очите, но вярвам че колегите съфорумници ще я изровят от справочника по електротехника Wink
Успех

Допълнение от 28.10.2008
Подемна сила на електроматнит:
F=B*H*S=B^2*S/miu0, [N]
интензитет (напрегнатост) на полето H=I/2*pi*r
магнитна индукция B=miu*H
При всички случаи трябва да знаеш магнитната проницаемост на сърцевината или магнитната индукция. И както обикновено става, това е неизвестно, така че най-вероятно ще трабва да си я свалиш с лабораторна установка за смъкване на хистерезисни криви.
Както виждам не ти е много спешно, тъй че някой друг път ще обяснявам повече.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети