|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
joro-z Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 30, 2008 1:51 Заглавие: Panasonic E 15 HKE-3 -питане за климатик |
|
|
Здравейте,
Днес ми монтираха Panasonic 15 и първите ми наблюдения са че при външна темперетура 7 градуса климатика работи 3ч на 30 градуса и не изключи и след като свалих температурата на 25 тогава изключи.Стаята е 15 м2 и темперетурата в средата достигна 25 градуса.В тръбите(имам 1м тръби вътре скрити в пласмасов канал за кабел) се чуваше един странен звук нещо като стържене или от рода на бълбукане може би движението на фреона и също така вътрешното тяло не спира да духа а остава едно леко остатъчно подухване след като климатика е достигнал зададена темперетура и е спрял.Нормални ли са тези неща или трябва да се вземат мерки.След монтажа на телата и свързването на тръбите пуснаха отвън и изсъска нещо за секунда и казаха че е готово вакумирано и обезваздучено стартираха климатика и тръгнаха.Такава машина имам за първи път и нямам наблюдения ако се знае нещо ще се радвам да го споделим. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 30, 2008 14:39 Заглавие: |
|
|
Нормално е в режим отопление климатика да продължи да духа, след като е достигната температурата. Това се прави, за да развърта въздуха из стаята. Един вид, обикновен вентилатор
Лекото бълбукане в тръбите също е нормално, но не би трябвало да е толкова звучно, че чак да ти прави впечатление - освен малко след пускане (тогава е нормално да има едно пссссст за кратко)
Що се отнася до температурата - особено при по-евтините модели, термосензора на вътрешното тяло е гола вода и отчита "някаква" температура, която е толкова калибрирана с реалната, колкото аз съм марсианец. Това едно; второ, както ти самият си забелязал, отчитането става горе при тялото, а в средата на стаята т може да е съвсем различна.
Така че не обръщай сериозно внимание на показанието за температурата. Важното е да спира и пуска стабилно при едно субективно комфортно усещане, а не да "пише" толкова градуса, колкото би показал и добър термометър. |
|
|
 |
joro-z Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 15:20 Заглавие: |
|
|
Движението на фреона се понася и не е постоянно.Обаче ме тревожи зимата дали ще успее да стопли.Сега при +10 градуса външна темперетура ако на дистанционното е зададено 25 градуса работи и достига температура след което се изключва но ако са зададени 27 или нагоре и 5ч да работи няма никакво изключване което според мен е че не достига темперетура за да изключи а сега е топло то какво ли ще е зимата когато външната температура достигне до -10 тогава сигурно изобщо няма да изключва което маи си е проблем.Стаята е 15м2=39м3 което значи малка стая за този модел понеже го дават до 100м3 и би трябвало бързо да достига зададена темперетура и да изключва в тази малка стая.Този модел на Panasonic E 15 HKE-3 го дават от високия клас на Panasonic и е Малаезийски.Може би има нещо което не е наред или монтажа да не е както трябва понеже не видях никакви вакум помпи а само изпускане от крановете за момент да изсъска след монтажа и после стартиране на климатика.
Коригирал съм ти поста-имена на марки и модели се изписват на родния им език И между другото-"малаЙзийски"-МалаЙзия |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 15:55 Заглавие: |
|
|
Много голяма част от монтажните бригади за клими са съставени от мърльовци, според които вакуумирането 'не е необходимо'. Ако не си видял изрично вакуумната помпа, и не е поседяла някоя и друга минута да издърпа заводския фреон, значи не е вакуумирано.
Това се прави за икономия - за да не доливат фреон (заводския обикновено е достатъчно). Естествено, при 'затапването' - онова пст което си чул - излиза някакъв фреон, а в тръбите влиза някаква влага и външен вуздух.
Тези 'примеси' обикновено са твърде малки и климите си работят, макар и под оптималния си режим.
Според мен ако човек си купи климатик 12-ка за 1800 лв, и монтажната бридага не му го вакуумира, след това да налее чисто нов фреон, да измери точното налягане и да го настрои на колкото препоръчва Panasonic... Монтажната бригада заслужава блъскане с кубинки по задниците. |
|
|
 |
fishev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 16:19 Заглавие: |
|
|
змейос били казал как се настроива налягане на климатик и защо трябва да се налива чисто нов фреон Абе изобщо знаеш ли за какво се прави вакумирането и какво се изтегля с него Ей аман от пвсевдо разбирачи За питащия още в колко форума ще питаш за този климатик не разбрали че машината си работи нормално  |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 16:45 Заглавие: |
|
|
Фишев, ти нали си професионалист? Обясни ТИ защо се вакуумира системата. А за налягането няма да коментирам - Бочко Тенекеджийски от Перник нужда даже и от манометър няма, той е 'забелязал' че климатика 'си работи и така'
ЕДИТ: Ето тука ми попадна един пост, който ги казва нещата по-добре, отколкото аз изобщо бих могъл да се изразя:
"Количеството фреон в уредбата по никакъв начин не може да се контролира с манометър. Налягането на фреоновите пари при неработещ компресор зависи само от околната температура. За всяка уредба има предписана определена маса и тип фреон. Правилната процедура е вакуумиране и зареждане с предписаното количество, например 0,9kg. Пълначните уредби могат да отчитат количеството изпомпан фреон, така че да се заплаща само действително допълненото количество. Зареждането с повече от предписаното ще повреди компресора поради "влажна" работа или засмукване на течна фаза, а при недостатъчно запълване, уредбата ще работи неефективно. "
На който му е интересно, следващия път при монтаж да погледне "пълначната уредба" на монтажната група. Последния път когато имах вземане даване с непрофесионални тенекджии, "уредбата" беше компресор от хладилник от времето на социализма. (По една случайност, макар да не съм хладилен техник, съм управлявал софтуерно компресорни системи и общо-взето на око мога да ти стрелна базови параметри на сума ти агрегати от битова и индустриална техника) |
|
|
 |
fishev Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 31, 2008 18:52 Заглавие: |
|
|
| Зададох конкретни въпроси не получих отговор а само размисли за съвсем други неща Сега обяснявам вакумирането се прави при неотворени кранове към края на монтажа Вакумира се само тръбния път и вътрешното тяло да се премахне влагата и въздуха във системата която е била отворена Климатиците си идват фабрично заредени със фреон и не се налага да се пълнят при монтажа Допълва се само ако имам много дълъг тръбен път по таблица от производителя Примерно по 30 грама на линеен метър над 6 метра (условно казано в случая)Вакумирането се коментира доста напоследък по форумите Пожелателное е лятото(може само с продухване) и задължително есента и зимата По мой наблюдения няма разлика дали е само продухано или вакумирано климатиците си работят Първите ми машини са монтирани преди повече от 5 години и са били само продухани и все още си работят А с какво ще се вакумира също няма голямо значение дали с компресор ,едно или двустъпална помпа разликата е само във времето за което ще се постигне вакум и зависи и от дължината и дебелината на тръбния път Самия процес е добър заради друго Ако не са направени добре връзките може да се разбере дали няма пропуск в системата и да се спести загуба на фреон и бъдещи проблеми със климатика и клиентитеВакумираме от над 3 години отначало със компресор след това със помпи това го споменавам зада се разбере че съм минал през всички етапи на развитие в този занаят и затова казвам нещата от практическа гледна точка а не само от теоретична По манометри и ампер клещи можеш да разбереш доста неща за работата на машината стига да знаеш какво и къде да гледаш Също така с един термометър можеш да разбереш приблизително какво налягане имаш в режим на отопление и дали е нормално това за конкретната машина Надявам се да съм бил полезен |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|