Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какво всъщност е NICAM?

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Чет Окт 30, 2008 18:28    Заглавие: Какво всъщност е NICAM? Отговорете с цитат

Здравейте.
Може ли да помоля някой който има няколко свободни минутки и знае какво е NICAM да обясни на български език за мен и всички други които не знаят и се интересуват. Четох из интернет на англииски, но не можах да схвана изцяло. Основното което разбрах е че това е вид цифрово пренасяне на звука при телевизионното предаване, с цел качествена звукова картина. По пътя на логиката си мисля, че за целта този телевизор с който се приема такъв сигнал трябва да има цифров NICAM декодер. Другата черна дупка която ми се появява е дали въобще някоя от телевизиите в Татковината ни знае за съществуването на такъв вид транслация и защо не се използва. Притежавам приемник с такъв декодер но така и не съм видял да действа - преди бях с аналогова кабелна - нямаше. Сега съм с цифрова и пак няма (тук вече по-може защото така или иначе звука си е цифров Smile ).
Това е за сега. Искам да благодаря предварително на всеки който сподели и помогне малко или много за повдигането на техническата култура на нацията. Wink Wink Wink
Поздрави!!!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
мармот
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Окт 30, 2008 18:55    Заглавие: Отговорете с цитат

NICAM=Near Instantaneous Companded Audio Multiplex.Използва импулсно-кодова модулация.Носеща и подносеща,за да може да се ползва и на моно телевизори.Общо взето трансферира цифрова информация с нисък битрейт.Вече е морално остарял.Да,информацията трябва да се декодира.Използван е предимно в някои държави от западна Европа-Холандия,Германия,Австрия,за други не се сещам,но сигурно има.В България и държавите от соц-блока не съществува като понятие.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Окт 30, 2008 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Звука се излъчва в цифров вид на подносеща 5,85MHz.За да го декодираш трябва в приемника да имаш съответния декодер.Преди 4-5 години бТВ подмени няколко от предавателите си, с по-нови, които имат възможност да излъчват стереосигнал по стандарта NICAM.След пробното им пускане тази опция бе изключена по две причини-
1.-изреваха някой собственици на по-стари модели телевизори които имаха по-лоши платки звук-мисля причината е ясна на всички.
2.- излъчването на стереосигнала изисква промяна на лиценза за ефирно излъчване-т.е. пари, разправии и т.н.Предстоеше да праминаваме на изцяло цифрово излъчване ( и още си предстои ) та нямаше крещяща необходимост от такава галимация.
Сега вече наистина системата е остаряла- нали скоро ( до края на 2012 г.) трябва да преминем изцяло на цифрова ефирна тв.
Дано съм те осветлил малко!!! Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети