| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 11:22 Заглавие: Търся схема на електронен потенциометър |
|
|
Имам идея да заменя потенциометъра в едно устройство с електронен. Въпроса ми е принципен, понеже все още не знам каква стойност е потенциометъра, който трябва да заменя. Става въпрос за устройство, което регулира обороти на двигател - и за него не знам подробности, но предполагам, че е асинхронен, вероятно и трифазен. Просто ме интересува къде мога да намеря нещо подобно. Търсих, но явно не където трябва. Мерси предварително. _________________ All Rights Reserved |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 11:57 Заглавие: |
|
|
microchip --> SPI потенциометри серия MCP 10,50 или 100к
софтуер си пишеш сам или си поръчваш да ти бъде написан |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 12:11 Заглавие: |
|
|
Уф то от TME като дойде до тук за 15 евро и тамън ще цъфне и ще върже.
По-скоро от Farnell през Комет.Те даже имат гледам разни в наличност. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните!
Последната промяна е направена от Bojilov на Пон Ное 03, 2008 12:17; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 18:00 Заглавие: |
|
|
Виж какво управлява този потенциометър и имитирай сигнала. Това с електронния такъв си е жив мазохизъм. Недей! _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 18:10 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | си е жив мазохизъм. Недей! |
И аз съм на същото мнение! |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 03, 2008 18:16 Заглавие: |
|
|
Това засега е само идея, по-вероятно е да не го преработвам. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Вто Ное 04, 2008 9:54 Заглавие: |
|
|
DS1669 - Обаче не мога да кажа дали не е само за аудио. _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 04, 2008 12:12 Заглавие: |
|
|
Ще трябва част от схемата. Иначе има относително елементарен начин за реализация на подобно нещо. Но все пак е с ПИК. Принципът е следният: Всеки от определен брой използвани изходи на процесора се свързва към подходящ буферен елемент(транзистор, оптрон...), който подава сигнала през съпротивление с определена стойност. По команда на процесора се сменя активният изход, с което се подава следващо съпротивление и т.н. За по-голям набор от стойности и по-голяма точност може да се използват логически елементи (Направил съм такова нещо с два демултиплексора 74LS154 - 4 to 16, при което от 5 крачета на процесора вадя 32 позиции). Дай задание и схема и ще измислим нещо, ако не изисква много време. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=yqoy8aGFRAU |
|
|
 |
|