| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 1:42 Заглавие: Помощ за Светорегулатор от МК -(Триточков) |
|
|
... Благодарение на suxfan схемата на МК http://www.constructor.bg/mk/IR_regulator_main.htm стигна до този вид
Така направена долавя всеки от полупериодите на захр. като порожитерен но
проблема е ча единия импулс към триака се генегира софтуерно във оригиналната схема .Доста си играх със сорса и симулациите но не можах да го оправя.Някои може ли промени сорса на контролера http://www.constructor.bg/mk/mkfiles/IR%20lightcontrol%20MK12.zip да генерига само от положителната полувълна а не да е с време между импулсите както е по фабричния сорс.
Благодаря ви предварително.
Ще следя темата постоянно и ако има нещо ново ще тествам
Наистина без вашата помощ няма да се справя.
Чао засега на всички... 
Последната промяна е направена от kukata на Чет Ное 13, 2008 3:05; мнението е било променяно общо 4 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 2:22 Заглавие: Re: Помощ за Светорегулатор от МК -(Триточков) |
|
|
| kukata написа: |
Каква може да е грешката в схемата и какво бе трябвало да променя или пробвам.Какво би значело това "през нулата" относно оптрона видях в мануала му че наистина пишеше нещо такова.Бих искал да е пак галванично разделен за да не натоварвам пик-а но за да продължа се нуждая от помощтта ви.
Благодаря предварително
Ще съм благодарен на всякакви идеи...  |
Изглежда всичко наред в тази схема, но за да е наистина гаванично разделено както си трябва, най добре е да го реализираш с трафче захранването на контролера, да махнеш онзи ценер и да сложиш 7805 за контролера. Но не знам къде ще го сместиш това ако трябва да се монтира на мястото на ключа
Но ако все пак се налага да го монтираш в ключа, най добре е да правиш тестове като с трафче си захраниш схемата и оставиш само синхронизацията да е отвън.
Всъщност как се държи когато е сложена лампа вместо захранването на луничките ? |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 3:41 Заглавие: |
|
|
Да ама с трафче пак би трябвало да е същата работа то захранване си има (независимо по какъв начин) схемата си зарежда и софтуера също.Само че не знам какъв сигнал излиза на крачето на пик-а което отива към симистора. какъвто и да е сигнала оптрона не реагира при него.Само със симистор работи (при оригиналната схема )но натоварва схемата и гори чипа.При триточковата промяна на схемата (първата картинка)не работи и по двата начина.Слагал съм светодиод да видя дали въобще има сигнал на 7 краче -да свети но някакси не на 100 процента.За съжаление нямам осцилоскоп да премеря точно какво излиза на изхода.Относно обекновенната лампа сякаш не трепка толкова но може и да е зрителна измама понеже пробвам със 100 вата а тя не може да изстине напълно и не забелязвам добре.Докато при луничките(звездичките)по 10 вата се усеща доста.
Блягодаря ти все пак за отговора. и все пак трябва да се направи нещо по тая схема за да проработи.
Ще чакам още помощ. |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 8:44 Заглавие: |
|
|
Прочетах всичко много бързо и не разбрах дали с 220 волтовата лампа регулатора работи нормално. Ако е така, значи проблема ще е в захранването на луничките.
И защо не продължи старата тема. http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?p=228628&highlight=#228628 _________________ Сашо Чавдаров |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 10:16 Заглавие: |
|
|
Луничките ако са 220V не би трябвало да има проблеми.Ако обаче са 12V и ги захранваш с импулсен преобразовател няма да стане според мен. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 10:34 Заглавие: |
|
|
Явно проблема е станал на живот и смърт.
Защо не пишеш до въпросния инженер Митко АТАНАСОВ, да му изложиш терзанията си относно схемата и да ти направи необходимите промени в асемблера.
Относно схемата не се виждат логически грешки.Може да се мине без R6.
R8 може да стане 330ома.
А тези 820 ома на дупето на диода на MOC-а ги смени с поне 250 ома
но не по малко(изчисли според възможностите на изхода на пика 20мА, може и 150ома- имаш максимален емитиращ ток на IR диода от 60мА).
Я.. не забелязах че на оригиналната схема не са ползвали софтуерния пуллъп на PIC-а ,значи не може без R6... и този C5 ме притеснява....
имаш входно съпротивление на I/O порт без пуллъп около ........ома(на GP3 имаш leakage ток по малък от 1микроА) |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 12:44 Заглавие: |
|
|
tchav не схемата така променена не работи и на 200 волта а старата е оставих защото там смесих и въпроси със софтуера и хардуера едновременно и стана една ...Пък и тогава не бях правил достатъчно опити със схемата и риших на-чисто.Тук все още се опитвам да реша хардуерния проблем първо и после софтуера,но ако някои разбира от асемблер може да пише нещо ако има корекции на софта : http://www.constructor.bg/mk/mkfiles/IR%20lightcontrol%20MK12.zip
Ditronix луничките са 12 волта-да.Трафа е импулсен но и димиращ което би трябвало да значи че подлежи на такава манипулация.Аз като го купувах държах да е димиращ.
Но схемата в това състояние което е (с този оптрон или със с тези 3 точки ) не работи дори и с лампа на 220 волта.
RМ опитах се да се свържа със човека направил схемата,По скоро с редакцията на Млад Конструктор и от там не бяха много любезни а ми заявиха че схемата е побликувана преди много време и не предлагат помощ.С две думи не ги интересува.
Според теб проблема идва от pic-а, така ли.Пуска различен по вид сигнал които трябва да управлява оптрона-ако правилно съм те разбрал .И всичко е решимо софтуерно?Ако някой има някакви идей да променя по схемата за да е направя по "надеждна и работеща" маже да драсне нещо на Paint-a а аз ще пробвам и ще пиша.
Благодаря. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 26, 2008 14:22 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | за лунички с траф на които 40 волта разлика си е доста |
това не означава автоматично 40V това означава че запълването на
шим модулацията не стига 100% а около 80% , респективно и при 40V
ще останат 10V аванс за да се захрани контролера.
..... след GP-то ще погледна асемблера.... |
|
|
 |
AZ:) Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 27, 2008 8:05 Заглавие: |
|
|
Някой може ли да даде печатната платка на устройството? Тази побликувана в списанието?
Извинявам се, че се включвам в темата с оффтопик, но реших че ще е по-добре да задам тук въпроса си отколкото в нова тема.
Поздрави! |
|
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Окт 27, 2008 18:42 Заглавие: |
|
|
RM, какво би трябвало да значи "GP"
Някой има ли идеи за решение на проблема ми?
AZ, има е от страна елементи в саита на PDF формат.Явно не си гледал до края просто си направи пистите ако те мързи я порачай онлаин -не струва почти нищо
Модерирано от RC
Ориентирай се как и за какво се ползват таговете.
kukata OK. Sorry! |
|
|
 |
|