| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Lotana Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 12:16 Заглавие: Проблем с 12F629 |
|
|
Здравейте!
Колеги, моля да помогнете за решаването на следния проблем:
Притежавам двуканално програмируемо дистанционно радио-управление .Единият канал се повреди и причината е в използуваният контролер 12F629 на които има прекъснат извод.На пазара такива контролери има, но проблема е в свалянето на програмата от стария и качването и на новия.Не съм специалист в тази област и ще се радвам ако може да ме насочите къде могат да ми помогнат.
Благодаря предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 12:20 Заглавие: |
|
|
| Забрави. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 12:24 Заглавие: |
|
|
1. Програмата сигурно е заключена, така че свалянето е невъзможно. Но все пак трябва да се провери.
2. Кой пин е счупен. В програмирането участват минимум 4 пина. Ако счупеният е някой от тях то свалянето на софтуера е невъзможно.
3. Цената на това дистанционно сигурно е не повече от 25 лв - разходка в София/ търсене на човек с програматор/ ангажиране на време/ презапояване - --> препрограмирането ми се струва още по-невъзможно |
|
|
 |
Lotana Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 12:53 Заглавие: |
|
|
| С дистанционното се регулира силата на звука на скъп лампов усилвател.Няма отчупен пин.Активни са 4-ти и 6-ти пин.Проблемен е 4-ти пин от който се взема сигнал за управляващия транзистор на единия от каналите.Не постъпва отпушващо напрежение от контролера.Не е програмен проблем.Има вградени осем програми които са активни и могат да се сменят.Не е проблем закупуването на ново дистанционно управление.Проблем е че дистанционното е вградено в дървен полиран и лакиран корпус с лицев панел и надписи.Ново дистанционно (ако не е същото на габарити и разположение на копчетата), означава изработване на нов дървен корпус, нов панел, надписи, монтаж.....много по-скъп вариант.Но в краен случай, ако няма друг начин..... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 13:14 Заглавие: |
|
|
| Lotana написа: | | ...Активни са 4-ти и 6-ти пин.Проблемен е 4-ти пин..... |
Задачата ти става още по-невъзможна, ако въпросния пин е "спукан".
Виж по-горния пост на Edesign.
Така, че търси друго решение. |
|
|
 |
Lotana Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 13:45 Заглавие: |
|
|
| От всичко казано до тук разбирам, че дали пинът е спукан, прекъснал, отчупен и т.н., независимо от това дали програмата е заключена или отключена, то няма начин тя да се свали.Не ми остава нищо друго освен закупуването на ново дистанционно.Благодаря на всички които се отзовахте! |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 16:07 Заглавие: Re: Проблем с 12F629 |
|
|
| Lotana написа: | | и причината е в използуваният контролер 12F629 на които има прекъснат извод |
Все пак не разбрахме, как и къде е прекъснат тоя извод?
Вътре в корпуса на чипа или отвън?
Ако е вътре - лошо, но ако е на границата между 'вътре' и 'на входа' - има шанс - трябва ти технически микроскоп, дрелка с бургия примерно 0.5мм и да си сръчен в ръцете...
Ако е отвън - за какво изобщо говорим - с малко лепило и един позлатен пин от най-обикновен 2.54мм конекторен блок ще стане...
П.С. Абе я най-добре го снимай и го дай тук |
|
|
 |
Lotana Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 16:53 Заглавие: |
|
|
| Zmeios, благодаря че се опитваш да ми помогнеш, но пина физически е напълно здрав и цял.Прекъсването е вътре в чипа.При промяна на статуса от дистанционното на пин 4-ти не се наблюдава поява на импулс и никаква промяна в напрежението, за разлика от пин 6-ти който е за другия канал. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 17:02 Заглавие: |
|
|
Lotana
нещо си в грешка за импулс на 4ти пин --> този пин може да работи само като вход и на него импулс не можеш да получиш. Това би било възможно само в много специални ситуации ако се използва вътрешния пул ъп който се управлява програмно но не вярвам в твоето дистанционно да са използвани такива похвати.
Следователно 4ти пин е вход и на него сигнал никога няма да получиш --> мисля че е най добре да дадеш повече инфо кой е правил дистанционното, схема, марка ...... |
|
|
 |
Lotana Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 17:31 Заглавие: |
|
|
| Не знам какво производство е дистанционното.Няма маркировка, нямам и схема.Платката е с повърхностен монтаж и има само обозначение на захранването 12 V и изходите за електронното управление на звука.Пиновете които превключват крайните транзистори на релетата за усилване и за намаляване на звука открих чрез проследяване на пистите.За да се отпушат на базите им трябва да се подаде положително напрежение.Релетата са производство на SUN HOLD - 12 волтови. |
|
|
 |
|