| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
todorov8001h Нов потребител

Регистриран на: 06 Ное 2008 Мнения: 11 Местожителство: СТАРА ЗАГОРА
|
Пуснато на: Сря Ное 26, 2008 19:44 Заглавие: CRT монитор CTX PR700 шаси 1795UA/ 1769UA няма картина |
|
|
Монитора няма никаква картина.
При включване се чува релето да сработва. Има и размагнитването на екрана. Захранващият блок е проверен захранващите напрежения са налице и са прилично близки до зададените по схема. Проблема е локализиран до липса на хоризонтална и вертикална разгъвка По-конкретно липсват и хоризонталните и вертикалните импулси на изходите съатветно pin 8 и (12 с 13) на IC301 TDA4853( http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/19351/PHILIPS/TDA4853.html? ). която е хоризонтален и вертикален осцилатор и геометричен контрол. На входовете на схемата 14 и 15 синхронизиращи импулси има. Също така на 29 и 24 крак си ги има тринобразните напрежения и честотите им изглеждат нормално според подавания сигнал към монитора но на изходите няма никои. Веднага си помислих заминала TDA4853 , но тай като нямах да я подменя а трябваше да поръчвам да чакам да я доставят реших за по-сигурно да проверя дали не е някоя студена спойка около нея. Презапоих участъка пускам и а имам някаква картина т.е. по скоро не картина а кинескопа светна изкрадвах му се и викам и късмет няма да заръчвам схемата си е читава има си на изходите и вертикално и хоризонтално. Картината всъщност беше безкрайно разпъната по хоризонтала и без хоризонтална синхронизация. Когато взех да търся защо става така установих че дефакто хоризонталната разгъвка е с повече от двойно по-висока честото от тази на сигнала подаван от РС.Взех да оглеждам пак и видях че случайно без да забележа съм окъсил с едно топченце тинол което се е изтръскало от поялника 26 и 27 крак на TDA4853 викам от това е честотата към 27 се свързват задаващите резистори оправям си грешката и пробвам и установявам пак няма картина защото няма никои на изходите на схемата. Проверих всички съпротивления и кондензатори около 26 27 28 29 30 крак всичко си изглежда ок дълбоко озадачен какво става пак окъсявам 26 и 27 крак и се връща предното положение има картина но хоризонталната разгъвка е с много висока честота.
Направо съм в недоумение защо това TDA се държи така.
Някои има ли идеи. Това е много странно и искам да си го изясня,
Предварително благодаря на всички. И се извинявам за дългото обяснение но исках да бъда достатъчно изчерпателен и да опиша всички симптоми. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 27, 2008 21:37 Заглавие: |
|
|
Намерих TDA4854 подмених с нея IC301 TDA4853 на монитора и колкото и да ми е странно нещата не се промениха всичко си остана както преди подмяната.Явно проблема не е в тази схема. Някои от вас имали идеи.
Предварително благодаря на всички. Ако на някои му хрумни нещо моля да помогне като сподели. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Ное 29, 2008 22:31 Заглавие: Re: CRT монитор CTX PR700 шаси 1795UA/ 1769UA няма картина |
|
|
Колеги тоз монитор направо ме вбеси още малко и казвам майната му . Въпреки че като се замисля не бих се дал на някакъв си такъв проблем.
Хрумна ми защо на изходите на TDA може да нямам никои.
The XRAY protection input consists of a voltage detector with a precise threshold. If this threshold is exceeded
for a certain time, control bit SOFTST is reset and the IC goes into protection mode. In this mode, the following
states are defined:
1. HUNLOCK (pin 17) is floating;
2. Capacitor at HPLL2 (pin 30) is discharged;
3. HDRV (pin 8 ) is floating;
4. BDRV (pin 6) is floating;
5. VOUT1 and VOUT2 (pin 12 and 13) are floating;
6. CLBL (pin 16) provides continuous blanking.
Дали не е това обяснението, а ако е то остава въпроса защо става така  |
|
|
 |
mteddy Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 02, 2008 12:39 Заглавие: |
|
|
Мисля да те посъветвам така:
"тръгваш" от TDA-то по пистите и стигаш да едно малко транзисторче. Пиша така, защото карам по спомен. Правих един такъв монитор преди доста време. Проверяваш го и продължаваш към step-down стъпалото (2SJ449). Taм някъде(геометрично) имаше и една двойка транзистори 733 и 945. Проверяваш и тях. Стигаме до 2SC5411. Tой навярно е здрав. Като обратна връзка от ТХО-то има резистори към TDA-то. Така затваряме веригата.
Дано съм полезен с това "бабешко" обяснение. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 02, 2008 13:00 Заглавие: |
|
|
Ако са тези за които си мисля Обикновено горят комплект 2SC5411 и 2SJ449 и като следствие фус резистор до него. Това става заради електролита в захранването на драйверния трансформатор и прегряване на крайния транзистор. Докато не тръгнат развивки и ТХО, мониторът не работи. Запускането става на понижено напрежение. Миналата седмица имах и с изгорял транзистор на ТХО (полеви). _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Дек 03, 2008 2:29 Заглавие: |
|
|
| Q311 и Q312,Q313 (733 и 945) са здрави ако ставаше дума за тях. 2SC5411 и 2SJ449 трябва да са здрави защото инак при никакво положение кинескопа не би извадил каквато и да е картина, всъщност то и ако Q311 и Q312,Q313 са заминали пак не би извадил . А при окъсяване на 26 и 27 крак на TDA4853 хоризонтали и вертикални импулси се появяват на изводите на TDA и съответно се появява нещо като картината която е безкрайно разпъната по хоризонтала и без хоризонтална синхронизация.Обратната връзка от ТХО-то към TDA-то мисля че е по реда си при не окосени 26 и 27 крак когато няма хоризонтални импулси напрежението на 2 крак на TDA е 0V логично е да е така. А при вързани накъсо 26 и 27 крак когато има хоризонтална разгъвка на втори крак на TDA измервам 4,96V. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Дек 06, 2008 9:52 Заглавие: |
|
|
Колеги аз повече идеи за тоз монитор нямам.
Като гледам и на вас не ви хрумва нищо друго май ще го зарязвам.
Благодаря на всички. |
|
|
 |
|