|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
setekh Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 23, 2008 9:15 Заглавие: Осцилоскоп преь саунд карта и има ли почва у нас.... |
|
|
На някой занимава ли му се, да обясни / нахока / на един невежа за какво иде реч. По идиотския ми въпрос вече ви е ясно, че съм много в начален стадии ама ми е интересно и искам да се уча, също ви е ясно, че щом питам за това явно нямам в момента пари които да отделя дори и за любителски осцилоскоп/граф/.
Та въпросите са ми следните :
- Може ли да ме насочите към някакво четиво ( английски, Български ) по темата и изобщо за осцилографите, как, защо, кога и т.н.
- Някой би ли ми обяснил, въобще може ли да се ползва за нещо ( освен да си изгориш домашният изчислител / компютъра / ) такъв софтуеърен осц. и въобще как да си направи човек сонди за това нещо / това е смислен въпрос, защото не успях да намеря нищо по въпроса, какво да търкам микрофона по схемата ли /
Не ме е страх да изгоря няколко саунд карти/дъна поне стари машини имам няколко / давам ги за истински осцилоскоп, любителски разбира се Давам и един програматор тектронкис, на ISA някой може да ги колекционира, а той си работи дори/
п.с.
Някой да си търси чирак Аз да му помагам а той да ме учи... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 23, 2008 12:50 Заглавие: |
|
|
| Разгледай това и това, може нещо да ти свърши работа. |
|
|
 |
Rumen-TV Нов потребител

|
|
|
 |
setekh Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 25, 2008 1:17 Заглавие: |
|
|
Благодаря.
Не съм чак такъв олигофрен, че да не се ровя като хамав преди да задам изключително тъп въпрос все пак благодаря за гугъла също. Софт за през саунд карта има доста, аз си намерих такъв без проблем, но не и обяснения за сондите поне аз не открих, та за тях ми е въпроса, някой правил ли си е сондички които да може да се ръгнат някак в стерео жака (предполагам).
Rumen-TV :: Много благодаря за линка към руската книга за осцилографи
Ясно ми е , че неможе да се измери нищо смислено, но идеята ми е повече с учебна цел. |
|
|
 |
ICPART Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 07, 2008 20:26 Заглавие: |
|
|
| Преди време бях попаднал на подобна тема в един форум за електроника на английски в който един пич си беше направил такава специална схема за свързване на звуковата карта която да се използва като осцилоскоп, но той я беше реализирал с галванична развръзка на компютара от устройството към което се свързва звуковата карта но сега не се сещам кой беше точно сайта. Ако се сетя ще сложа линк към статията тук. Иначе най-лесния начин е да вържеш микрофонния вход на саунд картата не директно а през делител на напрежение изграден с 2 резистора като коефициента на деление зависи от това каква е амплитудата на напрежението което ще мериш с осцилоскопа, но за по сигурно е и на входа да вържеш последователно и един разделителен кондензатор който да премахва постоянното напрежение на входа и да пропуска само променливия сигнал. |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 07, 2008 22:05 Заглавие: |
|
|
Аз имам подобна самоделка, но е доста усложнена спрямо всичко, което съм виждал по нета.
Мери прав ток (това изисква леко модване на саунд картата), променлив сигнал с дискретизация 44KHz, има нагласяне на нулата (щото иначе има голям дрифт), калибрация (така че да може с прилична точност да отчиташ напрежение по 'скалата' на софтуера от екрана), честотна компенсация (трябва си за сигнали над 1KHz), 1M входно съпротивление, защити от пренапрежение и пик индикатор за нивото на сигнала.
Мога да пратя схемата (Altium .SCH формат), няма да ти искам пари но да те предупредя, че не си струва -- голяма играчка е да го пуснеш, трябва да разбираш доста, има 9 ОУ-та и петдесетина пасивни компонента, и в крайна сметка не си струва. Честотната лента е много тясна (макар че в рамките на лентата измерванията са супер). От всяко положение, финансово е по-ефективно да си купиш едно старо руско дърво, има ги и по 100 лв.
Ако се чудиш за какво ми е на мен - то започна като data logger, и видях че с минимум допълнителни модификации може да стане и осцилоскоп. Върши ми идеална работа, ама аз имам такова специфично изискване - 'запис' на семпъли докъм няколко килохерца.
Отделно, ще ти трябва и захранване, +12/-12 волта, прецизно и безшумно (най-добре 'класическо', с трансформатор и 7812 / 7912 линейни стабилизатори) |
|
|
 |
setekh Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Дек 10, 2008 3:01 Заглавие: . |
|
|
AfterDark :: Благодаря ти много. ( А аз търсих като хамав ( aka ламав - поинглийчено ), сега остава да се опитам да го събера някак / ако сте виждали шимпанзе с поялник значи това е нещо доста по-добро от мен /, ама "жица, тел и клещи - оправям секви вещи", ще се науча де - то практика трябва. Само не разбрах за R3 резистора, трябва да е с по-нисъко от на зв.картата съпротивление - всякакво по-ниско ли ще стане? и колко ще да е най-добре.
Като успея / някога най-вероятно и това ще стане / да го сглобя ще постна снимки на тъй наречената сондичка и после на изгорялото PC
Благодаря на всички за отзивчивостта, наистина го оценявам. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|