Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Определяне на коефиценти на усилване

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 21:17    Заглавие: Определяне на коефиценти на усилване Отговорете с цитат

На схемата съм дал два усилвателя, свързани последователно и обхванати от ОООВ. Коефицентът на усилване на схемата е 1001, а на 2те стъпала (работещи самостоятелно) е 51 и 31. Какви ще бъдат коефицентите на 2те стъпала, свързани по посочения начин?
Можеби коефицентът на усилване на изходното стъпало ще си остана същия, защото то заедно с R5 се явяват като обратна връзка на входното стъпало. Обаче смятам и че R5 влияе на k на изходното стъпало.

Вие какво ще кажете?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 22:39    Заглавие: Отговорете с цитат

yani kokas написа:
Сигурен ли си че коефициентът ти е 1000 на обхванатия С ООБ усилвател според мен и според PSpice коефициентът на усилване при такова свързване е идентично на неинвертиращ усилвател.Тоест К=1+R5/R1

Точно това съм написал на листа. k съм го означил с А*=1+1000
А стойностите са примерни. Интересуваме само как се разпределя усилването м/у 2-те стъпала.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 23:02    Заглавие: Отговорете с цитат

първото стъпало не усилва започва да действа като атенюатор.Коефициента на усилване на второто си остава същото.Математически трябва да се съставят уравнения по закона на кирхов за контура изход ОУ2 инвертиращ вход ОУ1 като се вземе под внимание напражението на изхода на ОУ1.Което се получава от изходното напражение като се раздели на коефициента на усилване на ОУ2.
PSpice дава същите резултати (при други стойности на резисторите) :

http://img300.imageshack.us/img300/1926/schema2ou100hz6.jpg

при коефициент на усилване 4 на цялата секция на първото стъпало се получава усилване 0,714, коефициент на усилване на второто стъпало 6 0,714 х 6= 4,284 кофициент на цялата секция приблизително равно на 4.

Резултат от симулацията :

http://img253.imageshack.us/img253/4006/simulaciaou2100xz9.jpg

Тоест коефициента на усилване на втория ОУ си остава същия докато се намалява коефициента на усилване на първото стъпало което вместо да усилва в посочения случай почва да затихва сигнала.

(Без да искам си изтрих първия пост моля да ме извините)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети