| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nikec Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 0:34 Заглавие: Problem s usilvatel 120W-BDX66 i BDX67 |
|
|
Edin priqtel mi dade shemata na vyprosniq usilvatel, no taka ili ina4e ne mojah da go podkaram. Zahranva6toto naprejenie e + - 40V. Sglobih platkite, pusnah zahranvaneto,nastroih tokovete na pokoi no ne mojah da izkaram mo6ten i ka4estven zvuk.Wisokite bqha mnogo zaglu6eni, a mo6tnostta be6e okolo 40W. Shemata e systavena ot 8 tranzistora desetina R i C.
Ако някой има желание да ми помогне - първият усилвател от долния линк :
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia115_48_spisak.htm _________________ Тока удря лошо !
Последната промяна е направена от nikec на Нед Апр 15, 2012 12:12; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
wesko dilow Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 1:38 Заглавие: Problem s usilvatel 120w |
|
|
| Колега,усилватели от подобен род-дал Господ,но са много малко данните за твоя.И аз имам подобни схеми,а и преди много години в Монтана се произвеждаха фабрични такива и от опит знам,че дарлингтоновите транзистори в изхода не са чак-толкова удачни.Дори при правилна схема и нормален монтаж,често гърмят при пускане,без видими причини.Смени схемата си с по-удачна,има хиляди подобни навсякъде в масовата литература.С малко повече елементи ще постигнеш по-голяма надеждност.Често пъти икономията на елементи е за сметка на качеството и надеждността.Желая ти успех,и не винаги приятелите мислят добро. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 19:08 Заглавие: Усилвател 120 ВТ |
|
|
| Първо си виж захранването да не би да кляка при по -голяма консумация.Ако схемата ти е с диференциален на входа ,после усилвател на напрежение с 1 транзистор и 1 като товар за регулиране тока на покой ,и още 2 за защита ,вързани към емитерните съпротивления на БДВ тата и колектори през диоди към базите на същите -провери съпротивленията от 1 ом в емитерите на крайните транзистори,трябва да са нискоиндуктивни ,провери да не ти сработва защитата и накрая нещо ,което препоръчвам на всеки ,който иска да се занимава сериозно с електроника ,та било то и на НЧУ- виж с осцилограф и сигналгенератор ,да не би да имаш някакво самовъзбуждане с висока честота ,което може да предизвика подобни ефекти! Надявам се ,че не си пуснал по 5 сантиметра жици от платката до крайните транзистори ,но все пак?! Успех! |
|
|
 |
nikec Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 19:40 Заглавие: Re: Усилвател 120 ВТ |
|
|
Blagodarq ti za syvetite. Zahranvaneto mi e dostaty4no mo6tno, okolo 600W. Ostava da si namerq po dobri rezistori za za6titata, kak da razbera koi sa niskoinduktivni. Otnosno kabelite za krainite tranzistori nai-kysite sa mi 10-tina santimetra. Kakvo da napravq takova mi e razpolojenieto v kutiqta. Moje bi trqbva da smenq razpolojenieto. Golemi smu6teniq li vnasqt provodnicite na krainite tranzistori? Nqmam osciloskop i signal generator za da vidq dali se samovyzbujda.  |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 20:41 Заглавие: Усилвател 120 ВТ |
|
|
| Най -вероятно се възбужда ,повечето съвременни усилватели ,които претендират за широка лента се правят с крайни транзистори директно на платката и така се завинтват на общ радиатор.Опитай да си смениш конфигурацията и тури феритни перли на жиците към крайните ,в краен случай! |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 24, 2004 22:00 Заглавие: Re: Problem s usilvatel 120W-BDX66 i BDX67 |
|
|
| nikec написа: | Edin priqtel mi dade shemata na vyprosniq usilvatel, no taka ili ina4e ne mojah da go podkaram. Zahranva6toto naprejenie e + - 40V. Sglobih platkite, pusnah zahranvaneto,nastroih tokovete na pokoi no ne mojah da izkaram mo6ten i ka4estven zvuk.Wisokite bqha mnogo zaglu6eni, a mo6tnostta be6e okolo 40W. Shemata e systavena ot 8 tranzistora desetina R i C.
Ako nqkoi iska da mi pomogne da si ostavi po6tata za da mu pratq shemata. |
Разбрах какъв ти е проблема, но не разбрах кое е толкова важно на темата ти..........когато модератора сложи темата ти там, където й е мястото, тогава ще се опитам да ти отговоря на въпросите. Нека да си имаме уважението. |
|
|
 |
Predator_MF Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 26, 2004 13:12 Заглавие: |
|
|
Чудя се и аз какво и е важно на темата. Усилватели под път и над път. С дарлингтон съм си правил като бях на 13, 2х100W, е да ама не. Бях станал редовен клиент на магазините за части...още като вляза в магазина и продавачката казва "колко транзистора...пак ли 4?" . От изгорелите транзистори си бях направил слънчеви батерии...Мисля си че преди човек да хване една схема да сглобява (особено пък усилвател), трябва да има някаква елементарна "електронна" култура . Не искам да убидя никого, няма проблем човек като не знае нещо, не е срамно. Ама човек, хвърлил си се на усилвател дето хора с опит се затрудняват да го подкарат. Почни с нещо по-малко, по елементартно, по-евтино. Като изгориш няколко евтини транзистора и като разбереш принципа на схемата, тогава се хвърляй в дълбокото  |
|
|
 |
nikec Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 29, 2004 2:13 Заглавие: :) |
|
|
Ne znam kakvo to4no napravih dokato go 4uvyrkam no ediniq kanal trygna i sega sviri mnogo qko. Oba4e ve4e smenqm vsi4ki tranzistori za 3-ti pyt (ne samo krainite).Dano da uspeq da podkaram i drugiq. Mersi na vsi4ki syvetnici 4e si izkazaha mneniqta po vyprosa- izprobvah vsi4ki pouki....
Пиши на кирилица _________________ Тока удря лошо ! |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 29, 2004 19:07 Заглавие: Re: :) |
|
|
| nikec написа: | | Ne znam kakvo to4no napravih dokato go 4uvyrkam no ediniq kanal trygna i sega sviri mnogo qko. Oba4e ve4e smenqm vsi4ki tranzistori za 3-ti pyt (ne samo krainite).Dano da uspeq da podkaram i drugiq. Mersi na vsi4ki syvetnici 4e si izkazaha mneniqta po vyprosa- izprobvah vsi4ki pouki.... |
Щом единия канал ти е тръгнал нормално, тогава гледай от него и си направи и другия. Най-лесно става когато имаш работеща мостра пред себе си, а ти вече я имаш. Ако и при това положение не можеш да го оправиш, значи никой от нас тук не може да ти помогне. Електрониката не се учи за един ден.
Жокер: Започваш да разменяш местата на елементите от единия канал на другия, докато дефекта се прехвърли на другия канал. Тогава сменяш дефектния елемент и си готов  |
|
|
 |
Milen_haskovo Опитен потребител

Регистриран на: 11 Фев 2005 Мнения: 1404 Местожителство: София/Хасково
|
Пуснато на: Съб Фев 19, 2005 18:35 Заглавие: Re: Problem s usilvatel 120W-BDX66 i BDX67 |
|
|
| Потърси си друга схема от www.rlocman.ru . Там има за всякакви схеми. Остави я тая, и аз се мъчих над нея- нищо не стана. после свалих една за 200W от този сайт. Поърси [200 w amp] , ще ти извади 2-3 схеми . Търси Kemo kit схема - направена с КТ818/КТ819 .Ако решиш да правиш тази схема, замени крайните транзистори с BD909/BD910 .Усилвателят безпроблемно захранва 300W (и нагоре) |
|
|
 |
|