| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 06, 2009 11:55 Заглавие: Йордановден |
|
|
ЧИД , желая ви много здраве и късмет!
| Цитат: | На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника – Богоявление.
На този ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита. |
|
|
| Върнете се в началото |
|
 |
калина Опитен потребител

Регистриран на: 14 Яну 2008 Мнения: 450 Местожителство: стара загора
|
Пуснато на: Вто Яну 06, 2009 12:38 Заглавие: |
|
|
Честит имен ден на всички именници и на майка ми! _________________ Човек се учи, докато живее. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 06, 2009 18:15 Заглавие: |
|
|
Честит празник на именниците и от мене!
И НАЗДРАВЕ!
Някой не хвана ли кръста бре?
Иване само да се скача колкото да се улови кръста е за мързеливите.Истинското посрещане на празника е ето така.
И аз съм участвал в такова хоро-макар и отдавна(1994та).
Спомена е незабравим.Студа също .
 _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 06, 2009 18:23 Заглавие: |
|
|
на тия са им железни тарамбуките бре ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Яну 06, 2009 18:36 Заглавие: |
|
|
Нищо им няма-това се играе поне час,някой път продължава и над 2 часа...
Преди това трябва да си подгрял здраво с червено вино-иначе не става номера.
От личен опит-след около 2 минути вече не усещаш нищо и не ти е студено...
Няма интересни снимки от тая година-иначе преди години изкарваха от тия старовремските пищови гравираните от турско време,старовремски пушки,малнихери и пукат яко докато играят хорото.Ама тая година Станиша беше там и явно пушкалата не бяха разрешени... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 07, 2009 1:27 Заглавие: |
|
|
| Bojilov написа: | | Ама тая година Станиша беше там и явно пушкалата не бяха разрешени... |
Тюх да му се не види, ако знаех, щях да дойда! Ако знаете каква маниашка прашка имам от години - направо бойна модификация...  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 07, 2009 9:14 Заглавие: |
|
|
Имаше освещаване на бойни знамена,161-годишнина от рождението на Ботев-просто нямаше как да не е тука.
Който го е яд че е изпуснал хорото-сега на 2ри февруари се играе друго-в гората до връх Добрила се играе мъжко голо хоро.
Само че него не го отразяват в медиите и не дават снимки по БТВ по разбираеми причини.
Не става дума за някакви педераси-някой да не си помисли това,просто фолклорни традици по честването на Петльовден.
Аз досега не съм участвал,нито пък имам намерение-близо 2000метра надморска височина и сняг до колене... _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 07, 2009 22:52 Заглавие: |
|
|
| калина написа: | | Честит имен ден на всички именници и на майка ми! |
Късно видях темата .
Да са живи и здрави всички Йордановци и Йорданки , Бояновци и ... т.н.
Да са живи и здрави синът ми и баща ми - все Йордановци . |
|
|
 |
|