Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За старите КЕА-та и новите китайски кондензаторчета
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 15:52    Заглавие: За старите КЕА-та и новите китайски кондензаторчета Отговорете с цитат

Преди време имаше една тема в която се изказваха съмнения относно това -дали може кондензатори от социндустрията да се слагат в нови изделия. Наскоро си взех едно уредче ,което мери до 2000 микрофарада и реших да го пробвам с едни Fujikon-и 1000/16/105 ,от известна софийска фирма. Какво беше учудването ми ,когато почти всички кондензатори показаха капацитет 860-880 микро. Съответно 220/35 показаха 170-180 микро. Взех един EXR ,златен надпис от друга известна софийска фирма- 1000/16/105 -същата история 869 микро !? Накрая пробвах с 2-3 стари ,неизползвани КЕА - 1000-показва 1050 ,470 -дава 510 микро . Изводите оставям да си ги направите сами !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mitaka_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз отдавна съм го пробвал това и наистина е така.
Върнете се в началото
yani kokas
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница/София/

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 16:28    Заглавие: Отговорете с цитат

За КЕА -та (май в Кюстендил са ги произвеждали),мой познати твърдят че не издържали на посоченото пробивно напражение.Пък и като се вземе предвид ,че новите конденатори са с бая бая по малки габарити не си заслужава да се търсят изостанали български кондензатори .Друга особеност при електролитните кондензаторите е че по добре се съхраняват когато са заредени(незнам дали някъде така се съхраняват ама е факт).При престояване на кондензатора незареден бавно електролита разяжда окиса и пада пробивното напражение. Аз лично съм имал проблеми със едни синички неелктролитни кондензатори(още ме е яд на тях)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 16:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Тия малките, синичките всеки ги знае. Що бели са направили. Пробиват сами без напрежение. Изхвърлих ги всичките.

Обаче КЕА-II е друга бира. Не съм видял дефектен за 20 години.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 17:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен старите български електролити държат добре но в топлата част на някои захранвания се "събличат" след известно време.Така че ги използвам ако нямам в момента други но гледам да са в вторичната част Very Happy Колкото до китайските гледам че има много марки и коя през коя все по-лоши.Гледам ги на външен вид и ако ми харесат тогава купувам. Very Happy Някой беше писал преди време че новото производство на Кюстендил "КОНИС" не били много стабилни Sad http://www.conis-trading.com/
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 17:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко и от мене за кондензаторите Very Happy На българските след малко гимнастика зареждане-разреждане, като се започне с напрежение от около 20% от пробивното, след 30-40 презареждания работят добре. Ако пуснеш мрежов 385 волта директно да филтрира 220-то волта, шанса да гръмне е един на три Very Happy ( Късно го научих, вече бях опукал десетина...). Повечето китайци след известен период работа си напомпват капацитета до около номиналния, някои и до повече - все пак размера си е доста определящ за това колко капацитет има вътре Very Happy За мен единствения недостатък на българските е размера им. Освен това имат от 2 до 4 пъти по-ниско вътрешно съпротивление спрямо китайски от същия тип... Лично съм го измерил.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 17:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Yani Kokas -първо аз не търся стари нашенски ,просто ми се намират още ,относно пробивното -скоро правих стъпало ,за филтър на захранването турих 2бр. КЕА 33000/63В ,захранването е +-55В на празен ход -никакви проблеми досега ,кондензаторите са от 1985г. Само ги формовах в началото с напрежение 30В да седят така 1-2 дена ,това се препоръчва при стари С-та. А що се отнася до малките габарити на вносните -не само те са им малки ,ако при поставянето му е със 15-20% по-ниска стойност ,след 1-2 години (а някои и за 3 месеца) отиват.
Върнете се в началото
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 18:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Със регулируем източник на напрежение (прав ток само!) и предпазна прозрачна маска (примерно някоя кутия от сладолед) и чифт гумени ръкавици си решавате проблемите.

Постепенно се подават за няколко секунди, а после минути, 30%, 50%, 75% и 90% от пробивното напрежение на кондензатора. Може и през мощен резистор, малка стойност. Кондензатора ще загрява (заради вътрешното си ESR), ама да не ви пука. Така се реверсира процеса на стареене, който е неизбежен при престой "без напрежение" дълго време.

Прозрачната маска е задължителна! Все някои от кондензаторите ще гръмнат (на тях си им е било време така или иначе), но не искате като излезе гадостта под налягане, да гръмне в очите ви.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Моето мнение за КЕА то е че са много по-добри макар че са с много по-големи размери.Тия новите Конис.... нещо не ми се ядват.Китайски - мне предпочитам да извадя от платка някой Elna,nichicon,rubicon.
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пет Яну 09, 2009 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди около 14-15 години работех като телевизионен техник (български и руски телевизори), не съм имал случай български електролитен кондензатор да направи проблем. А сега какво - сменят се електролити с шепи.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети