Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Управлявление на 2 процеса (релета) от 2-3 км с радиовълни
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Slavko58
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 19:28    Заглавие: Управлявление на 2 процеса (релета) от 2-3 км с радиовълни Отговорете с цитат

Здравейте на потребителите във форума! Обръщам се с молба за маломощна схема, управляваща 2 прости процеса от разстояние 2-3км с радиовълни (просто 2 релета, които да управляват процесите) и която може да се реализира в домашни условия. Бих бил много благодарен на всеки един, отзовал се на молбата ми! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 19:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще трябва ли да се знае състоянието в което са?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Slavko58
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаш предвид обратна връзка към предавателя за известяване състоянието на процесите ли? Ако това имаш предвид, не, не е нужно. При завършване на единия процес, се изключва оперативната верига, която го управлява, същото важи и за другия.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Напълно е възможна реализацията Но:
-За да ползваш радио вълни трябва или да си в някой свободен диапазон или да си плащаш за честота.Свободните са 27МХз,46-49МХз,433МХз,446МХз и т.н. като на съответните честоти има ограничение на изходната мощност на предавателя.Има и солидни глоби за тези който ги нарушават!
-Трябва сигнала който се изпраща да е кодиран особено ако ползваш по-горните честоти.
-Желателно е да се ползват насочени антени ако обектите са неподвижни
-Желателно е да има пряка видимост.
Ако не си на ТИ с електрониката ти препоръчвам да вземеш 2 локитокита на 446МХз като ги направиш да работят на адаптери за да не се занимаваш с батерии.Вземи под внимание да е стабилизирано и добре филтрирано напрежението.Ако са неподвижни обектите на антените им може да направиш по един рефлектор от ламарина под формата на полукръг и да са насочени една към друга.За да командваш релетата ще изполваш кодер и декодер за 2 команди или повече.А за по-голямо удобство избери такиви станции да имат жакове за слушалка и микрофон от където ще стане връзката с кодера и декодера.Разбирасе ако Ти се занимва може това да стане като си направиш приемник и предавател което невярвам да излезе по-евтино и да е по-надежно... Аз имам над 100 такива станции от рода на AEG Funky 50 който ми обслужват мрежите В и извън града..Успех!
Slavko58
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 22:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Отговор на последния пост:
- чувал съм, че при по-високите честоти (433MHz) има преодоляване на по-голямо разстояние при еднаква мощност в сравнение примерно със СВ
- при липса на код, т.е. информация в носещия сигнал има ли смисъл въобще да се прави такова нещо
- пряката видимост е налице
- специалността ми е електронно-изчислителна техника, но съм се занимавал и с радиотехника като хоби, имам сглобено това-онова
Има ли някой представа, на какво разстояние поддържат връзка предавател TWS-434a и приемник RWS-434 и откъде могат да се намерят? Тук има описание и примерно приложение, но не е посочена дистанцията. Моля за мнения!
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 22:56    Заглавие: Отговорете с цитат

С тоя приемник и предавател немогат да се постигнат кой знаи какви разстояние.. имам такива над 50 които заместих с локитокитата.. просто приемника е "глух" а предавателя е куц!Иначе правилно си чул за мощностите.. на 446 с 0,5 и 2 11 елементни ягита имам линк на 29Км който е с перфектно качество!За кодировката по мое мнение - абсолютно задалжително както и това да е нещо нестандартно...Най добре с PIC процесори.
Slavko58
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

А нещо по-подробно за тези уоки-токита, от къде могат да се намерят, евентуална цена, какво разстояние покриват. Ако наистина могат да служат като предавателна/приемна част в този проект, в състояние съм съм да им измисля по един кодер/декодер за да се "разбират" на мястото на микрофона/говорителя. Би ли ми услужил с инфо по въпроса с тези устройства?
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 11, 2009 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

В метро ги има!Около 60-70 лева има и много аналогични.. с AEG тата покривам до 6КМ с рефлектори на стандартните антени при пряка видимост....С Яги антени 7,11 елементни стават чудеса повярваи ми Smile направо ще се изкефиш Smile
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: БУРГАС

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 10:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако не държиш чак толкова на тези радиовълни бих ти предложил стар GSM на предплатена карта. Стари но работещи GSMи май вече се намират във всяка къща, а една предплатена карта струва много по малко от тези уоки-токита.
Върнете се в началото
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Фев 12, 2009 11:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Също обърни внимание на терена има ли често мъгли, имали наоколо промишлени източници на смущения, при високото укв сигорно знаеш интерференцията и дифракцията на радиовълните е силно изразена. Казвам защото преди време активно се занимавах с такива работи и имам наблюдение за някои неща, също да няма в близост до приемника някакви мощни ретранслатпри или нещо друго което да смущава приемника макар да не е на близка честота може да пробие на някой хармоник или да пречи на приемника със интензитета на полето си. Абе най добре да проучиш първо добре трасето си преди да вземеш решение за най удачен вариант на конфигурация, ако имаш някой под ръка със токи да прослушате мястото на кой честотен обхват от разрешените е най чисто и т. н. Ягито наистина прави чудеса но ако смущението е на съшата лента на която усилва нали се сещаш за ефекта. Това е успех, не е невъзможно, става.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 1 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети