| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Фев 14, 2005 10:39 Заглавие: ПЕЩ |
|
|
Колеги, смятам да си направя някоя малка пещ с обем до 20 литра, температура до 300 градуса примерно. Мислех да използвам карантийки от фурна, но май няма да е много удачно...
Да кажем, че електрониката ще си я направя, но схемичка си търся за датчик термосъпротивление платина 100. (такова имам )
Айде бълвайте идеи, предложения, съвети...... _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 15, 2005 12:15 Заглавие: |
|
|
Ето идея:
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/13347/_.html
http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/13346/_.html
Има готови схеми, ще трябва малко да промениш стайностите на съпротивленията в рамената на измервателния мост /имам пред вид схемата на стр. 7/8 за TEA1024/. Интегралата е малко скъпичка - към 15 лв. но спестява маса допълнителни чаркове и главоболия. Не знам само ако използваш Pt100 дали няма да стане прекалено нискоомен моста и да товари захранващата верига, но може да го "подпреш" малко. Пробвай - опитът ще покаже. Платината е много хубав датчик, намира много широко приложение в промишлеността.
Ако не гониш някаква супер точност има много евтин "датчик" който можеш да ползваш - използва се падът в права посока на най-обикновен изправителен диод. Този пад е силно температурно зависим, методът дава добри резултати. /не знам само до каква температура ще издаяни диода/. За повишаване стръмността на характериристиката могат да се сложат няколко диода. За съжаление в момента не се сещам за схема по тази идея.
А поначало каква е идеята - само да измерваш температурата или да можеш да я регулираш и стабилизираш? |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Фев 15, 2005 14:22 Заглавие: |
|
|
Ами и двете...
не ми трябва точно регулиране, но бих предпочел да може да се измерва точно.... _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 15, 2005 14:56 Заглавие: |
|
|
| Тогава по-добре си сложи един обикновен термостат за печка - те са до 350 градуса, а евентуално като си направиш точен термометър ще си коригираш температурата по него. Не съм обръщал внимание колко е хистерезиса на тези термостати - ти ще щрецениш дали ти върши работа. За по-плавно регулиране може да си сложиш обикновен симисторен регулатор. За термометър ще поровя да намеря някаква схема. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Фев 22, 2005 22:35 Заглавие: |
|
|
| От млад конструктор схемата е добра ама трябва да и се бае .Т.е. на местото на диодите ства и термо съпротивление или РТ100 но от другата страна на рамото трябва да е еквиваленнтно съпротивление. |
|
|
 |
|