|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Cecill Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 1:21 Заглавие: Часовник за реално време - моля, помогнете ми |
|
|
Привет! Уча в компютърен техникум, последна година, предстои ми дипломна работа. Бих искал тя да бъде някакво устройство, което да конструирам, обясня и защитя. Сигурно звучи глупаво, защото мисля да пробвам да направя електронен кварцов часовник (поради причината, че съм "newbie", нямам практика и едва ли ще се справя с нещо по-сложно). Мислех си първоначално за стробоскоп или пък уред, които преобразува неелектрична величина електрична, но само с мислене (без професионални знания,каквито виждам че всички тук имате,четейки разни теми) няма да стигна до никъде. Въпросът е там, че дори и с 1 елементарен часовник не мога да се справя.. (дали се дължи на това, че в училище липсва практиката и констатиране на актуални теми, а цял живот измерваме някакви импулси с осцилоскопи, или проблемът е в самия мен). Нямам компетентни познати, за това се обръщам към Вас с молба за помощ (макар да се съмнявам, че някой ще ми обърнал внимание, освен да се изсмее).
Та за 1 Real Time Clock предполагам, че ми трябват кварцов кристал,делители на честота, броячи и 7-сегментни индикации. Въпросът е как да свържа елементите, т.е. не мога да измисля блок-схемата... Сам не мога да се справя с оскъдните ми познания, трябва някой да ме насочи, да ми помогне..
Четох подобни теми, хората се хвалят с часовниците си, а аз се оплаквам че не мога да си направя... Искрено се надявам, че някой от вас може да реши да отдели няколко минутки и да ми разкаже нещо..
Моля да ме извините, ако случайно съм изгубил безцелно времето на някой, четейки темата ми. _________________ Our lives are defined by the oportunities, even those we miss. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 22:29 Заглавие: |
|
|
А какво е "компютърен техникум"?
Сериозно те питам, не се заяждам. Едно е да се пише фърмуер (и да се слагат дреболии 'около' микроконтролера), друго е да се прави аналогова или 'без-контролерна' електроника. Не коментирам дали едното е по-трудно, а другото по-лесно... По-скоро са различни.
Предполагам и преподавателите ще имат претенции към темата? |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Яну 28, 2009 22:58 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | кварцов кристал,делители на честота, броячи | ще си ги "вградиш" в избрания от теб микроконтролер, иначе изпълнението ще е архаично и непосилно за теб, а ако не си го правиш сам и безсмислено от наша страна да обясняваме. По- добре го направи с микропроцесор, с който знаеш как се работи, и минимално количество външни елементи, които да обясняваш на защитата как работят. Направи го така, че да се гордееш с него, а не да е нещото, което си измъдрил, за да завършиш.
Като пример мога да дам моята дипломна работа за микропроцесорно управление на асансьор, която измислих и разработих сам, а мой колега от Севлиево / Р. Манев, още имам да черпя и винаги ще имам/ ми помогна да осъществя софтуерно и като схемно решение на платката.
П.П. Така и не видя бял свят горката... _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Cecill Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 29, 2009 0:28 Заглавие: |
|
|
Привет! Благодаря ви, че ми обърнахте внимание. zmeios, компютърния техникум, които споменах е филиялна гимназия към техническия университет в София.. Еми там ни учат 5 години за транзистори и диоди... схеми тригери,шифратори,регистри и т.н. (от какви транзистори и прочее са съставени).. видове памети и хард дискове... и в крайна сметка осъзнавам, че всичката тази информация е едва ли не безполезна, защото сега дойде моментът в който решавам да си направя някаква джаджа, а незнам как функционират и как се свързват всичките тези елементи, за да постигна целта си.
Предполагам, че "без-контролерна" електроника ще е по-удачно в моя случай, тъй като си нямам идея как да си програмирам контролер или мП.. Учил съм на асемблер някакви команди за някакъв процесор на моторола, но какво от това..? като сега незнам какъв точно дешифратор да свържа за някаква индикация и да я накарам да ми показва часа..
Ще сваля схемките да ги покажа на ръководителя ми да ми каже с процесор или без контролерни устройства да го мисля. Отново благодаря за насоките, ако се ориентирам в цялата работа и ми изникнат конструктивни въпросчета ще ви питам. _________________ Our lives are defined by the oportunities, even those we miss. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 29, 2009 1:28 Заглавие: |
|
|
В далечния край на 70те и началото на 80те правихме часовници с логики малко по късно започнахме да ги правим с специализирани IC ти живееш в 21 век и най простия генератор се прави с контролер!
Давай направо с PIC, има хиляди достъпни решения и готови програми за тях само трябва да помолиш някой колега в града от който си да го програмира. и да си направиш платка.
И горещо те моля не използвай термина Real Time Clock за обикновен часовник! А ако ми кажеш къде се използва часовник за не реално време ти свалям шапка  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|