Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Може ли да ми дадете инфо за автотрансформатор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 17:51    Заглавие: Може ли да ми дадете инфо за автотрансформатор Отговорете с цитат

Имам един автотрансформатор със сечение на проводника на намотките 0,51 R1=8,5 Ома, R2=5 ома. Свързвам го при напрежение 230 Волта и изкарвам 115 волта. Въпросът ми е какъв е максималния ток, който може да протича през него. При ток 5А работи добре, но имам един Сушоар, който е 110-115 волта, 1840 вата. Мога ли да го включвам в трафа без да го повредя?

Последната промяна е направена от elektrik216 на Сря Фев 04, 2009 23:44; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Това:"сечение на проводника на намотките 0,51" в какви единици е?
Мм или мм2?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
old4
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 18:29    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
Това:"сечение на проводника ...........................

А бе ''Слънчице'' при 115в / 5А колко вата ще са бре Wink и къде са почти 2 киловата Mr. Green ?
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 18:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Приятелю, искам да изясним на първо време, с какво сечение е намотката, и после да се види за какво може да се използва изобщо този автотрансВорматор Exclamation
Прояви малко въображение!
пп...защото не съм сигурен, че и на 5А ще работи продължително време/каквото и да е това- 0.51/
Върнете се в началото
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 19:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре бе хора как може сечението да е мм? Разбира се че мм2. Освен това 1 мм2 меден проводник има номинален ток около 8А. Аз се интресувам от някаква формула за това как мога да изчисля номинални я ток през трафа. При 4-5 А няма пад на напрежението и работи добре...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Boiko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София-Люлин 8 зад Билла 0888 491 426

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 21:55    Заглавие: Re: Може ли да ми дадете инфо за автотрансформатор Отговорете с цитат

elektrik216 написа:
Имам един автотрансворматор със сечение на проводника на намотките 0,51 R1=8,5 Ома, R2=5 ома.

Автотрансформаторът има една намотка. Ти всъщност, какво имаш?
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 22:05    Заглавие: Отговорете с цитат

НамоткИ в автотрансформатор... При 5 ампера работел добре (ама не става ясно дали 5А на входа или на изхода, или какво е 'добре', или за колко дълго...)

Twisted Evil Twisted Evil

Да не станат нашите съвети като в оня хубав соцвиц: "ний ги лъжем че работим, те ни лъжат че ни плащат"
Върнете се в началото
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 04, 2009 23:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Ок, извинявам се за неточностите. Наистина въпросите ми са зададени некоректно. Сечението на намотката е 0,51мм2. Съпротивлението на входа е 8,5 ома, а на изхода 5 ома. Входно напр. 230 волта, изходно 115 волта, 5 А ток на изхода при продължително време и трафа не загрява много (спокойно може да се пипа с ръка).
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 05, 2009 20:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Я, дай снимка на този автотраф.От типа ЛАТР ли е, или е някакъв "затворен" тип, или...Тези 8А, за които споменаваш, при 1мм2, се отнасят по-скоро за "външен" проводник, който ще "държи" на този ток, но не и за проводник-намотка на траф.При второто, охлаждането е далеч по лошо, понеже навивките са плътно една до друга, в сърцевината има загуби и същата допълнително се нагрява, а от там нагрява и намотката...Освен ако няма принудително охлаждане.

Иначе, ориентировъчно, при сечение/на намотката/- 0.51мм2, допустимия ток е около 1.3А, за непрекъснат режим.Същото се отнася до "обикновен", напр. Ш-образен траф.За това казах:ориентировъчно.
Върнете се в началото
elektrik216
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 07, 2009 0:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на отзовалите се. Проблема си го реших! Изчислих си коефициента на трансформация n=U1/U2 (n=115/230=0,5), след това I1=I2n (I1=115.0,5=2,5A). При 2,5 А и 230 волта имаме 575 вата. Сечението е 0,51 => 4 А макс. консумиран ток от мрежата и 8 А максимален ток към консуматора, който работи при 115 волта. Ако имам грешка, моля поправете ме.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети