| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 23:51 Заглавие: Импулсно захранване за крайно стъпало |
|
|
Здравейте!"Чеше ме крастата"за едно импулсно за крайно стъпало и се чудя какво да захвана?Попаднах на две схеми които се въртят в нета,които са доста старички като топология,но пък в крайна сметка не ми струва почти нищо да ги пробвам:
1. http://cxem.net/pitanie/5-165.php
2. http://vgorev.narod.ru/r_page/m_constr/new/ibp/ibp.htm
Коя от двете мислите е по-подходяща,и евентуално идеи за защита,а пък може някой да предложи и нещо друго като схема?
Последната промяна е направена от emilm на Вто Фев 03, 2009 16:41; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 23:55 Заглавие: |
|
|
По аудио въпроси (и не само) аз много уважавам класическия автор на линка по-долу:
http://sound.westhost.com/project89.htm
Но си признавам, че не съм го правил това, и идея си нямам как и дали работи. Гарантирам само, че източника на схемата е пич  |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 0:20 Заглавие: |
|
|
| Става въпрос за импулсно с мрежово захранване,не за автомобил! |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 0:29 Заглавие: |
|
|
Бих избрал 2 рата макар, че имам какво да и се бутне... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 0:30 Заглавие: |
|
|
Съжалявам, бях прекалено лаконичен
Импулсно за работа от 220 волта AC или от 12 волта AC не се различават много - предимно по напрежението на входните транзистори, а иначе принципа и проблемите са едни и същи. В крайна сметка всяко AC 220 волта push-pull импулсно, което съм виждал, представлява един диоден мост до 310 DC и след това е същото като DC-DC инвертор да не говорим, че вече рядко правят AC захранвания с обхват, по-"малък" от 90AC - 240AC
За сайта на Род Елиът имах предвид, че обяснява добре проблемите и не се е*ава с публиката. Нагледал съм се на сбъркани схеми в мрежата. |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 12:32 Заглавие: |
|
|
аз съм за втората схема обаче ме притеснява часта със релето където шунтира резистора. зареждането на този капацитет 1000 uF 385 В може да се окаже сериозен проблем и да има фоерверки със силовите транзистори _________________ Не може нации които се напиват с бира да дават акъл на нации които изтрезняват с бира |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 14:23 Заглавие: |
|
|
| Ами зареждането на кондензатора през 15 ома резистор не е проблем,но аз определено клоня към първата схема засега,най-вече заради драйверния трансформатор който мисля че е препоръчителен за TL494 |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 16:33 Заглавие: |
|
|
Подобно управление на МОСФЕТ - с драйверен траф - дава много проблеми! Някои от тях - малки скорости на превключване заради замазани фронтове от трафчето, отпушване на единия тр-р, докато другия се запушва, необходимост от голяма сърцевина на драйверното, за да прокара енергията - стигал съм до Е25 за тия транзистори точно. Ако ще е с драйверен траф препоръчвам да го разделиш - по един траф за всеки тр-р. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
Carl_Cox Опитен потребител

|
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 16:53 Заглавие: |
|
|
Да. Подобен тип схема е класическа и много удачна за управление на МОСФЕТ и ИГБТ, но е скъпа, най вече заради нуждата от отделни галванично развързани захранвания за гейтовете. Ако се пренебрегне това, както и габаритните размери и тегло, това е най-стабилния вариант. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|