|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tmaker Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 10, 2009 17:31 Заглавие: Какъв е този елемент,заменим ли е? |
|
|
Здравейте,
пише много бос в електротехниката "инженер"
Преди време си изпуснах цифровия фотоапарат и той се развали. Симптомите бяха такива, че тръгва да отваря обектива но до половината спира. Както и да е, днес реших да го отворя и да видя какъв е проблема, и сякаш го открих. Намерих един отчупен елемент, който преди това е бил споен за платката. След като той беше вече откъснат и висеше само на една спойка, аз просто го пипнах с пинсетите и той падна. Та, тъй като не съм запознат с елементите се обръщам към вас да ми кажете дали проблема е отстраним. Направил съм снимки с друг фотоапарат, които да спомогнат за локализиране на проблема.
Така, първо писмено: Елемeнта е цилиндричен с диаметър 2-3мм. и височина 1мм. На корпуса отгоре е изписано 6R8. На платката, където е бил споен изглежда, че е обозначен като "L5008". До него почти непосредствено има същия елемент 6R8, обаче обозначен като "L5007". Като погледнах от обратната страна, елемента е сякаш като намотка, или поне вътре има наморана тънка жичка. Това е, което аз мога да ви кажа, останалото можете да видите на тези снимки:

Ако мога да ви предоставя още информация, само казвайте!
Благодаря на всички предварително! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
tmaker Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 10, 2009 17:41 Заглавие: |
|
|
Много бърз отговор! Благодаря ти много! Не мога да преценя дали е прекъснат, но ако случайно Е, продава ли се? Ако можеш, прати ми на лично или тук адрес на сервиз и горе-долу какво ще ми струва услугата за да знам какво да си приготвя.
Отново, искрени благодарности. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 10, 2009 17:55 Заглавие: |
|
|
При мен лично такава работа за 1 min няма да ти струва нищо.
Но цялостния ремонт на изделието е друга работа. Аз може и да гадая че си от "голямото село", но на другите не е ясно. Така че местя темата на място, отгоре има тема за клиенти, евентуално можеш да си избереш. Или да си харесаш някой майстор/сервиз. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
tmaker Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 10, 2009 18:02 Заглавие: |
|
|
| Точно така, от там съм. Сори, сега ще си попълня профила, а хем в други форуми се карам на хора, които не си попълват. Сори, грешката е моя. Благодаря! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 10, 2009 18:36 Заглавие: |
|
|
| Ами премери го с мултицет на омметър -трябва да дава верига и ферита да не е потрошен . |
|
|
 |
tmaker Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 11, 2009 14:52 Заглавие: |
|
|
За жалост ферита е потрошен, и ми казаха, че така стойностите на дросела се нарушават. Издирих от къде да си закупя, но за жалост знам само, че ми трябва SMD дросел 6.8 mH . А в този сайт: http://bg.farnell.com/ има много повече характеристики, които трябва да избера. Първо, разбрах, че това се нарича на английски coil choke, но след като напиша да търся за такова, ми излизат полета за избиране на честота, тип, колко ампера и всякакви такива, които аз не знам...  |
|
|
 |
no money Опитен потребител

Регистриран на: 02 Яну 2006 Мнения: 198 Местожителство: Бургас/Созопол
|
Пуснато на: Сря Фев 11, 2009 18:18 Заглавие: |
|
|
Хммм...6.8mH или 6.8uH? Първата стойност е доста големичка за тези размери.......май. _________________ Времето е най-ценният ни ресурс, защото е единственият който не може да възстановим. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 11, 2009 18:31 Заглавие: |
|
|
Ми тоя дросел чак пък такива характеристики според мен няма нужда да му се придиря,ако му сложиш едно мостче света няма да свърши. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Фев 11, 2009 19:21 Заглавие: |
|
|
Чак пък мостче... Най-често има добра причина дросела да е дросел!
Значи сега накратко:
Купуваш си бобинка 6.8 микрохенри (а не милихенри, както си написал ти! разликата е 1000 пъти)
Нямат значение другите характеристики. Важното е да е на феритно пръстенче (а не 'въздушно навита'). Като и гледам габаритите, тока на насищане е малък. Един вид, произволна малка бобина.
И да не намериш 6.8uH, може малко по-голяма или по-малка стойност. Тия неща рядко са критични.
По-важното е като я запояваш обратно на място, да внимаваш да не овапцаш нещо друго, примерно някоя съседна спойка.
Мънички бобини се продават навсякъде. Най-голямата ти драма ще бъде да е подходящ физически размер - не знам колко място има под капака, ама едва ли е много
П.С. Ето - в Комет гледам че има, срещу десетина стотинки!
www.comet.bg
CL6.8uH SW45 е моделчето, което да търсиш. Не е за повърхностен монтаж, но с малко повече късмет ще успееш да го 'набуташ' върху платката, надявам се.
Според мен истинският елемент, който при теб е счупен, е за по-малък ток и съответно с по-малки габарити, ама такъв не видях в онлайн магазина... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|