Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Регулируем стабилизиран токоизправител

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ge6a_kj
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 18:38    Заглавие: Регулируем стабилизиран токоизправител Отговорете с цитат

Здравейте!Попаднах на тази схема , .Относно транзисторите в книгата пиши
Цитат:
Транзисторът Т1 може да бъде който и да е маломощен тип, а Т2 който и да е мощен.
,та въпросът ми е кой по точно транзистор да сложа (за Т1 и Т2).И ако може някой да каже какво мога да променя в цялата схема за да имам 1ампер на изхода.Благодаря Предварително!

ПС:Ако някъде не съм уточнил или съм написал тъпо въпроса, моля казвайте.
ПС1:Извинявам се ,че давам така снимките, но се пробвах с Img, но незнам защо не ми се получи.
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 19:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Не я прави тази схема. Голяма тъпотия е да се регулира напрежение откъм отрицателния полюс (т.е. регулацията да е м/у товара и минуса, а не както е обичайно - между + и товара). Това на практика означава, че ако искаш да заземиш уреда като хората - не можеш, но пък за сметка на това е лесно да го изгориш!

На теб какво ти трябва - положително захранване или двуполярно? (не вярвам само отрицателно да ти е нужно)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ge6a_kj
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 20:07    Заглавие: .. Отговорете с цитат

На мен ми трябва двуполярно.Тази схема я видях в "Първи стъпки в радиоелектрониката" и понеже пиши за непитните препоръчвам...,аз реших да ви попитам.Може те ли да ми дадете тогава схема за регулируем стабилизатор от 0 до 12 V , 1А.Двуполярно.Благодаря предварително.

ПС:Ако може да е нещо по-простичко,защото аз съм от неопитните
ПС1:Направо ако може дайте схема за стабилизатор, който вие удобрявате и смятате за добър.Само искам да отговаря на горепосочените параметри.

Последната промяна е направена от ge6a_kj на Пон Фев 16, 2009 20:11; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Unique
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами проста зависи колко проста да бъде иначе тази схема не е добра про положение че има доста добри а за по проста ... по принцип не са много сложни тези аз гледах една добра но немога да се сетя къде беше много ми беше харесала даже мислих да я правя , двуполярно 20волта 3 ампера беше ако някой има схемата и аз бих я направил
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 21:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай LM317 и LM337 от това по лесно и стабилно като работа няма на къде.Също можеш да разгледаш стари теми,въпросът е обсъждан многократно.Просто напиши в търсачката " стабилизатор ".
Успех!
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 21:35    Заглавие: Отговорете с цитат

LM317 и LM337 са най-простия и добър вариант.

При 1 ампер изходна мощност и по-ниско напрежение ще греят много, ама то така е - при неимпулсните захранвания няма безплатен обяд Smile

Допълнителен бонус е, че с тези стабилизатори получаваш 'вградена' защита по температура и изходен ток, която иначе 'простите' схеми нямат, а сложните... ъм... не са подходящи Smile

Не забравяй да ги монтираш свястно на сериозен радиатор, ако наистина смяташ да ползваш по-голям ток. Тоя проблем седи независимо дали ще ползваш транзистори, 317, или каквото ще да е друго.
Върнете се в началото
Unique
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 16, 2009 22:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда прав си те са добри но и за радиоатора трябва да си помислиш какъв ще сложиш щото наистина ще грее но за 1 ампер ток ще са добре
ge6a_kj
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 17, 2009 18:09    Заглавие: Съжалявам Отговорете с цитат

Много се извинявам, но моля ви, ако можете дайте направо снимки или в по-лошия случай линк към въпросната схема.Извинявам се пак, но нета така ми се бави, че не е истина.Минута и половина ми отне да влезна във форума, а ако започна да търся.....Confused Confused .Моля ви разберете ме.Не искам да се приема като мързел. Sad

Направо да попитам и за радиатора.Намерих един (доста солиден ми се вижда) Размери:6см/4см/1.5см.Става ли?Трябва ли да се мажи с разни термопасти или с нещо друго.Благодаря!
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Вто Фев 17, 2009 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.alldatasheet.com/view.jsp?Searchword=LM317&q=LM317
Погледни и прикачения файл,ако ти е по-лесно-същото е.
А колкото до термопастата-мажи винаги!Няма да загубиш нищо.Още по-добре със силиконова смазка-вече се намира и не съхне като тези белите лай...,дето уж са термопаста Evil or Very Mad

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Фев 17, 2009 19:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Голяма тъпотия е да се регулира напрежение откъм отрицателния полюс

За всеки влак си има пътници. По старите вълци ще ти кажат ... за влиянието на братушките.
Зависи за какво му трябва на човека.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети