Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Програматора ми записа само нули.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
darin1969
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 13, 2009 12:58    Заглавие: Програматора ми записа само нули. Отговорете с цитат

Зравейте. Реших да си направя оборотомер за колата и намерих схема с PIC16F84A. Имам програматор от списание "Млад конструктор", който до сега не бях използвал. Инсталирах и IC-prog и Pony-prog. И с двете програми нямах проблеми с четенето(имах един PIC от аларма). Но когато реших да го запиша с програма на оборотомера ( http://doblink.hit.bg/rpmeeter/rpmeeter.html ), записва само нули. Ако го изтрия си записва FF. Пробвах да запиша друга програма от сайта на списанието и взе че стана. Направи ми впечатление,че тази програма която аз изтеглих е като текстов файл, а другите са *.HEX или *.BIN. Записах я като .HEX но пак не стана. Тогава разгледах настройките и ми направи впечатление, че при оборотомера (в IC-Prog) са маркирани PWRT и CP а WDT не беше. При другата беше маркирано само WDT. Видях че тези флагове определят защитата на кода и някакви таймери. Маркирах само WDT (както беше при работещия файл) и взе че ми записа PIC-а. Но не можах да си обясня защо така стана(т.е. записа само нули,когато са маркираниPwrt и CP). Ако някой ползва IC-Prog, може ли да ми даде информация за това? Какво точно означават съкращенията за осцилатора LP XT XS RC (имам идея но все пак)? Мислех че тази конфигурация трябва да се зареди като се отвори файла, който че записваме, но точно с нея нищо не става. Да не би аз да не го записвам както трябва, защото като отида на линка( http://doblink.hit.bg/rpmeeter/freq4dig.HEX ) се показва на екрана сорса и аз го записвам като текстов файл. Благодаря за търпението.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 13, 2009 13:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Прочети малко за материала най-напред и ще ти се поизяснят някои неща.
CP - CodeProtect -> флагове за защита записа от последващо четене.
При вдигнат флаг го записваш, но не можеш да прочетеш след това съдържанието му.
LP XT XS RC -> различни типове резонатори -
Цитат:
• LP Low Power Crystal
• XT Crystal/Resonator
• HS High Speed Crystal/Resonator
• ER External Resistor (2 modes)
• INTRC Internal Resistor/Capacitor (2 modes)
• EC External Clock In

Всичко това го пише (а и още други неща) в който и да е Datasheet на представител от тази фамилия контролери.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
darin1969
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 13, 2009 21:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря колега. Точна тези съкращения не бях ги срещнал. Знаех че CP е за защита на кода от четене, но си мислех че ще излезе някакво съобщение за това. А то май излиза (ако не се лъжа) че още след като се запише сорса още при започване на проверката дава грешка т.к. не може да се прочете. Не знам кога се установява това CP. Може ако задам проверката да е по време на записа и да не проверява след края на записа всичко да е нормално. Ще пробвам. Още веднъж благодаря за отзива.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети