| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 13:17 Заглавие: KENWOOD KR-3090 гори краен транзистор |
|
|
Ресивъра дойде с един неработещ канал на който му бяха изголрели крайните транзистори (бяха КТ818/19Г , другия канал си работи с такива), след първата смяна на крайните транзистри и прекъснали резистори около тях канала изгоря след превклюване на входа от селектора, бяха повредени доста транзистори които няма да изреждам защото нямам схема и няма смисъл само така по номера. След смяна на сичко изгоряло пускам усилватела и докато на входа няма сигнал сичко изглежда добре (нищо не пече , 0 волта на изходите) при леко вдигане на усилването за 1-2 секунди се чу шума от радиото и след това- прав ток в изхода , беше пробил само единя краен транзистор. Та въпросите са два: мога ли да направя някаква защита на двете захранващи напрежения примерно с последователо свързване на лампи и какви трябва да са за да не изгоря едно кило транзистори докато го оправя , и ако можете да ме насочите с някаква идея за откриването проблема. Смених транзисторите пак с КТ818/19Г. Малко дълго и неясно обяснение ама дано ме разберете  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 13:38 Заглавие: Re: KENWOOD KR-3090 гори краен транзистор |
|
|
На въпроса Ти - Да с лампи може но се подбират малко опитно.. има и вариант да сложиш последователно на 220В намотка лампа 220В 60W но няма да е толкова надежен.Според мен проблема е някъде в драйверните стъпала или преди тях.. най вероятно се разбалансира и затова си гори транзисторите..Кой го е наказал с тия руските транзистори?Намери схема и сложи оригиналните! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 13:47 Заглавие: |
|
|
И тва е проблем че не мога да намера схема , а иначе тия транзистори не са лоши , лошото е докато ги сложиш на платката  |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 13:50 Заглавие: |
|
|
На колко волта се храни стъпалото?Тия КТ та до колко бяха че не мога да се сетя Оригиналните да не са били дарлингтон?Има ли драйверни на платката?Я направи една , две снимки  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 18:15 Заглавие: |
|
|
| По схемата на KR-A3070 крайните са дарпингтони ,може да я туря във файлообменника да сравняваш . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 19:11 Заглавие: |
|
|
| Добре , дай да я пробвам. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 19:23 Заглавие: |
|
|
Колко са началните токове на здравия и на дефектния канал? Явно заради това горят транзисторите. Когато оправях наши усилватели, включвах не 220V крушки, а 48V вместо бушoнчетата на всеки канал, тоест 2крушки-24V за арматурно табло на камион, свързани последователно. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми!
Последната промяна е направена от vladi46 на Сря Мар 11, 2009 22:24; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 22:04 Заглавие: |
|
|
Блягодаря за схемата , но тоя в нея е доста по "моден" , питате ме за токове и напрежения , но ми е трудно да ги измеря щото доде се осетиш и усилватела изгоря , освен това е много гаден за разглабяне и за мерене по платката, за сега го оставям че ме няма през седмицата, събота неделя ше вида кво става с него. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 08, 2009 22:56 Заглавие: |
|
|
| Ако тоя е модерен ,какво ли имаш при тебе ! Вържи един осцилоскоп ,да видиш дали не се възбужда стъпалото . В захранването -резистори 10-20 ома 2W ,да не ти горят крайните и пробвай първо без товар. |
|
|
 |
|