|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
i12805 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 16:12 Заглавие: Въпроси за DIY аудио DJ миксер |
|
|
Здравейте,
Увод
аз съм турбо начинаещ любител. В момента се опитвам да си направя самоделен прост ДиЖей миксер по следната схема: чрез 2 х 4051 аналогови мултиплексе(о)ри вкарвам 16 мотенциометъра в два от аналоговите входа на един микроконтролер (всъщност Ардуино), плюс няколко прекъсвача, включени към цифровите входове. Микроконтролерът събира и обработва показанията на потенциометрите и "суичовете" и ги препраща към компютъра по USB кабела (usb --> uart), където ги обработвам още (Pure data) и ги подавам (софтуеърен MIDI cable - Midi Yoke) към стандартизирана програма за аудио редакция и смесване (Ableton Live).
Изложение
В интернет има ресурси. Разгледах и прости и по-сложни схеми и решения. В едно от тях видях две постановки, които (макар целта ми да е прост миксер) са ми интересни.
Става дума за два паралелно свързани кондензатора с роля "digital decoupling", т.е. избягване на смущения, идващи от захранването (в този случай смущения получени от вкл./изкл. на прекъсвачите, нали?). Кондензаторите са свързани към ground (от Vss и Vdd на мултиплексора).
Първият ми въпрос е прав ли съм, приложимо ли е това към моя проект и кондензатори с каква стойност трябва да избера. В посочения пример използват 0.1 и 0.01mF, но там схемата се захранва с 3.3V. (аз използвам 5V от USB).
После, изходът от мултиплексера е свързан към аналоговия вход на микроконтролера посредством опер. усилвател. Използва се Сален и Ки филтър (Sallen Key filter). От прочетеното разбирам, че това е принципна схема на филтър, чиято цел е да изглади/изчисти колебанията в сигнала към микроконтролера.
Вторият ми въпрос е прав ли съм, приложимо ли е това към моя случай (или необходимо ли е) и какви трябва да бъдат компонентите, за да се реализира.
Ето снимка на цитираната реализация от екипа на Aurora mixer:
снимка във flickr.com
Заключение
Знам, че ми трябва още много четене, че има много метериали on-line, че вероятно трябва да започна от основни постановки, но просто трябва да тръгна от някъде, за да задържа ентусиазма си.
Благодаря и успех на всички. _________________ Д9ТНС |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|