Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпроси за DIY аудио DJ миксер

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
i12805
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 20, 2009 16:12    Заглавие: Въпроси за DIY аудио DJ миксер Отговорете с цитат

Здравейте,

Увод
аз съм турбо начинаещ любител. В момента се опитвам да си направя самоделен прост ДиЖей миксер по следната схема: чрез 2 х 4051 аналогови мултиплексе(о)ри вкарвам 16 мотенциометъра в два от аналоговите входа на един микроконтролер (всъщност Ардуино), плюс няколко прекъсвача, включени към цифровите входове. Микроконтролерът събира и обработва показанията на потенциометрите и "суичовете" и ги препраща към компютъра по USB кабела (usb --> uart), където ги обработвам още (Pure data) и ги подавам (софтуеърен MIDI cable - Midi Yoke) към стандартизирана програма за аудио редакция и смесване (Ableton Live).

Изложение
В интернет има ресурси. Разгледах и прости и по-сложни схеми и решения. В едно от тях видях две постановки, които (макар целта ми да е прост миксер) са ми интересни.
Става дума за два паралелно свързани кондензатора с роля "digital decoupling", т.е. избягване на смущения, идващи от захранването (в този случай смущения получени от вкл./изкл. на прекъсвачите, нали?). Кондензаторите са свързани към ground (от Vss и Vdd на мултиплексора).

Първият ми въпрос е прав ли съм, приложимо ли е това към моя проект и кондензатори с каква стойност трябва да избера. В посочения пример използват 0.1 и 0.01mF, но там схемата се захранва с 3.3V. (аз използвам 5V от USB).

После, изходът от мултиплексера е свързан към аналоговия вход на микроконтролера посредством опер. усилвател. Използва се Сален и Ки филтър (Sallen Key filter). От прочетеното разбирам, че това е принципна схема на филтър, чиято цел е да изглади/изчисти колебанията в сигнала към микроконтролера.

Вторият ми въпрос е прав ли съм, приложимо ли е това към моя случай (или необходимо ли е) и какви трябва да бъдат компонентите, за да се реализира.

Ето снимка на цитираната реализация от екипа на Aurora mixer:
снимка във flickr.com

Заключение
Знам, че ми трябва още много четене, че има много метериали on-line, че вероятно трябва да започна от основни постановки, но просто трябва да тръгна от някъде, за да задържа ентусиазма си.

Благодаря и успех на всички.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети