Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Как работи и защо се слага дроселът при луминисцентните
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
katmai
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 12:43    Заглавие: Как работи и защо се слага дроселът при луминисцентните Отговорете с цитат

Възникна спор относно функцията на дросела при луминисцентните лампи. Вярно ли е че дроселът служи за понижаване на напрежение до около 120 волта. Изобщо може ли някой по компетентен да каже за функциите на дросела в луминисцентните лампи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 13:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Баласт.
katmai
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 13:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да докажа на съквартиранта ми, който е завършил електроника в ТУ, че функцията на дросела не е да понижава напрежението. Затова ще съм доволен ако някой го обясни на български. Ако може да напише дали изобщо той има такава функция - да намаля напрежението.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 13:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук, тук, [url=http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=17223&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E1%E0%EB%E0%F1%F2&topicshow=луминисцентна%20лампа%20!!!]тук[/url] и тук.
И това не са единствените теми.
Чети!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
katmai
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 14:36    Заглавие: Отговорете с цитат

прочетох, даже свалих лампата в общежитието Smile . Измерих 105 V напрежение между нулата и изхода на дросела. Но пак ми възниква в главата въпроса - Дросела трансформатор ли е. Означава ли че ако сложа друг товар напрежението ще се увеличи... Кажете ми с две думи.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 14:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Дросела си е дросел, ане е трансформатор и за променлив ток може да се разглежда като реактивно съпротивление с определена стойност при определена честота.
Ако пак не е ясно - има книжки с които трябва да си изясниш основни понятия преди да започваш да водиш спорове по теми които са ти малко далеч явно.
Какво, как, къде и защо толкова си измерил е съвсем друг въпрос. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
katmai
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 14:59    Заглавие: Отговорете с цитат

аз ако бях достатъчно компетентен нямаше да пиша тук Smile . И все пак той продължава да спори че дроселът главно служи за понижаване на напрежението
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 15:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Дросела служи за две основни цели.Запалва лампата,като създава високоволтов импулс след прекъсването на тока от стартера стартера и служи за понижаване на напрежението (затва му викат и баласт) до работното за лампата и вече ти го казаха.Губиш спора съквартиранта ти е прав....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
katmai
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 15:13    Заглавие: Отговорете с цитат

аз все още не мисля че е прав, защото той каза че дросела е трансформатор + това ако сложа трансформатор на 105 В лампата ще успее ли да се запали без напрежението да стигне 500 В(г/д необходимото за йонизация.) В една от темите намерих линк на руски език "Балласт используется только для ограничения тока. Параметры балласта рассчитать несложно самим (в случае, если вы нашли на помойке дроссель и хотите его использовать)". На мен цялата тази информация и функция на дросела не ми приличат много на трансформатор.
Също така ми се стори, че прочетох някъде дроселът се използвал за промяна на честота защото при по висока честота лампата работела по-добре.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 06, 2009 17:56    Заглавие: Отговорете с цитат

katmai написа:
.....прочетох някъде дроселът се използвал за промяна на честота....

Давай насам тоя дросел, совалката ша литне с по-висока честота.... Laughing
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети