| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
katmai Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 12:43 Заглавие: Как работи и защо се слага дроселът при луминисцентните |
|
|
| Възникна спор относно функцията на дросела при луминисцентните лампи. Вярно ли е че дроселът служи за понижаване на напрежение до около 120 волта. Изобщо може ли някой по компетентен да каже за функциите на дросела в луминисцентните лампи. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
|
|
 |
katmai Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 13:04 Заглавие: |
|
|
| Искам да докажа на съквартиранта ми, който е завършил електроника в ТУ, че функцията на дросела не е да понижава напрежението. Затова ще съм доволен ако някой го обясни на български. Ако може да напише дали изобщо той има такава функция - да намаля напрежението. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 13:16 Заглавие: |
|
|
Тук, тук, [url=http://forum.eshop.bg/viewtopic.php?t=17223&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%E1%E0%EB%E0%F1%F2&topicshow=луминисцентна%20лампа%20!!!]тук[/url] и тук.
И това не са единствените теми.
Чети! |
|
|
 |
katmai Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 14:36 Заглавие: |
|
|
прочетох, даже свалих лампата в общежитието . Измерих 105 V напрежение между нулата и изхода на дросела. Но пак ми възниква в главата въпроса - Дросела трансформатор ли е. Означава ли че ако сложа друг товар напрежението ще се увеличи... Кажете ми с две думи. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 14:41 Заглавие: |
|
|
Дросела си е дросел, ане е трансформатор и за променлив ток може да се разглежда като реактивно съпротивление с определена стойност при определена честота.
Ако пак не е ясно - има книжки с които трябва да си изясниш основни понятия преди да започваш да водиш спорове по теми които са ти малко далеч явно.
Какво, как, къде и защо толкова си измерил е съвсем друг въпрос.  |
|
|
 |
katmai Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 14:59 Заглавие: |
|
|
аз ако бях достатъчно компетентен нямаше да пиша тук . И все пак той продължава да спори че дроселът главно служи за понижаване на напрежението |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 15:08 Заглавие: |
|
|
| Дросела служи за две основни цели.Запалва лампата,като създава високоволтов импулс след прекъсването на тока от стартера стартера и служи за понижаване на напрежението (затва му викат и баласт) до работното за лампата и вече ти го казаха.Губиш спора съквартиранта ти е прав.... |
|
|
 |
katmai Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 15:13 Заглавие: |
|
|
аз все още не мисля че е прав, защото той каза че дросела е трансформатор + това ако сложа трансформатор на 105 В лампата ще успее ли да се запали без напрежението да стигне 500 В(г/д необходимото за йонизация.) В една от темите намерих линк на руски език "Балласт используется только для ограничения тока. Параметры балласта рассчитать несложно самим (в случае, если вы нашли на помойке дроссель и хотите его использовать)". На мен цялата тази информация и функция на дросела не ми приличат много на трансформатор.
Също така ми се стори, че прочетох някъде дроселът се използвал за промяна на честота защото при по висока честота лампата работела по-добре. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 06, 2009 17:56 Заглавие: |
|
|
| katmai написа: | | .....прочетох някъде дроселът се използвал за промяна на честота.... |
Давай насам тоя дросел, совалката ша литне с по-висока честота....  |
|
|
 |
|