| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
klez Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 15, 2009 22:08 Заглавие: Филтър 12 волта, 3 ампера |
|
|
Здравейте, ще си слагам едно РС в колата, комсумацията му е около 3 ампера пиково,
захранва се директно с 12-20 волта напрежение.... искам да му сложа някакъв филтър преди него за всеки случай
можете ли да ми дадете примерна схема на филтър за 12 волта напрежение при пиков ток 3-4 Ампера или 5 да речем
Благодаря предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 15, 2009 22:21 Заглавие: Re: Филтър 12 волта, 3 ампера |
|
|
И какво ще филтрираш като напрежението на АК.Батерия е 12V или по време на ход ще си го ползваш ПС-то. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 15, 2009 22:26 Заглавие: |
|
|
В общия случай, твоето авто ПЦ има импулсно захранване.
В общия случай, за импулсно захранване не може да се сложи 'някакъв' филтър на входа, и той да има какъвто и да е ефект...
Но ако дадеш схема на захранването - най-вече за да се види ВЪТРЕ в него каква филтрация има - може някой да измисли нещо тук.
Принципно стойностите на LC-то в началото се смятат лесно, ако знаеш работната честота на импулсното, и (ако има) на външните смущения. Само дето тази честота трябва да се провери каква е, иначе нищо не правим.
П.С. Предполагам че искаш двупосочна филтрация, и/или да ползваш ПЦ-то при запален двигател, иначе както каза Радев, не е ясно какво филтрираме... _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Чет Апр 16, 2009 1:26 Заглавие: |
|
|
Аз го разбирам .... така... Стандартна ЛЦ филтрация като на масовите цд та и т.н... но защо е цялата философия ? Слагай един предпазител диод парелно и обратно да пази от обратни токове и един кондензатор 4700 микро на 25В!Може и един ценер на 15В паралелно за всеки случай... _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
klez Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 16, 2009 11:49 Заглавие: |
|
|
Не съм много наясно за това сигурно и въпроса си не съм задал правилно
1. наистина искам да го ползвам при запален двигател в движение
2. захранването на компютъра е вградено на самата дънна платка... на дъното има букса за 12 волта и това е всичко трудничко бих могъл да знам каквито и да е параметри на захранването което е на дъното
искам да го предпазя от евентуални пикове на напрежението над 20волта които могат да повредят дънната платка
иначе на захранващият куплунг на дъното му трябват 12 до 20 волта за да работи |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 16, 2009 13:25 Заглавие: |
|
|
Бая играчка ще падне с това предпазване от пикове. И LC филтър няма да свърши работа, той е против шумове (както от колата към пц-то, така и от пц-то към колата)
Аз лично така, на първо четене, бих сложил един едър mosfet във захранващата верига, един малък шунт (върху който да меря напрежението) и един компаратор. Като щракне компаратора, и запушва полевия транзистор, та 'удара' да не стига до компютъра. За съжаление, ако продължителността на този удар е достатъчно голяма, кондензаторите на захранваното ПЦ няма да могат да удържат фронта и машината ще изгасне.
Има вариант с линеен стабилизатор, но не ти го препоръчвам, защото на 50 вата ПЦ захранване ще 'изяжда' поне още 20-30 вата отгоре, под формата на топлина.
Ако говорим за много кратки ударни пикове, има едни transient voltage suppressor диоди, колегите тук да кажат дето се занимават с ТВ, там се ползват активно. Но съм останал с впечатление, че там се работи с десетки и стотици пъти по-високи прагови напрежения (от твоето 20 волта). Варистори също няма да станат - няма варистор дето да се 'пробива' на 20 волта.
Абе знаеш ли какво...
Слагай направо последователно една добре оразмерена ампулка-бушонче, после ценер (или няколко последователни), които се сумират до около 20 волта, после в обратна посока един триамперов диод (да предпазва при откачане на акумулатора или жиците), накрая един кондензатор 4700 микро, 35 волта, и след това - един шунт 0.15 ома / 5 вата и от него - направо в ПЦ-то.
Няма нужда от по-сложни гимнастики, все пак не правиш животоспасяващ уред, нали! _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
klez Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 16, 2009 13:34 Заглавие: |
|
|
A! нещо такова ми трябв! хиляди благодарности за помощта
http://www.clubford.org/forum/viewtopic.php?f=40&t=27624
ето ви линкче ако ви представлява интерес с какви глупости се занимавам, по надолу в темата има реални снимки на мониторчето + клипче на софтуера как работи и тъчскрийна и т.н. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 1:54 Заглавие: предложение |
|
|
Преди години съм виждал готови такива филтри само че автокасетофонии мисля че един такъв би ти свършил работа.Според мен няма да е лошо захранването за компа да минава и през диод вързан в права посока след него предпазител и тиристор вързан паралелно на захранването.Това за тиристора ти го казвам за да служи за прдпазител ако се откачи клемата на акомулатора при запален двегател.Действие на тази защита:ако това се случи напрежението се вдига доста/направо от атенюатора/ но то превишава напрежението на стабилизация на предварително поставен ценер/16-20в./ през ценера протича ток кайто пък да отпуши тиристора.Когато тиристора е отпушен се получава късо съединение в захранването към компа ката това касо съсо принуждава препазителя да изгори и прекъсне захранването към компа. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
klez Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Апр 17, 2009 18:29 Заглавие: |
|
|
Благодаря Ви още веднъж за помощта до 2-3 дни се надявам да съм го реализирал вече  |
|
|
 |
klez Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 20, 2009 16:52 Заглавие: |
|
|
ммм... ряснах една бобина последователно на +а и един кондензатор 47mF (47000micro) паралелно .... като паля двигателя компа не гасне остава да си работи ... интересното е че се появява адско смущение от двигателя и се чува на говорителите ..... не знам дали е от захранването или от какво....
като изгася компютъра изчезва смущението (като му дам shutdown)
а след като спра превключвателя (между акумулатора... и бубината+кондензатора) смущение продължава да се чува като постепенно намалява и изчезва за 15-20 секунди.. някой някакви идеи къде трябва да филтрирам или ако трябва някаква допълнителна информация да я дам.
Смущението не се индуцира в аудио кабела към входа на касетофона... с лаптопа ми няма проблем.
също като усилвам и намалявам звука от компютъра няма разлика, също няма разлика като го усилвам/намалявам от усилвателя след компютъра който е.
Честотата на смущението е пропорционална на оборотите на двигателя |
|
|
 |
|