Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Тиристорно регулиране на електрожен

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
emo-gar
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 14, 2009 21:14    Заглавие: Тиристорно регулиране на електрожен Отговорете с цитат

Опитвам се да подкарам една тривиална схемка:два срещуположни тиристора свързани последователно на първичната.За управление използвам TCA 785.Е нема такъв случай...Схемката работи перфект,импулсите по осцилоскоп са точно(схемата отчита преминаване през "0"-та)...само дето ..не се получава нещо в силовата верига Evil or Very Mad .С R/C паралелно на тиристорите се постига нещо половинчато (30-100vAC върху товара), но ми трябва до 220.
Ще се опитам да постна схемката
www.picvalley.net/v.php?p=u/2098/4550278611550421075.JPG
Между другото-има дребна грешка в ориг. схема :крак 1 на чипа е "висящ", а това е "масата" на интегралката,т.е. да се смята свързан към "О"-та.
Ще опитам и вариант с Грец,като в променливотовия диагонал вкарам намотката,а в правотоковия диагонал ще боцна тиристор: губя 4 яки диода,но печеля мощен тиристор и по-проста схема....то ще си покаже...явно индуктивността ме бъзика якоооо....Някой да е решавал на практика такъв случай?
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Вто Апр 14, 2009 23:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Индуктивността наистина те "бъзика", но тока през първичната също не е за пренебрегване. Мерил ли си го, под товар /докато заваряваш/.
Имам предположение, какъв е, но все пак не знам, какъв е точно електрожена...Това предполага- солидни радиатори, на двата /евентуално/ тиристора, които заемат доста място. Е, възможен е и вариант с принудително охлаждане...
Най- простия вариант е с изведени /ако е възможно/ междинни изводи от първичната, която вероятно е на две секции, и пакетен
ключ...

А, по схемата ти- опита ли да размениш местата на управляващите вериги на двата тиристора. Пробвай първо с активен товар!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Сря Апр 15, 2009 3:07    Заглавие: обяснение Отговорете с цитат

Няма да стане твота работа да управляваш елекрожен с тиристори и то в първичната намотка.1-во е индуктивен товар.2-ро фрмата на напрежението на изхода ще наподобява синусоидална форма.Дори да зароботи схемата ти на входа електрожена няма да заварява качественно ще има д а плюе да плюе и ти да се шашкаш откъде това пък.Евентуално може да заработи ако изхода ти на електрожена е постояннотоков и то с подходяща филтрация-по добра от заводски направена.Както ти писа колега по горе управлявай електрожена си с механичен ключ.Не винаги електрониката е оптимален вариант.
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Сря Апр 15, 2009 8:02    Заглавие: Re: обяснение Отговорете с цитат

Тиристорното управление за монофазни вериги и особено там където се касае да се подсигури непрекъсване на напрежението в случая електрожен-дъгата,то с тиристори меко казано е неприложим.Но ако ползваме трафа за точкови заварки,настройка на токови защити например (1000А) то варианта с тиристорно управление е удачен и то в първичната,нищо че има индуктивности,обаче тока който комутираме е многократно по малък Wink
За да се получат при вас задоволителни резултати то първичната трябва да е сметната за 170V-180V най-много и във вторичната дросел (на сърцевина 24кв.см-18-22 нав/36кв проводник) или по голяма квадратура на ядрото. Smile
ПП. R/C филтрите са задължителни на тиристорите,също и на входа за захранване на схемата за управление 220V на трафчето за 15V.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
emo-gar
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Апр 16, 2009 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Не бях известно време у дома,сега чета отговорите.Значи машинката е аргон-тип "самоделка",един ентусиаст я произвежда надомно...Та там "фабрично" е заложена подобна платка с дискретни елементи (..еднопреходен транзистор в схемичка..), не съм и вниквал в идеята,просто реших че е "бъгава" и опитвам да я заместя с нещо "модерно" Razz .Та по рождение тая "техника" си има проблем с управлението на тиристорите в първичната.Нямате си представа какви резистори е нацвъкал "автора" за да я подкара някак си...
Тока е от порядък 50 Хампера,т.е. сериозен,тиристорите и радиаторите не са проблем,останали са ми от предишна работа...опитите продължават.Идеята за тест с активен товар ми мина през главата,но време не остана.По принцип "моята" схема се използва серийно в задвижките (servo-drive) на DC мотори при метелообработващи машини,само че там е 3-фазен регулируем,реверсивен изправител на практика.Ако имам успех ще дам решението.Поздрави на всички!
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Май 01, 2009 20:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Някъде из руските форуми бях чел, че тази схема работи задоволително даже с електрожен 500А, но лично не съм я правил.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Съб Май 02, 2009 3:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята на penkeler за тази цел е отлича.Тази схема на включване се нарича МАГНИТЕН КЛЮЧ и според мен енай удачна за такива цели въпреки че тнрябва да се прави и дросел.Още по добре е вместо дросел да се използва трансформатор на който едните навивки ще са свързани последователно на елекрожена а на другите да се включи симистор но може и тиристор.Добре е да се получи нещо като повишаващ трансформатор.Така може да се използва и тиристор/симистор за по малък ток.Лично съм работил с такива магнитни ключове и мога да кажа че работят много добре.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети