|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
emo-gar Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 14, 2009 21:14 Заглавие: Тиристорно регулиране на електрожен |
|
|
Опитвам се да подкарам една тривиална схемка:два срещуположни тиристора свързани последователно на първичната.За управление използвам TCA 785.Е нема такъв случай...Схемката работи перфект,импулсите по осцилоскоп са точно(схемата отчита преминаване през "0"-та)...само дето ..не се получава нещо в силовата верига .С R/C паралелно на тиристорите се постига нещо половинчато (30-100vAC върху товара), но ми трябва до 220.
Ще се опитам да постна схемката
www.picvalley.net/v.php?p=u/2098/4550278611550421075.JPG
Между другото-има дребна грешка в ориг. схема :крак 1 на чипа е "висящ", а това е "масата" на интегралката,т.е. да се смята свързан към "О"-та.
Ще опитам и вариант с Грец,като в променливотовия диагонал вкарам намотката,а в правотоковия диагонал ще боцна тиристор: губя 4 яки диода,но печеля мощен тиристор и по-проста схема....то ще си покаже...явно индуктивността ме бъзика якоооо....Някой да е решавал на практика такъв случай? _________________ "Науката започва с измерване" |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Вто Апр 14, 2009 23:50 Заглавие: |
|
|
Индуктивността наистина те "бъзика", но тока през първичната също не е за пренебрегване. Мерил ли си го, под товар /докато заваряваш/.
Имам предположение, какъв е, но все пак не знам, какъв е точно електрожена...Това предполага- солидни радиатори, на двата /евентуално/ тиристора, които заемат доста място. Е, възможен е и вариант с принудително охлаждане...
Най- простия вариант е с изведени /ако е възможно/ междинни изводи от първичната, която вероятно е на две секции, и пакетен
ключ...
А, по схемата ти- опита ли да размениш местата на управляващите вериги на двата тиристора. Пробвай първо с активен товар! |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 15, 2009 3:07 Заглавие: обяснение |
|
|
Няма да стане твота работа да управляваш елекрожен с тиристори и то в първичната намотка.1-во е индуктивен товар.2-ро фрмата на напрежението на изхода ще наподобява синусоидална форма.Дори да зароботи схемата ти на входа електрожена няма да заварява качественно ще има д а плюе да плюе и ти да се шашкаш откъде това пък.Евентуално може да заработи ако изхода ти на електрожена е постояннотоков и то с подходяща филтрация-по добра от заводски направена.Както ти писа колега по горе управлявай електрожена си с механичен ключ.Не винаги електрониката е оптимален вариант. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 15, 2009 8:02 Заглавие: Re: обяснение |
|
|
Тиристорното управление за монофазни вериги и особено там където се касае да се подсигури непрекъсване на напрежението в случая електрожен-дъгата,то с тиристори меко казано е неприложим.Но ако ползваме трафа за точкови заварки,настройка на токови защити например (1000А) то варианта с тиристорно управление е удачен и то в първичната,нищо че има индуктивности,обаче тока който комутираме е многократно по малък
За да се получат при вас задоволителни резултати то първичната трябва да е сметната за 170V-180V най-много и във вторичната дросел (на сърцевина 24кв.см-18-22 нав/36кв проводник) или по голяма квадратура на ядрото.
ПП. R/C филтрите са задължителни на тиристорите,също и на входа за захранване на схемата за управление 220V на трафчето за 15V. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
emo-gar Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 16, 2009 20:55 Заглавие: |
|
|
Не бях известно време у дома,сега чета отговорите.Значи машинката е аргон-тип "самоделка",един ентусиаст я произвежда надомно...Та там "фабрично" е заложена подобна платка с дискретни елементи (..еднопреходен транзистор в схемичка..), не съм и вниквал в идеята,просто реших че е "бъгава" и опитвам да я заместя с нещо "модерно" .Та по рождение тая "техника" си има проблем с управлението на тиристорите в първичната.Нямате си представа какви резистори е нацвъкал "автора" за да я подкара някак си...
Тока е от порядък 50 Хампера,т.е. сериозен,тиристорите и радиаторите не са проблем,останали са ми от предишна работа...опитите продължават.Идеята за тест с активен товар ми мина през главата,но време не остана.По принцип "моята" схема се използва серийно в задвижките (servo-drive) на DC мотори при метелообработващи машини,само че там е 3-фазен регулируем,реверсивен изправител на практика.Ако имам успех ще дам решението.Поздрави на всички! _________________ "Науката започва с измерване" |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Май 01, 2009 20:58 Заглавие: |
|
|
| Някъде из руските форуми бях чел, че тази схема работи задоволително даже с електрожен 500А, но лично не съм я правил. |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Май 02, 2009 3:00 Заглавие: |
|
|
Идеята на penkeler за тази цел е отлича.Тази схема на включване се нарича МАГНИТЕН КЛЮЧ и според мен енай удачна за такива цели въпреки че тнрябва да се прави и дросел.Още по добре е вместо дросел да се използва трансформатор на който едните навивки ще са свързани последователно на елекрожена а на другите да се включи симистор но може и тиристор.Добре е да се получи нещо като повишаващ трансформатор.Така може да се използва и тиристор/симистор за по малък ток.Лично съм работил с такива магнитни ключове и мога да кажа че работят много добре. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|