Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Стрелкови ниво индикатор/ свързване?
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Den4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 0:08    Заглавие: Стрелкови ниво индикатор/ свързване? Отговорете с цитат

Здравейте, имам такова нещо и се чудя как да го свържа към моя усилвател 2х100 самоделка. Ако може някой да ме насочи много ще съм благодарен. Мислех си да го свържа към изхода на единият канал но.... незнам исках да попитам Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 5:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Божееее боже ... не ми се мисли какво ти представлява усилвателя, щом ще свързваш стрелкови индикатор или какъвто и да било такъв по изходите
За сведение - индикаторите взимат сигнал от предусилвателната част.
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 8:18    Заглавие: Отговорете с цитат

Не е проблем да го вържеш на изхода,ще се получи индикатор на мощност ако това ти е целта,но имай в предвид че напрежението на изхода на усилвателя при 100w е около 20v,и е необходимо да направиш делител на напрежение с 2 резистора(като единия може да замениш с тример за регулиране),след това грец със кондензатор,и тогава индикатора.С тример потенциометира регулираш при пълна мощност индикатора да е в крайно дясно положение,и си готов Very Happy .След това може да замериш съпротивлението на тримера,и да го замениш с резистор,а пък може да го оставиш и така.
Погледни схемата в атъча!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Den4ev
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 10:23    Заглавие: Отговорете с цитат

А ако взема от предусилвателната част трябва ли да се прави някакъв делител на напрежение ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 10:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Den4ev написа:
...

Зависи от параметрите на индикаторите и нивата на сигнала в точките откъдето се взема сигнала. Въобще ако се прави на професионално ниво работата не е съвсем проста - нужен е сигналгенератор на звукови честоти, осцилоскоп и т.н. Иначе може и опитно по любителски, но без мерене рискуваш да заминат няколко индикатора докато уцелиш делителя и нивата... Very Happy
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 13:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва да знаеш колко е горе долу тока на индикатора за пълно отклонение на стрелката. Стрелката следи напрежението на изхода на усилвателя не мощността, тъй като мощността зависи и от товара (колоните).

Та, казваш при 10 Волта искам макс отклонение. Ако индикатора прави това при 1 mA смяташ по закона на Oм какво съпротивление е нужно да свържеш последователно на индикатора (в случая 10кОм). Значи последователно свързваш един диод, изчисленото съпротивление и индикатора. Получената джаджа директно на изхода. В крайна сметка донастройваш на око съпротивлението. Ако стрелката ти скача много можеш и едно кондензаторче паралелно на индикатора да вържеш.

Това е любителското изпълнение за начесване на крастата.

Ако искаш профи нещата се усложняват. Най-добре с драйверче вързано към входа на крайното стъпало. Ако е на изхода както описах (или схемата по-горе), диода(ите) които са нужни за изправяне на тока за индикатора например внасят нелинейни изкривявания (не че някой ще ги чуе). Освен това трябват по-точни пресмятания и т.н.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 16:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако системката е към 200-400 микроампера си го направи по схемата на Студио2 ,работи перфектно ,връзва се към изхода на стъпалото ,това не е касетен дек та да се свързва съм предусилвателя обикновено се връзват точно към изхода ,коментариите на happy_boy са доста смешни !
Върнете се в началото
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 19:29    Заглавие: Отговорете с цитат

В неговия случай е най-добре да си вземе сигнал от предусилвателя.
Може да пробва и от изхода. Ще си изгори индикаторчето и ще миряса.
Смешни не смешни елпчо не ти търся мнението Wink
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Май 07, 2009 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе ти май си падаш по тъпите коментарии -защо не провериш сам ,не ме карай да сканирам схемата и в двата варианта на усилвателя системките са вързани през тример 5К към изхода на стъпалата ,паралелно на говорителите ,ако продължаваш да твърдиш друго ето ти две картинки

Та къде е вързана точка 7 по схемата, А? Нещо много бързо си коригира поста ! Дали ще го изгори -това ако си ти -може да стане ,аз като правих последното си Мосфет стъпало точно по тази схема вързах индикаторите и работят перфектно ,затова мнението ми е меродавно ,не си измислям като тебе !
Върнете се в началото
hapy_boy_21
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 6:52    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Дали ще го изгори -това ако си ти -може да стане ,аз като правих последното си Мосфет стъпало точно по тази схема вързах индикаторите и работят перфектно ,затова мнението ми е меродавно ,не си измислям като тебе !

100 % ако съм аз ще го изгоря Wink Very Happy
Какво си измислям ... че има индикатори, които не са вързани към изхода ли Question Very Happy
И това си измислям Laughing
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети