Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Протест против новата наредба за задължителни рецепти

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 12:34    Заглавие: Протест против новата наредба за задължителни рецепти Отговорете с цитат

Уважаеми, колеги! Добре ни нагласиха! Да ходим редовно при JP-тата за рецепти, понеже са обеднели. Тоест да се грижим за тяхното изхранване и благополучие. Регламентирано изнудване! Добре, че все пак се намират приятели аптекари и лекари! Но ако сме на море или другаде и спешно ни потрябва някакво лекарство, тогава?
Приканвам всички от вас, които споделят моето мнение по този жизнено важен проблем да подпишем петицията.

http://bgpetition.com/zadaljitelni_recepti/index.html - Вашето мнение е важно
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 12:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Между другото, и аз излязох със същата офанзива в няколко аптеки. Хората спокойно ми обясниха следното:
1. Рецептата важи за 6 /шест/ месеца.
2. Щом пише, че е по лекарско предписание, явно някой нещо е имал предвид.
3. Повечето лекарства са противопоказни за постоянно приемане.
4. Ти лично от къде знаеш какво ти е в момента, та си убедителен кое лекарство ти трябва. По тази логика, защо пращате всички "на сервиз" като им се е свапцал талвизора? За да ви хранят ли?

Офанзивата беше, не защото не знаех всичко това, а за проверка на преданноста. В конкретния случай, рецептата ми беше в задния джоб, но ред трябва да има. Т.е. ред за всички, ама без мен. В тази, в която просто се запътиха към рафта без излишни въпроси, извадих рецептата заедно с парите. Пак без излишни въпроси. Така се възпитава характер. В другите аптеки няма и да стъпя повече. Много правилни ми се извъдиха, ебаси. Щели да ги изволнят. Правилно. Винаги има нужда от общи работници и кравари. Ама това е друго и няма нищо общо с всичките ви протести. Те, кротнете се!

Забравих. GP. Обща практика /Global Pratice/. Поне да знаеш при кого ходиш и кого "храниш".
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladi46
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 13:05    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, е, е тези приказки сме ги слушали толкова много, че ни е дошло до козирката! Аз няма да ходя за рецепти и толкоз! Това не значи, че не се съветвам с близки лекари и аптекари! Знаеш ли какви дълги дискусии има във форума на БГ-мамите по този въпрос? А ти си тръгнал да повтаряш това, което са ти казали в аптеките! Че ние пациентите не сме компетентни да се грижим за здравето си.
Аз имам JP едва от година и половина и ходих само да се запознаем. За съвет търся много по-компетентни лекари от ИСУЛ и от МА, които са освен това мои близки.
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 13:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами те също могат да издават рецепти. Естествено, че в аптеките са хора които малко от малко им е ясно за какво става въпрос. Поне по отношение на лекарствата. Максимално ще се накефя когато започнат да разбират от телевизори и ти дадат акъл как точно трябва да се прави. Ако искаш ходи, ако искаш, седи си дома. Ама що досаждаш на малоумните да ти се връзват?

Решенията се взимат по целесъобразност и на ход. Т'ва с козирката, особено твоята, е последна грижа в глобален мащаб. С моята също.

За мен тази наредба беше полезен повод да отсея къде точно да си давам парите. Едно решение по целесъобразност. Ама "управлението на масите" ви подвежда жестоко. Управлявайте се!

За компетентността. Ти даже две букви не си разбрал какво значат, ама си се запознал.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 14:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази тема приключва поради това, че:
-нито мястото и е тук
-нито тя самата (като тема) е сформулирана по подобаващ начин.

Истинския проблем изобщо не е свързан с това дали да има или да няма рецепти, а със самата "здравеопазваща" система която е под всякаква критика. И повдигането на подобен въпрос по такъв начин е само плява и прах в очите.

Това
vladi46 написа:
За съвет търся много по-компетентни лекари от ИСУЛ и от МА, които са освен това мои близки.
също е проблем. И като тръгнем по този път стигаме до онази приказка:
"Като знам какъв инжинер съм, ме е страх да ида на доктор".

Темата за сега няма да я пращам в небитието. Линка го има, който счита, че иска да си даде гласа на/за така сформулиран проблем - да го направи.
Но нямам намерение да се изпишат n на брой страници в които ще се пресяват триците.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 08, 2009 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се че пиша във вече заключена от колегата тема.Така или иначе считам че мястото на всякакви призиви/петиции и т.н. не е тук в този форум.
Разбира се че има нужда от контрол и рецепти,НО трябва да има за целта и подобаваща здравна система,а не тая пародия,която е в момента.В такива случаи автоматичното прекопиране на някакви европейски закони насляпо и "едно към едно" е пълна глупост.
По-долното няма нужда от коментар-
-един дядка-роднина преди няколко години-реплика на доктора-"Нищо му няма-той си внушава".На същата вечер дядката се спомина.

-една бабичка-роднина преди няколко години-същата реплика.Тя изкара след тая реплика цели 2 дена.
-една друга роднина-реплика на докторо-"Закво да я лекуваме,като така или иначе ще умре?"
-реплика на доктор записана случайно с мобилен телефон и пусната по Нова Телевизия преди няколко години-"Тоя дъртак няма ли вече да мре,та да ходя да догледам мача"
Всичкото това по презумпция го казвам,като човек който не е доктор,но в никакъв случай не е и някакъв абсолютен невежа-само да вмтна-завършил съм някакви 6 месечни курсове,грижил съм се сам за здравето на над 400души полк-включая астматици,епилептици(друг е въпроса дали на подобни хора мястото им е в родната казарма,но имаше даже и човек с полиневрит на Гилен-Баре,който беше в строя с бастун Shocked ),ухапвания от змии и т.н.-знам кой препарат как да го дозирам и кога да го прилагам,мога да слагам мускулни и венозни инжекции,да обработвам рани,да шия и всякакви подобни дребни хирургически манипулации,които са обект на т.нар. "малка хирургия".И във военно-временна ситуация изпълнявам функциите на Мед.Техник,сиреч т.нар. "фелдшер".
Няма такъв филм-лекар на видима възраст поне 40,сиреч поне с 10 години стаж да му казвам че болния при епилептичен гърч е имал т.нар. "акушерска ръка" и той да ме пита "Кво е тва?".Само че "тва" не се учи само по медицина(там в общия курс се учи поне по 3 дисциплини),но се учи и по биология в 8ми клас,барабар и със снимка в учебника за да се види,кво става като не функционират правилно паращитовидните жлези или е не наред обмяната на калция в организма.
В момента дофтор може да стане всеки.Дори и магарето от село да го поведа със синджира към университета и то след 6 години ще се върне с диплома.Единственото нужно за целта е свински мръвки за доцента и да знаеш какво "шотландско" пие или аналога му във финикийски знаци.
А конкретната наредба-зад нея ясно прозират чисто корпоративни интереси-най-вече фармацевтични и лекарски.
Конкретно петицията и доводите и наистина са оформени "през куп за грош".А ако нещо се променяше с петиции-отдавна щяха да са ги забранили.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети