| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
flying7777 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 15:55 Заглавие: Въпрос за "слънчево" зарядно за акумулатор |
|
|
Привет на всички!
Първо искам да се извиня за въпросите ако са малко или много глупави. Познанията ми по електроника са горе-долу начални според мен....
Наскоро си купих от чужбина слънчев панел предназначен за заряд на 12V акумулаторни батерии. Представлява това http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&item=220357884354
Упътването му (ако изобщо може да се нарече такова) не дава повече информация от тези няколко реда с които се описва на сайта. За схема може да се мечтае само.....замислих се дали да не го отворя но засега се възпирам. Та възникнаха няколко въпроса...
В упътването пише, че ако светодиодът мига значи има зареждане. На практика той си мига когато се постави батериията на светло без да са свързани накрайниците към акумулатора (когато панела е на тъмно диода не мига). Пише си че може да бъде оставено включено и вечер тъй като имало диод пречещ на обратното зареждане. Включих го към един акумулатор свален от колата. Когато го погледнах по някое време вечерта когато беше тъмно видях, че диодът си мига. Разсъединявам едната клема от полюса на акумулатора и диода изгасва. Пак съединявам - пак започва да мига......
Та въпросът ми е : представлява ли слънчевия панел консуматор на ел. енергия когато е поставен на тъмно т.е. има ли опасност от известно разреждане на акумулатора нощем . Доколкото знам светодиода има малка консумация. Какво би трябва да замеря за да разбера?
Благгодаря предварително!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 16:30 Заглавие: |
|
|
| Свържи един ампермер последователно във веригата и виж показанията му, по знака + или - пред цифрите показващи стойността на тока ще се ориентираш дали акумулатора се зарежда или разрежда. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 18:10 Заглавие: |
|
|
Благодаря за съвета!
Следвайки го замерих 0.2-0.5 милиА с отрицателен знак.
Между другото отворих въпросното зарядно и снимах схемата.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=346551&pid=12055619
В процеса на експлоатация открих една особеност. При непряка (слаба ) слънчева светлина светодиодът мига, а при пряка слънчева светлина свети непрекъснато.
Четейки оттук-оттам намерих съвет който не знам дали е приложим в този случай. Поставя се шотки диод в кръга. Въпросът ми е приложимо ли е това в този случай и с какви характеристики би трябвало да е този диод.
Благодаря! |
|
|
 |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 19:03 Заглавие: |
|
|
Не искам да те разочаровам, но според данните от линка, за да заредиш 50Ah акумулатор с този панел, ще трябва да го зареждаш около 2 месеца по 8 часа на ден. Ако го зареждаш обаче с тока, който си измерил (0,5mA), ще ти трябват около 30 години.
Успех! |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 19:11 Заглавие: |
|
|
Владо, ти "изобщо не го разочарова"! Ама- хич!
За 50- амперчасов АК --> 5A ток !!! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 19:23 Заглавие: |
|
|
МОже би не се изразих правилно. 0.5мА е консумацията на зарядното на тъмно...
При пряка слънчева светлина дава 50мА.
А акумулатора който зареждам се ползва инцидентно за един ел.мотор на лодка. Иначе си имам и нормално зарядно. Не очаквам от това зарядно да направи нормален заряд на автомобилен акумулатор.
Но ако е възможно бих помолил да кажете дали е възможен варианта със шотки диод-а |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 19:27 Заглавие: |
|
|
Преимуществото на Шотки диода вместо "обикновенния" в случая е само това, че въпросния има около два пъти по-малък пад върху себе си когато работи в права посока.
Нищо повече, което е повече от недостатъчно за да очакваш чудеса от него. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 19:39 Заглавие: |
|
|
Шотки диод са ти казали най-вероятно заради малкия преход, че да не губиш много напрежение. Лошото е, че на шоткитата обратния ток им е доста по-голям от силициевите.
В първия момент ми хрумна да ти кажа да сложиш 1N5819 (шотки), обаче по дейташит утечката му е съизмерима с обратния ток, който и сега зисичаш, така че е безсмислено.
Ако си сигурен, че тока над 100мА не се вдига - слагай 1N4148, ако става повече - 1N4001 (или 4002, 4004 ...). С 400х серията ще имаш малко повече загуби...
Друго нещо, което ме притеснява, е че 50мА е доста малко. Оловните акумулатори си имат един прагов ток (утечка), който трябва да прескочиш, за да го зареждаш въобще. Той е съизмерим с тия 50мА за акумулатори от 4Ач до към 12Ач. За по-големите е още повече.
Така че дори и:
| vladimirstanoev написа: | | за да заредиш 50Ah акумулатор с този панел, ще трябва да го зареждаш около 2 месеца по 8 часа на ден |
това смятам че няма да се случи, ако ще и 2 години да чакаш  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 20:05 Заглавие: |
|
|
| Благодаря за мненията! |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Сря Май 06, 2009 20:14 Заглавие: |
|
|
Ние си говорим, но все пак, ако сваления от колата АК/който е бил включван на заряд/ е "напълно" зареден от генератора на автомобила, то тока, който ще консумира от "зарядното" няма да е голям!
Така, че /заради спорта, поне/, може да се измери тока на заряд, при "по- разреден" АК.
За да се види за какво да се използва/все пак/ това устройство. |
|
|
 |
|