| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
infineon Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Май 20, 2009 19:20 Заглавие: Въпрос за аналог на шотки диод |
|
|
Здравейте извинявам се ако не пиша в правилния раздел.
Имам един инвертор и се налага да сменя 4 шотки диода.
Оригинално диодите бяха LD SR540
Успях да намеря LT SB560
По каталог са с еднакви параметри с разликата че новите са с по високо допустимо напрежение.
Притесняваме това че на старите дават пад на напрежение 0.55 волта а на новия 0.7 волта.
Дали ще е някакъв проблем това?
Също се притеснявам да не би и капацитета да е по голям но по този параметър всеки производител пише различни стойности.
Мога ли да ги заменя?
Какви са разликите между сериите SR и SB?
Още един въпрос за електролитни кондензатори -кой производител е за предпочитане- HITANO или TAICON? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 20, 2009 22:44 Заглавие: |
|
|
Кажи за какво устройство иде реч.Но едва ли ще е проблем замяната. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
infineon Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 12:50 Заглавие: |
|
|
Устройството е китайски инвертор от 12 на 16/19/24 волта за захранване на лаптоп от кола.
Диодите са свързани 3 в паралел за да изправят импулсното напрежение.
Единия от диодите се беше разцепил и пробил и в следствие се беше стопил и филтриращия кондензатор на изхода.
В момента са 2 SR540 и 1 SB560 в паралел.
Интересно ми е също така вследствие на какво тези диоди греят така страшно, при положение че им дават по 5 А на диод а тук имам 3 паралелно следователно 15 А допустим ток, а през тях минават не повече от 3 ампера общо.
Да търся ли SR540 ? Дали този който съм поставил може да доведе до проблем? |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 13:17 Заглавие: |
|
|
като са с по-голям преход, ще греят повечко в случая, но вероятно няма да има проблеми.
смени и рите с еднакви, иначе 540 ще се товарят повече, заради по-малкия преход и пак ще гърмят!
Ти може ди си мислиш, че минават 3А общо, но не е съвсем така. 3А е средния ток през тях. Ефективният обаче е много повече (около 2 пъти) заради топологията на схемата Освен това предполагам са в корпус DO-201, който по принцип е за 3А, не за 5 и не могат да се охлаждат добре.
Когато се слагат шотки диоди (или МОС транзистори) в паралел - задължително еднакви на един производител, по възможност и от една партида  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи.
Последната промяна е направена от tropper на Чет Май 21, 2009 13:23; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 13:21 Заглавие: |
|
|
Греят щото явно причината е в кондензатора след тях (филтриращия). Или им идва множко импулса,що не ги замениш с 2хSF35 или SF36 много са бързи 35nS 300В/3А. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 13:31 Заглавие: |
|
|
radev, ако причината е кондензатора, първо той ще вдигне температура. Ако шоткитата му не са менте, с SF3х не се очакват по-добри резлтати.
И още нещо - китайците обичат да пестят - щом те са решили, че трябват три диода, ние на по-хитри от тях ли ще се правим, че да ги намаляваме на два или един
А колкото до почти двойния ефективен ток съм убеден. Ако не вярваш - измери тока на някой flayback или boost конвертор. Можеш и по графики да поразсъждваш и пак ще видиш, че е така.
П.С. Към infineon: Със същия успех можеш да сложиш и 1N5822 - 3A/40V шотки и ще е с по-добър преход от SB560 и ще грее по-малко. Носи на претоварване по ток, стига да се охлажда, така че смятам че няма да има проблем. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
infineon Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 13:41 Заглавие: |
|
|
Тези SF35 са с по бързи ама и с по малък ток- 3 А
Ясно ще ги сменя с 3 еднакви диода.
Чудя се само дали да сложа SB540 или 560
560 са с по голямо напрежение на прехода, по малък капацитет(200pf) срещу 400pf за 540.
540 са с двойно по голям обратен ток от 560.
При мен кой е по целесъобразно да се сложи?
На платката имам място за 4 диода, а бяха монтирани само 3.
Ако сложа 4 в паралел ще имам ли проблеми с увеличения капацитет или нещо подобно?
Някой знае ли каква е разликата между SB и SR?
Благодаря на всички за съветите.
Този 1N 5822 с по добри параметри ли е от старите? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 14:08 Заглавие: |
|
|
5822 е като че ли с една идея по-добре от 540, но не е осезаемо.
И двата са по-добре от 560.
Обратния ток го гледай по графиките. Този в таблиците е при максимално обратно напрежение, а ти работиш на 24В макс.
Сложи каквито имаш, само гледай да са еднакви. Ако слагаш 560 и греят повече, можеш да ги сложиш 4бр - щом имаш място.
SR и SB - според мен няма логическа обосновка в имената, но може и да бъркам. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 14:16 Заглавие: |
|
|
Абе то ще си покаже какво грее,а без консуматор има ли подгрев.според мен греенето не е породено от тока,затова насочих @infineon към SF35. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 21, 2009 18:23 Заглавие: |
|
|
| Няма ли място да бухнеш един 10А шотки в ТО220 ,веднъж смених така 2 вързани в паралел . |
|
|
 |
|