Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

помощт за изграждане на LAN мрежа

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivoil
Гост

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 20:06    Заглавие: помощт за изграждане на LAN мрежа Отговорете с цитат

Здравейте интересува ме къде мога да прочета как точно се изгражда LAN мрежа за повече от 10 компютъра ?какви устройства трябва да се ползват?как да стане захранването по мрежата ?Ако говорим за точни данни става въпрос за едно селце със около 50 компютъра и тъй като интернет доставчиците искат невероятни пари за Интернета решихме да си направим LAN мрежа и да си го споделим.За всякакви мнения и предложения ще Ви бъда безкрайно доволен !
Върнете се в началото
Vladi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Gabrovo

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 20:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай този форум http://www.hardwarebg.com/forum/ там има доста инфо. а може и да се консултираш. Мога да ти кажа като за начало че ти трябват суичове, броят им зависи от това колко порта има самия суич, на какво разстояние ви са компютрите. Използвания кабел е UTP ако трасето на прекарване на кабела минава до други проводници се използва FTP кабел, разликата е че FTP има екраниране, UTP няма. До 100 метра е възможна комуникацията по такъв кабел по нагоре е несигурно. Ако даден комп. е над 100 метра от суича, трябва да мине през още един такъв и имаш още 100 метра възможност докато стигнеш до дадения комп. Но стига толкова, по добре разгледай линка които съм ти предложил, със сигурност могат повече да ти помогнат, а може да ти дадат друга алтернатива.
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Нед Мар 06, 2005 22:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз мисля, че мога да помогна малко с конфигурациятя на кабела:
1 - 3
2 - 6
3 - 1
6 - 2 -това е основната конфигурация на кабела между двете му букси. Можеш да използваш и пълната с 8 жила, но вторите 4 са само резерва. Ето и тях:
1 - 3
2 - 6
3 - 1
6 - 2
-----
4 - 7
5 - 8
7 - 4
8 - 5
За слагане на кабела в буксите трябват специални клещи, които струват около 10$. В твоя случай те ще са добра инвестиция. А за останалата част от мрежата беше писано в по-горното писмо.[/img]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пон Мар 07, 2005 8:13    Заглавие: относно мнението на милен Отговорете с цитат

това, което си написал е вярно, но:
1. само за пряко свързване /компютър- компютър/
2. при свързване към мрежово устройство /хъб, суич/ се монтират кабелите 1:1 т.е. 1-1 ; 2-2 ; 3-3 и т.н.
3. самите жички не са произволни, а по цветове са усукани.
Примерно зелена и бяла с зелено;
кафява и бяла с кафяво...........

всяка такава "двойка" жици са усукани взаимно една спрямо друга.
така първите две двойки се свързват
1 - 3 ;
2 - 6 ;
3 - 1 ;
6 - 2 .
1,2,3,6 е единия край на кабела; 3,6,1,2 е другия край.
Имам някакви спомени за по- големи разстояния за коаксиален кабел, но той беше за 10МВ-ови карти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
yani
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Пон Мар 07, 2005 18:30    Заглавие: ре Отговорете с цитат

кажи за кое село става дума мога дати помогна с изграждането или само с имформация имам и програма за ограни4ажане на скоростите на всеки потребител .
регистрирай се и пиши на лично съобщение
ще ти помогна 100 процента
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети