Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Питане за едно зарядно

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 01, 2009 7:55    Заглавие: Питане за едно зарядно Отговорете с цитат

Попадна ми платката на едно зарядно за GSM. Беше повредено (пробили транзистор и един диод и прекъснало съпротивление R2). След смяната им (диода не се знае и сложих един ценер за 7.5V) - то заработи и дава 6.5V. Аз обаче искам да го ползвам за захранване на един малък радиоприемник, работещ на 3V. Смяната на въпросния ценер (D4) не води до промяна. Ако сложа ценер за 7-8V на мястото на D3 (който не се знае какъв е но върху него има 6.6V) тогава напрежението нараства до 22V и ценера се нагрява. Някой има ли схема на такова зарядно или ако има друга информация ще е от полза. Мерси.
П.С. Ето му схемата, която свалих по платката:

Последната промяна е направена от ivankrivodol на Пон Юни 01, 2009 8:13; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо не е така в това което си свалил и нарисувал Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:08    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
...

Напълно е възможно да имам някоя грешка, но не я виждам къде е... Постарах се да сваля уж точно... Embarassed
П.С. забелязах и коригирах една грешка - връзката на катода на D3 към долния извод на трансформатора...
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Проследи пак обратната връзка от намотката, някак неестествено е качната за емитера ???
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Гледай пак.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Схемата май е вярна, не съм 100% сигурен, т.к. точно тази с НПН-а не я харесвам много, предпочитам автогенерациите с МОСФЕт, но нека поразсъждаваме:

Диодът Д3 служи за заревдане на кондензатора Ц2 до напрежение прпорционално на изходното, но с обратен знак. Затова трябв да е някой бърз диод! (FR, SF, UF... и други)
В този контекст ценерът Д4 се използва за обратна връзка по изходно напрежение - ако напрежението в/у Ц2 стане достатъчно голямо ценерът запушва базата на силовия тр-р. Затова ценерът трябва да е с такова напрежение че да е равно на напрежението на кондензатора Ц2 + 0,5В, когато на изхода има номинално напрежение.
Ц4 и Р7 са ускорителна група за лавинно запушване и отпушване на тр-ра от напрежението на третата намотка. Р8 е за разреждане на кондензатора Ц2
Р2 е токов резистор - той ограничава тока от емитера. Ако стане голям, става голям пад на напрежение и през ценера Д4 базата на тр-ра се разрежда и тр-ра се запушва. Доброто запушване става вследствие лавинния процес през Ц4 и Р7 от размаха на намотката.

Надявам се това разяснение по принципа на работа да ти помогне.

П.С. И аз си мисля, че намотката с другите неща би трябвало да са закачени от другата страна на токовия резистор.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ivankrivodol
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 01, 2009 12:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Стана зарядното - май не съм слагал необходимите ценери - сега сложих един 4.7 и същевременно намалих наполовина капацитета на C2 и напрежението стана 4V. Даже има тенденция като увелича товара да нараства слабо и напрежението, а не намалява. Така или иначе приемничето работи, но все пак кусур има - захранването май създава високочестотни смущения и при слаби станции се усещат доста. Иначе колкото и да гледам така си е схемата...
ето и схемата с напрежения и осцилограми преди преработката и с ценер 7.5V. Taка дава на изхода 6.7V.

Mалко набързо съм рисувал, но не ми се занимаваше да го правя по- хубаво.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети