| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 01, 2009 7:55 Заглавие: Питане за едно зарядно |
|
|
Попадна ми платката на едно зарядно за GSM. Беше повредено (пробили транзистор и един диод и прекъснало съпротивление R2). След смяната им (диода не се знае и сложих един ценер за 7.5V) - то заработи и дава 6.5V. Аз обаче искам да го ползвам за захранване на един малък радиоприемник, работещ на 3V. Смяната на въпросния ценер (D4) не води до промяна. Ако сложа ценер за 7-8V на мястото на D3 (който не се знае какъв е но върху него има 6.6V) тогава напрежението нараства до 22V и ценера се нагрява. Някой има ли схема на такова зарядно или ако има друга информация ще е от полза. Мерси.
П.С. Ето му схемата, която свалих по платката:
 _________________ All Rights Reserved
Последната промяна е направена от ivankrivodol на Пон Юни 01, 2009 8:13; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:00 Заглавие: |
|
|
Нещо не е така в това което си свалил и нарисувал  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:08 Заглавие: |
|
|
Напълно е възможно да имам някоя грешка, но не я виждам къде е... Постарах се да сваля уж точно...
П.С. забелязах и коригирах една грешка - връзката на катода на D3 към долния извод на трансформатора... _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:21 Заглавие: |
|
|
| Проследи пак обратната връзка от намотката, някак неестествено е качната за емитера ??? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:40 Заглавие: |
|
|
| Гледай пак. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 01, 2009 8:43 Заглавие: |
|
|
Схемата май е вярна, не съм 100% сигурен, т.к. точно тази с НПН-а не я харесвам много, предпочитам автогенерациите с МОСФЕт, но нека поразсъждаваме:
Диодът Д3 служи за заревдане на кондензатора Ц2 до напрежение прпорционално на изходното, но с обратен знак. Затова трябв да е някой бърз диод! (FR, SF, UF... и други)
В този контекст ценерът Д4 се използва за обратна връзка по изходно напрежение - ако напрежението в/у Ц2 стане достатъчно голямо ценерът запушва базата на силовия тр-р. Затова ценерът трябва да е с такова напрежение че да е равно на напрежението на кондензатора Ц2 + 0,5В, когато на изхода има номинално напрежение.
Ц4 и Р7 са ускорителна група за лавинно запушване и отпушване на тр-ра от напрежението на третата намотка. Р8 е за разреждане на кондензатора Ц2
Р2 е токов резистор - той ограничава тока от емитера. Ако стане голям, става голям пад на напрежение и през ценера Д4 базата на тр-ра се разрежда и тр-ра се запушва. Доброто запушване става вследствие лавинния процес през Ц4 и Р7 от размаха на намотката.
Надявам се това разяснение по принципа на работа да ти помогне.
П.С. И аз си мисля, че намотката с другите неща би трябвало да са закачени от другата страна на токовия резистор. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юни 01, 2009 12:08 Заглавие: |
|
|
Стана зарядното - май не съм слагал необходимите ценери - сега сложих един 4.7 и същевременно намалих наполовина капацитета на C2 и напрежението стана 4V. Даже има тенденция като увелича товара да нараства слабо и напрежението, а не намалява. Така или иначе приемничето работи, но все пак кусур има - захранването май създава високочестотни смущения и при слаби станции се усещат доста. Иначе колкото и да гледам така си е схемата...
ето и схемата с напрежения и осцилограми преди преработката и с ценер 7.5V. Taка дава на изхода 6.7V.
Mалко набързо съм рисувал, но не ми се занимаваше да го правя по- хубаво. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
|