Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Таймер/забавител с 3-4.5 V захранване
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PremDhyan
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 12, 2009 13:48    Заглавие: Таймер/забавител с 3-4.5 V захранване Отговорете с цитат

Здравейте,

Търся готов и максимално компактен таймер/забавител с 3-4.5 V захранване, който да включва ел. верига след приблизително от 10 мин до 2-3 ч (идеалното е, ако времето може да се настройва с тример или нещо подобно). Предполагам, че има готови такива платки с налепени елементи, но когато търся из интернет все се появяват таймери за 220 или 12 волта. Да имете идея за такъв нисковолтов или поне под какво по-точно име да го търся? Най-вероятно ще го купя през интернет (живея извън БГ)

А веригата, която трябва да включи, са просто 2 мигащи LED диода. Апропо, диодите, които открих на много места са 5 V/20 mA и се чудя, прeди да съм ги купил още, дали ще работят, макар и с по-слабо светене, на 3 волта (2 батерии ААА) или евентуално на 4.5 волта (3 батерии)? Ако евентуално става (не ми е нужна силна светлинa), чудя се какъв тример/потенциометър е подходящ за може да се регулира напрежението и от там яркостта на светлината?

Ако някой се пита за какво ми всичко това, ето тук инфо http://www.youtube.com/watch?v=cAwlqFNS40Q (готови такива dream маски се продават за по 150 евро).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lenko71
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пет Юни 12, 2009 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам каква е тая щуротия, но доколкото чувам от видеозаписа става въпрос за мигане по 2 - 3 мин на всеки час.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
PremDhyan
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 12, 2009 15:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно така. Като двете времена, дългото (от порадъка на час) и къстото (1-3 мин), е хубаво да могат да се настроиват макар и грубо. В професионалните такива маски има един бутон с чието натискане се забавя събитието (серията от мигния) с 10 мин. 6 натискания и го забавяш с 1ч.

Технически идеи за забавителя?
Върнете се в началото
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Пет Юни 12, 2009 17:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Имам такъв разработен таймер с регулиране на времето 1сек до 180минути поотделно,но е от 9В нагоре.А какво пречи захранването да е повече.Например от 9 волтова батерия или адаптер,неразбрах.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Юни 12, 2009 17:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Най-лесно , компактно и евтино ще стане с някакъв микроконтролер и подходящ софтуер . Отговорът е доста разтеглив , но аз не бих го правил по друг начин .
Върнете се в началото
PremDhyan
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Юни 12, 2009 17:33    Заглавие: Отговорете с цитат

radev, Цялото устройство е закачено на маска за очите за спане (подобни на тези в самолетите) и е хубаво да е максимално ЛЕКО. Но 9V батерия би свършила работа и твоето предложение ми се вижда оптимално. Би ли споделил повече за него?

Що се отнася до адаптер, тогава ще има една жица, която ще виси до главата при спане и не е практично. Иначе би било много по-простро да използвам тогава готов 220 В таймер, какъвто имам всъщност.

toltec, Нямам устройство за програмиране на микропроцесори. Не знам колко струват, но предполагам не са най-евтини за да инвестирам в тях само за това. Но иначе наистина така би станало.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Юни 12, 2009 19:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не си наемете някой специалист по електроника да го направи ,срещу съответното заплащане ,още повече че се говори за промишлено устройство май ?
Върнете се в началото
penkeler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Юни 13, 2009 0:58    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
(готови такива dream маски се продават за по 150 евро).

Ами след като смяташ да си я сглобяваш сам, това би трябвало да те устройва. Както и да се опитваш, едва ли ше паднеш под тази сума, ако не се занимаваш с електроника по сериозно.
Върнете се в началото
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Съб Юни 13, 2009 2:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Като прочетох тази тема се сетих,че на мен са ми попадали такива очила,но не съм се задълбочавал да разбера за какво се ползват.
Нека питащия или ако има някой друг запознат да сподели ФАКТИ за това "явление"?!,че темата ми се струва интересна.Колкото повече хора се заинтригуват по-лесно ще се стигне до практическа реализация.
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Съб Юни 13, 2009 23:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако конкретизираш какво точно искаш ще ти напиша програмата без да говорим за пари .ще си направя едно и за мен .Мисля че идеално ще стане с някое евтино ATtiny на ATMEL .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети