| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
darin1969 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 20:17 Заглавие: TV ELITE 14" - Цвърчене на ТХО |
|
|
Шасито на ТВ-то е SHIXUN 36B. Състав LA76810A,LC863532C,LA7642. Захранването е с два транзистора 2SA1015 и 2SC2655 плюс мощния KOR8812FX. 90% от електролитните кондензатори бяха скапани и беше изгорял N552 - 7805. След смяна на всички повредени елементи телевизора заработи, но има много силно бръмчене на импулсния траф. Не знам дали е нормално за тези ТВ но дразни дори и при по високо ниво на звука. Не мисля че е от не добро механично стягане на трафа. 110-те волта нямат изкривявания, но на светодиода на оптрона РС817 има някакви пилсации и на анода и на катода - а уж се получава с делител от 110-те волта в базата на V553, където няма пулсации. Иначе ТВ си работи нормално . 110-те волта се регулират. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля да сподели. Благодаря предварително!
Последната промяна е направена от darin1969 на Вто Юни 16, 2009 12:11; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 21:00 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | бръмчене на импулсния траф. Не знам дали е нормално за тези ТВ | Не, не е нормално! И никой в магазина няма да си купи такъв телевизор. Сигурно ли е, че това е източника на "бръмчене" ? - предполагам 50-те херца.... , защото с голяма вероятност може да идва от входния (хлабав) дросел.
Входния мрежов електролит в списъка на 90-те % ли е? |
|
|
 |
ivankrivodol Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 21:12 Заглавие: |
|
|
За да се чуе бръмчене това значи, че звука е в нискочестотния спектър, което за едно работещо импулсно захранване не е възможно. Така, че провери откъде иде точно звука. Не знам другите колеги как постъпват, но аз при такива съмнителни звукове ползвам една гъвкава тръба като за електроинсталация - ползвам я като някакво подобие на стетоскоп. Не е най надежден способ, но често помага. _________________ All Rights Reserved |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 21:14 Заглавие: |
|
|
В st.b режим пак ли пищи. 110 волта като се вържат на лампа пак ли пищи. Изкривявания в 110 волта не може да има ,там има пулсации ,хармоници ,щото изкривят ли се става лошо. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 21:29 Заглавие: |
|
|
Аз също не бих си взел. Тв-то е на един бивш колега който наистина се чуди дали да не го хвърли. Но пък пущината работи. И ако това се оправи може още да поработи с новите електролити. Май за първи път ми се случва толкова голям процент да са скапани (просто от интерес ги замерих и наистина повечето даваха почти нула. Даже се чудя как е работил до сега, преди да изпуши 7805). И входния електролит е сменен въпреки че точно той си даваше добре. Бръмченето в стендбай го няма. Само като се натовари. Но не се усеща да вибрира. Подобно бръмчене съм забелязвал при някой ТВ когато не са настроени, т.е. без сигнал когато няма синхронизация от ТХО. Но тук не виждам да е синхронизиран генератора с ТХО. И при идеален сигнал пак си го има.
Благодаря за идеята за тръбата. Сега като се заслушах, може да се окаже че бръмченето не е от трафа а от ТХО, Но утре ще проверя по внимателно. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 21:35 Заглавие: |
|
|
...па вземи да понатиснеш локално тука-там. Сигурен съм, че ако не спре напълно, то поне ще намалее (ще се измени), което и ще доведе до локализация на шума.
А може и още повреди, спойки , спукани писти, да изскочат  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 22:34 Заглавие: |
|
|
| Понатисках, но няма резултат -не се променя. А в захранването и около ТХО всичко е презапоено. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Чет Юни 11, 2009 23:09 Заглавие: |
|
|
Ако му ръгнеш едно външно ТХО, не би ли се стеснил кръга на заподозрените, ""бръмчащи""- трафове, трафчета, бобини и пр...
И, между другото- от ВГ, брум има ли? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юни 12, 2009 7:38 Заглавие: |
|
|
| ВГ съм го изключил. Днес мисля да отпоя ТХО и да го пусна настрани. Прави сте,сте че така ще съм сигурен 100%. |
|
|
 |
коцев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 12, 2009 18:03 Заглавие: |
|
|
Вместо да сваляш ТХОто то прекъсни +В за към него и вържи лампа . Пусни и чуй дали ще пищи пак .Вече ще имаш ясна представа дали импулсния траф пищи. _________________ В един цирк играем и номерата си ги знаем...  |
|
|
 |
|