Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Параметри на зарядно устройство.

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
valeri555
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 27, 2009 23:26    Заглавие: Параметри на зарядно устройство. Отговорете с цитат

Здравейте!

Имам нужда от съвет по два въпроса. Въпросите са малко аматьорски и моля професионалистите за снизхождение:

Първи въпрос:
Трябва ми зарядно за акумулатор 12 волта 1,3 Аh (NiCd).Питах продавачката да ми препоръча нещо и тя се опита да ми пробута зарядно на 12 волта и 500 мА.
Доколкото знам зарядното напрежение трябва да епо-голямо от това на акумулатора а токът 1/10 от капацитета на акумулатора. Казвам и това и я питам дали няма да ми се скапе акумулатора, а тя казва, че нямало проблем и че зарядното било направено специално за тия акумулатори и че батерията си дърпала колкото и трябва. Аз ли съм в грешка, или лелката, която изглеждаше доста уверена в думите си?

Втори въпрос:
Има ли начин да се разбере точният тип на интегрална схема, ако обозначението не се разчита?

Благодаря предварително на всички, които отделят от времето си да ми отговорят!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fortech
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Юни 27, 2009 23:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей !
Прав си за зарядното - трябва да е поне 15 - 16 волта , а тока да е 130 мА.Това е класическия метод на заряд за тези акумулатори , 14 до 16 часа , ако са били разредени напълно.Тока трябва да е константен през цялото време.Или слагаш ттраф и изправител със стабилизатор на ток , или използваш популярната безтрансформаторна схема , при която тока се определя от капацитета на един кондензатор и е с голямо приближение константен , въпреки колебанията на мрежовото напрежение.Неудобството на втория вариант е , че изхода на зарядното е ОПАСЕН , защото не е галванично развързан от мрежата 220 волта.
А за интегралната схема - има някаква вероятност да бъде разпозната от човек с опит , ако предоставиш схемата , в която тя участва.
Успех !
valeri555
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 14:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, за зарядното така и предполагах...

По въпроса за интегралната схема - няма ли някакви тестери за интегрални схеми, които да разпознават вида и да ги ползват по сервизите например. Става въпрос за радио предавател за PC модел, на който всички чипове са изтрити. Купих го на старо, като неработещ и мислех че ще мога да го дам да го отремонтират, но всички интегрални схеми са изтрити и сервиза в който го носех ми казаха че е обречена кауза.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

valeri555 написа:
няма ли някакви тестери за интегрални схеми, които да разпознават вида и да ги ползват по сервизите например.

Не.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 1:13    Заглавие: Отговорете с цитат

По втория въпрос Божилов те е приключил. Не, няма начин.

По първия - ако на зарядното с 500ма пише че е QUICK CHARGE NiCd то това е твоето зарядно. Има интелигентни алгоритми за по-бързо зареждане и съответните зарядни. Увеличаването на зарядния ток до 40% не е критично за живота на батерията.
Върнете се в началото
valeri555
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 12:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте! - благодаря за отговорите!

Жалко за предавателя - явно съм се набутал с него.

Заряднто е марка "ATABA" - Lead acid battery charger 500 mA 6/12V.
Мерих му напрежението - 12 и нещо волта е.

Ако не става това зарядно, мога ли за ползвам адаптер, предвиден за захранване - 150-200 mA?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети