|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
valeri555 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 27, 2009 23:26 Заглавие: Параметри на зарядно устройство. |
|
|
Здравейте!
Имам нужда от съвет по два въпроса. Въпросите са малко аматьорски и моля професионалистите за снизхождение:
Първи въпрос:
Трябва ми зарядно за акумулатор 12 волта 1,3 Аh (NiCd).Питах продавачката да ми препоръча нещо и тя се опита да ми пробута зарядно на 12 волта и 500 мА.
Доколкото знам зарядното напрежение трябва да епо-голямо от това на акумулатора а токът 1/10 от капацитета на акумулатора. Казвам и това и я питам дали няма да ми се скапе акумулатора, а тя казва, че нямало проблем и че зарядното било направено специално за тия акумулатори и че батерията си дърпала колкото и трябва. Аз ли съм в грешка, или лелката, която изглеждаше доста уверена в думите си?
Втори въпрос:
Има ли начин да се разбере точният тип на интегрална схема, ако обозначението не се разчита?
Благодаря предварително на всички, които отделят от времето си да ми отговорят! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юни 27, 2009 23:52 Заглавие: |
|
|
Здравей !
Прав си за зарядното - трябва да е поне 15 - 16 волта , а тока да е 130 мА.Това е класическия метод на заряд за тези акумулатори , 14 до 16 часа , ако са били разредени напълно.Тока трябва да е константен през цялото време.Или слагаш ттраф и изправител със стабилизатор на ток , или използваш популярната безтрансформаторна схема , при която тока се определя от капацитета на един кондензатор и е с голямо приближение константен , въпреки колебанията на мрежовото напрежение.Неудобството на втория вариант е , че изхода на зарядното е ОПАСЕН , защото не е галванично развързан от мрежата 220 волта.
А за интегралната схема - има някаква вероятност да бъде разпозната от човек с опит , ако предоставиш схемата , в която тя участва.
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
valeri555 Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 14:46 Заглавие: |
|
|
Да, за зарядното така и предполагах...
По въпроса за интегралната схема - няма ли някакви тестери за интегрални схеми, които да разпознават вида и да ги ползват по сервизите например. Става въпрос за радио предавател за PC модел, на който всички чипове са изтрити. Купих го на старо, като неработещ и мислех че ще мога да го дам да го отремонтират, но всички интегрални схеми са изтрити и сервиза в който го носех ми казаха че е обречена кауза. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 15:17 Заглавие: |
|
|
| valeri555 написа: | | няма ли някакви тестери за интегрални схеми, които да разпознават вида и да ги ползват по сервизите например. |
Не. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 1:13 Заглавие: |
|
|
По втория въпрос Божилов те е приключил. Не, няма начин.
По първия - ако на зарядното с 500ма пише че е QUICK CHARGE NiCd то това е твоето зарядно. Има интелигентни алгоритми за по-бързо зареждане и съответните зарядни. Увеличаването на зарядния ток до 40% не е критично за живота на батерията. |
|
|
 |
valeri555 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 12:12 Заглавие: |
|
|
Здравейте! - благодаря за отговорите!
Жалко за предавателя - явно съм се набутал с него.
Заряднто е марка "ATABA" - Lead acid battery charger 500 mA 6/12V.
Мерих му напрежението - 12 и нещо волта е.
Ако не става това зарядно, мога ли за ползвам адаптер, предвиден за захранване - 150-200 mA? |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|