Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Трансформатор за лунички
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
VeliZaR4o_91
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: гр.Костинброд

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 9:53    Заглавие: Трансформатор за лунички Отговорете с цитат

Здравейте!Незнам дали темата е за този раздел но все пак ще попитам каквото ме интересува.
Интересува ме как мога да си направя трансформатор с които да захранвам 3 лунички за окачен таван (предполагам всички знаят за какво говоря).Луничките мисля да са по 35W.
Ако имате идеи схеми съвети или каквото и да е...споделето ги с мене.
Знам,че най-лесно е да си купя един траф за 20 кинта ама идеята ми е да се занимавам Smile
И така чакам идеи....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 10:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Сметни си го, намери си материали и си го навий.
Върнете се в началото
VeliZaR4o_91
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 10:17    Заглавие: Отговорете с цитат

...да навивам трансформатор...аз да несъм откачен...то ще ми трябва 10А траф...тва значи 3 кила желязо на тавана ми...идеята ми беше нещо с елктроника да бъде Wink
Върнете се в началото
ststefanov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 10:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Без трансформатор няма да минеш!
(никъде не съм казал, че трябва да е на 50 херца)
Върнете се в началото
VeliZaR4o_91
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 10:34    Заглавие: Отговорете с цитат

имаш в предвид импулсен траф...с ферити и тн.?
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 10:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Kakво те притеснява теглото не ми е ясно аз ползвам тороиди по 3-4кила хванати на панела с анкерен болт и м/у него и панела има лист гума и лист алуминии 5мм да може да се охлажда ако евентуално види зор.
VeliZaR4o_91
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 10:54    Заглавие: Отговорете с цитат

а със обикновен трансформатор дали е по-добре отколкото с тия дето ги продават специално за лунички? а със АТХ захранване от компютър дали ше стане?
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

AKo говориш от тия импулсните който са за лунички - мое мнение, че 99% са боклуци.. Слагал съм хиляди лунички по различни сгради и винаги слагам торойд или П,Ш образен..Досега колкото импулни съм сложил съм брал ядове дали от качеството на някой марки пък и от перфектния ток на ЕОН който онзи ден направи нов рекорд 340В пик!С АТХ захранване става след малка преработка на захранването но по-добре с АТ да се направи ако ще прибягваш до тая работа..Но според мен не си струва импулсно захранване при положение, че трафовете са без пари направо.В банята съм с едни полски мисля за 11 лева... П образни 40W сложил съм 2 за 4 лунички по 20W както са малко на границата така да се каже без запас ( то нямах тогава и друг избор ).Работят от 3 години Smile Ако слагаш траф какъвто и да е в помещение с повишено съдържание на влага и т.н. Задължително в ПВЦ кутия и магнитопровода занулен!Освен това предпазите, а може и 105Градусов предпазител за всеки случай.Въпрос на това колко ти се дават пари и колко ти се занимава.
VeliZaR4o_91
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

аз имам едно АТХ 400W.пише на етикета че на 12-те волта е 20 ампера такаче мисля че ми е напълно достатъчно за 3 луни по 35W.обаче има един проблем...като вържа на захранването една лампа и го пусна в контакта тръгва и лампата светва и след това като добавя другите две лампи и те светват и няма проблеми...обаче ако така както са светели и трите досега изгася захранванто от копчето отзад на кутията дето има и после го пусна пак лампите нетръгват и вообще захранването нетръгва.трябва да го извадя от контакта за малко и тогава тръгва...нз защо ама с 1 лампа него прави това ами само като е с трите заедно неще да зацепи...някакви идеи?
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Юни 28, 2009 11:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Защото не са му натоварени 5 те волта! Сложи 4 та луничка/нискоомен резистор с поне 2-3W мощност на 5 те волта и пробвай пак.Или просто не издържа на стартовия ток ако е някой 3 буквена марка или нещо не му е наред..
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети