| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 13:41 Заглавие: Въпрос свързан с кабелна телевизия и сплитер |
|
|
Първо да напиша изчетох доста теми тук в форума в които, се разискват тези въпроси и научих доста неща, но въпреки това пак имам някой въпроси. Първо ако може някой да отговори кои марки на сплитери са качествени и могат да се намерат на пазара днес. И също интересно ми е да попитам ако например имам една линия, която я прекъсвам и без да слагам сплитер дърпам нова паралелно свързана на тази има ли възможност ако нещата са наред да не се слага сплитер.Също интересно ми е ако все пак качеството се влошава от това, че няма сплитер ако антената не е свързана с другия телевизор просто стои линията без да има телевизор закачен на нея това пречи ли (Предположението ми е да) и евентуално как. Също искам да попитам при тези ВЧ и СВЧ устройства трябва ли да се избягва спояването понеже един учител ми беше казвал, че на високи честоти спойката затихвала сигнала това вярно ли?(Касае се разбира се за проводниците, сега че спояването е процес, който в електрониката не може да се избегне е ясно). Още един въпрос ако все пак свързани без сплитера 2 телевизора работят в паралел ако се влошава качеството заради съвместната работа, трябва ли като се извади антената от единия да се усети някаква разлика (според мен трябва) и също така на какво може да се дължи разфокусировка на образа (малко разфокусиран особено в горния край където се намира логото на програмата ) възможно ли е да е от кабелната или проблема е в телевизора. Знам че някой въпроси не са много коректно зададени затова се извинявам, но въпреки това мен повече ме интересува теоритично как стоят нещата и евентуално някакви впечатления някой ако има от практиката. Благодаря на отзовалите се!
Да оточня също, че част от въпросите имат малко теоритична насоченост да не започнат някой да ми цапат темата с отговори от сорта купи си антенен усилвател или други подобни. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
kukata Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 15:36 Заглавие: |
|
|
Много въпроси на кои по напред да ти отговорят.Винаги слагаи сплитер.Един път направих успоредно 2 кабела без сплитер и на ТВ. ми беше много лош сигнала.Чак като правех на късо изводите на другия кабел-допълнителния чак тогава всичко беше ок.Къде е логиката не знам.Но къртих стената да намеря снадката и сложа сплитер.
А за марка има добре Flomatik Има ги в БГ. Има и галванични разделители и други яки работи на тази марка. |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:28 Заглавие: |
|
|
Основната задача на сплитера е да раздели галванично различните устройства и най важното да запази вълновото съпротивление 75ома.
Научномо да се обясни е малко трудничко защото Вълновото уравнение на Шрьодингер се извежда на три странички.
Разфокусирването в горната лява част на кинескопа няма нищо общо със сигнала а това, че липсва сходимост на трите лъча по кьошетата на кинескопа. Ако искаш никой да не ти цапа темата трябва да се подготвиш малко повечко ,материали из нета има колкото искаш. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 16:56 Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговорите и се надявам и други компетентни лица да пишат по темата. За приложението на сплитера разбирам за какво служи и също така мога да допълня, че повечето китайски (надявам се в марковите да е по-добре изработено) се състоят от феритен пръстен с 2-3 навивки на входа и по 2-3 за изходите. Но ми е интересно да видя и ако няма. По отношение на фокуса не съм пояснил подробно, но ми се струва, че не е от телевизора а от качеството на кабелната затова и питам понеже се проявява на някой програми само макар, че е по добре пак ми се струва че малко куца на някой програми но като цяло има контраст в едни случай е по размазано в други си е горе доле ясно, така че подозирам и кабелната това нещо се проявява на 2 телевизора! _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 17:38 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | Основната задача на сплитера е да раздели галванично различните устройства.... | Така ли е?  |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 18:16 Заглавие: |
|
|
Пампоров в цялост не е така защото масата е обща .Разделя сигнала . _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 18:29 Заглавие: |
|
|
| Сплитера служи да осигури правилно съгласуване (линията да "вижда" 75 ома и двата телевизора също да "виждат" 75 ома) и да предпази двата телевизора от взаимни смущения - в обратна посока сплитера има доста по-голямо затихване. |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 21:17 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | Пампоров в цялост не е така защото масата е обща .Разделя сигнала . | Истината е че сплитера изобщо НЕ РАЗДЕЛЯ ГАЛВАНИЧНО ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 05, 2009 23:14 Заглавие: |
|
|
Ако се разгледа следния случай: От прочетени теми тук научих, че за телевизора е необходимо 60 dB да постъпят на входа за да работи нормално. Също така грубо може да се каже, че 1 метар кабел затихва 0,2 dB. Ако кабелния оператор доставя 60 dB със сплитер и 15 метра кабел грубо ще се получи по 54 dB на телевизор. Докато ако няма сплитера би трябвало да е повече (или греша? Мисля си че колкото и да затихва сигнала няма да е 3 dB а ще е по малко). И да попитам може ли да споявам да рече куплунзи и други елемементи на кабелната телевизия или трябва контакта да се осъществява с допир. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 06, 2009 0:46 Заглавие: |
|
|
| the_bull написа: | | .....че за телевизора е необходимо 60 dB да постъпят на входа за да работи нормално. Също така грубо може да се каже, че 1 метар кабел затихва 0,2 dB. Ако кабелния оператор доставя 60 dB със сплитер и 15 метра кабел грубо ще се получи по 54 dB на телевизор. ..... |
За качествено приемане на кабелна телевизия (в частност) , действително се изисква по стандарт 60dB , но това не винаги е достатъчно . Важно е съотношението сигнал/шум . При лошо съотношение дори и при по-високи нива резултата е лош . И обратно при добър сигнал ( добро съотношение сигнал/шум ) и при 45dB се "вижда" добре .
Особено когато става дума за кабелна ТВ , с доста на брой канали е много важно в цялата линия да има добро съгласуване , да няма стоящи вълни , да няма взаимно влияние между телевизорите . Затова се слагат сплитери и по-добре тапове . ТАП е с различно затихване на изходите си и е добре да се ползва при по-сложно разделяне за няколко (повече от 2) телевизора или различни разтояния след разделянето . Освен това ако някой ТВ е изключен от кабела - би трябвало да се сложи "заглушка" 75 Ом .
Тап и сплитер представляват точно ( и само това ) ВЧ траф . Това е феритче с "навита малко жица " . На по-сериозните марки , а и предвидените за по-високи честоти сплитери и тапчета има допълнителни пасивни елементи (бобини , кондензатори и резистори) за подобряване на АЧХ , т.е. линейността на характеристиката , а и за по-добро съгласуване .
Далеч не всички тап/сплитери са галванични .
Галванични , и то в по-особен смисъл се ползват за разделяне на захранващото напрежение зa усилвателите в кабелната линия ( стандартно 60V AC 50Hz ) от сигнала към абоната .
ПП :
За запояването - по принцип няма проблем , но почти всички продавани устройства са за "бърз" монтаж , а не за спойка . Освен това не самия тинол влошава сигнала , а влошената коаксиалност в точката на свързване , промяната на параметрите на линията на това място е причина за отражения , стояща вълна ..... става сериозно  |
|
|
 |
|