Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

PHILIPS шаси GR1AX не стартира.Проблема е решен!
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 19:49    Заглавие: PHILIPS шаси GR1AX не стартира.Проблема е решен! Отговорете с цитат

Колеги този телевизор ме поизмъчи затова моля за помощ.При пускане стенбай светодиода светва за секунда и угасва след което захранването работи на празен ход.При това положение като му сложа товарна лампа на 95 волта напрежението се вдига ,както и 9 волта което е ,но на интегралката TDA8305 напрежението е едва 4 волта на празен ход а с товарната ла,юмпа на 95 волта напрежението се вдига до 6.6 волта но телевизора пак не пали.смених кондензаторчето 6.8 микро 2523 ,шунтирах дросела 5524 ,смених кондензатора за 12 волта от ТХО 2060 ,220 микрофарада,смених кондензатора на 9 волта 2100 ,1000микро /25 волта,но всичко това не даде резултат за съжаление.Някой има ли идея къде може да бъде проблема.Утре смятам да пусна 12 волта на 7 ми извод на TDA8305 за да видя ще се пуснат ли генерациите към транзистора на ТХО.Проверих също и двете транзисторчета драйверите за високото 7521 и 7523 които са също здрави..

Последната промяна е направена от plam65 на Чет Юли 02, 2009 10:33; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
takiev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: StaraZagora

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 20:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Откачи дросела , захранващ ТХО-Какво става?
Можеш да откачиш след това и тиристора-май имаше и там дросел...
Пускай с закачен уред на +95в.
Върнете се в началото
pepi_voinishki1957
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 20:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Що ли ми мирише на тхо,два три пъти на това шаси все едно и също, виж какви съм ги вършил тук
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 21:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Външно 12в обикновено показват къде е проблемът.Процедурата спестява доста време.За жалост най вероятно ще е пак ТХО.Ако "свали" B+ не го дръжте дълго време така щото BUT - тата в момента са ужасия някаква.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 21:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Транзисторите на драйвера е най-хубаво не да ги мериш,ами направо да ги смениш.Въпреки че така както описваш най-вероятно работата опира до ТХО или до TDA8305.Като захраниш чипа с външно напрежение и се хванеш на изхода му с осцилоскоп ще разбереш кое от двете е.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юни 29, 2009 22:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojilov написа:
...

Да колега ще захраня с 12 волта и после едно мерене с осцилоскоп за импулси то ще си покаже.Иначе като сложа лампа на 95 волта си свети и си ги кове 95 волта без да разкачам веригите на високото та в случая ТХО не окъсява де ама ще видя как се държи след прилагане на 12 волта на TDA8305 на 7 ми извод ,дали има изобщо генерации.Преди време същия телевизор ми дойде пак със същия проблем тогава смених 6.8 микрофарада на драйверните и се оправи та работи година така .

takiev написа:
...

За инфо тиристора съм го махнал щото беше изгорял един от трита ценера към него . а дросела като го откача към ТХО импулсното си работи на празен ход и има пак 95 волта с пулсации обаче понеже няма товар.
Върнете се в началото
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 30, 2009 9:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Колеги днес след като захраних с 12 волта TDA8305 от токоизправител само след допиране на напрежението и телевизора стартира и работи нормално ,но след като го изключа и включа отново не пали доде не му подам за кратко 12 волта на интегралката .Вероятно някъде консумацията се е вдигнала и не достига напрежение да се пуснат генерации за развивката ,ама къде предстои да си изясня:-)
Върнете се в началото
Radko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Юни 30, 2009 20:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери фус-резисторите около ТХО, веригата за 12V, най-вече резистор 3060 и дросел 5540
plam65
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 01, 2009 10:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Да колега тези ги проверих и са наред резистора и дросела даже един по един ги шунтирвах но резултата бе същия.Едно нещо малко ми е чудно откъде при началното пускане TDA8305 взема захранване за да почне генерациите.Напрежението 9 волта се подава през дросел само на драйверните транзисторчета за високото а към интегралата не е дадено да се подава .
Върнете се в началото
ivan dimitrov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Юли 01, 2009 10:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Стартът е през извод 11 - регулиране нивото на звукът.Има кондензатор (който се зарежда от В+ ) и ценер в тая верига - проверете ги.Мисля че съм сменял и TDA заради частичен дефект там.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети