|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bilikidd Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 11, 2009 19:27 Заглавие: Помогнете за работещ ШИМ с power LED |
|
|
Дайте ми идея за ШИМ на 12-20 волта. Мисля да си проектирам LED осветление с 1w или 3 w светодиоди. Честота от неколко(5) KHz ще е достаъчна, трябва и да има токова защита (3 А). Може да приспособим и някоя друга идея, примерно за захранване.
Би било добре ако има и проверени схеми. Изходната мощност е около 30 вата. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 11, 2009 20:13 Заглавие: |
|
|
Замислял ли си се за готови захранвания за този вид ледове, тези с които аз съм запознат са 30 волта изходно напрежение и токоограничение на 330 милиампера... Разгледай ги, има ги в ТМТ... _________________ Всичко е ток и жици. |
|
|
 |
bilikidd Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 11, 2009 21:34 Заглавие: Моля, който ми дава съвети да прочете, какво питам |
|
|
Благодаря за отговора, НО:
1. Желая да захранвам светодиодите с Импулси, с някакъв коефициент на запълване, а не с постоянно напрежение...
2.Мощостта ми е около 30w, разделена на 2 |
|
|
 |
fortech Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 11, 2009 23:03 Заглавие: |
|
|
Прегледай описанието на таймера 555 .При промяна на напрежението на 5-то краче можеш да манипулираш ширината на импулсите в определени граници. Ако те устройва , това е най-простия генератор на правоъгълни импулси + " ШИМ опция ". Следва буфер ( например един дарлингтон TIP140: 60V/15A/125W ) който директно управлява светодиодите.Удобното на 555 е , че позволява директно управление на коефициента на запълване на импулсите чрез напрежение (от външно устройство например) , подавано на извод 5.
Също може и ръчно , като напрежението от средното краче на потенциометър, свързан към + и - , се подава пак там.
Успех! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
bilikidd Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 12, 2009 9:06 Заглавие: Благодаря за 555 |
|
|
И аз си мислех точно за тази схема. Лошото е че нямам голям практически опит. Бих искал да избегна горенето на схеми, транзистори и т.н.... Ако имаш работеща схема, практически изпитана, моля за нея
И не е лошо да има и токова защита, дори да е стабилизатор на ток още по-добре... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 13, 2009 0:12 Заглавие: |
|
|
Виж си мейла.
Успех ! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 13, 2009 16:01 Заглавие: |
|
|
Може да погледнеш и това
http://www.reuk.co.uk/LED-Dimmer-Circuit.htm
Извинявам, се че се отклонявам от темата, но искам да попитам дали някъде из България се продават готови PWM за 350mA/700mA/1000mA power LEDs с димер .
Из ebay има, но ако има от тук ще е по-добре  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 0:20 Заглавие: |
|
|
Хубаво е да си даваш действителния мейл .
Добре че не изтрих схемата.Ето стойностите: R1-10K ; R2-0.1k ; R3,R4-1K ; R5 , R6: за 1 ват-82 ома/1 ват , за 3 вата--27 ома/3 вата;Р1-100К;диода е 1N4148 ,С1 е 10 нанофарада , С2 е 100 нанофарада. Koeфициента на запълване се мени от 10% до99%, ако махнеш диода-- от около 52% до 99%.Честотата също ще се мени при въртенето на потенциометъра-от 1.3 до 14.1 Килохерца, но мисля това няма да ти пречи , имайки предвид предназначението на схемата.
Успех! _________________ Всички знаят , че еди кое си не може да се направи.Обаче се намери един , дето не знае , и вземе , че го направи.Така се раждат някои открития. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 11:58 Заглавие: |
|
|
| Тя хубава схемата ,но КПД то й не е от най читавите ,по скоро си мисля ,че питащия искаше да регулира тока с ШИМ ,но по възможност без ограничаващи резистори ,тоест да има обратна връзка с малко резисторче , такива мити работи ! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 18:37 Заглавие: |
|
|
Здравейте !
По-горе питащия сподели , че няма голям практически опит , което навежда на мисълта за по-простичко схемно решение.За това е този компромисен вариант - хем простичко , хем ще му регулира интензитета на светене.
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|