| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
jorojorov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 18:28 Заглавие: Питане за диоди |
|
|
| Здравейте!Господа,когато в една ел.схема за товар на транзистор е включено ел.магнитно реле,обикновенно паралелно на релето се включва диод в обратна посока със цел да шунтира обратното е.д.н. от индуктивния характер на товара(може и да греша във формулировката) ,като по този начин всъщност предпазва транзистора.Въпроса ми е ,каква е методиката за избор на диод?Този ефект,смятам да го използвам,да защитя контактите на контролер,който жестоко искри от комутацията на DC ел.мотор-250V/66kw. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 18:44 Заглавие: Re: Питане за диоди |
|
|
| jorojorov написа: | | ...,да защитя контактите на контролер,който жестоко искри от комутацията на DC ел.мотор-250V/66kw. |
Ако става дума за контактите на самото реле (контактор при тези мощности), то там не се прави с диод.
На контактите се получава дъга, а не се индуцира Е.Д.Н.
Там се слагат искрогасящи R-C групи.
Ако правилно съм разбрал написаното  |
|
|
 |
jorojorov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 19:00 Заглавие: |
|
|
| Когато товарът е индуктивен,мисля че го има този ефект! :!:Дъгата не се ли получава от многократно по-високото обратно е.д.н.? |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 19:51 Заглавие: |
|
|
| jorojorov написа: | | Дъгата не се ли получава от многократно по-високото обратно е.д.н.? |
Дъга възниква при изключване на комутационни апарати поради разделяне на контактните тела на комутационата система, през която протича ток с достатъчна стойност. Няма общо с вида на товара. За да се получи дъга е необходимо тока да е по голям от 0,5 до 1 Ампер и напрежението да е по високо от 15 - 30 волта. Иначе механизма за поява на дъгата се дължи на следното: При изключване на контакти преходното съпротивление се увеличава поради намаления натиск, от където се увеличават и електрическите загуби в контакта. Също така и температурата се повишава в зоната на допирането от където, възниква дъгата. Възможно е стопяване на метала. При подобна мощност би трябвало да има контактор или друго устройство, което да има дъгогасителна камера. В този контролер ако има някаква контактна система е добре да се види каква и в какво състояние да не е окислена или замърсена. Принципно този мотор как се включва в мрежата и това е важно! _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
jorojorov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 20:04 Заглавие: |
|
|
Този електромотор е движещият агрегат на рудничен електровоз.Привежда се в ход директно от контролера,чийто контакти са съобразени естествено с токовото натоварване,има и дъгогаситерни камери ,но пагубният резултат от дъгата е на лице,та за това поисках съвет за някакво по-нетрадиционно решение  |
|
|
 |
bvgdzk Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 20:40 Заглавие: |
|
|
Прочети и научи повече за полупроводниците .наблегни на тиристорите.Със сигурност ще ти хареса да включваш и изключваш мотора с подходящ тиристор.Но за тази цел първо научи принципа им на действие.Помсли и питай ако има нещо. _________________ няма сложни неща в техниката-трябва само да се досетиш и да ги направиш
акъл -полезен ми дай ---------пари сам ще си направя
Обучение за работа с PROTEL99 |
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 20:45 Заглавие: |
|
|
Доколкото съм запознат,а мисля че съм,то въпросния електромотор не трябва да се спира и запуска с контактора си а с други елементи(полупроводникови).А самия контактор прекъсва веригата само аварийно.Което би трябвало да се случва рядко и самия той е предведен да Понася този режим. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
jorojorov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 21:02 Заглавие: |
|
|
Приятелю,имам известен опит с тиристорите,зная какво е импулсно-фазово управление-можеш ли да предложиш нещо конкретно?
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
|
|
 |
radev Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 14, 2009 21:28 Заглавие: |
|
|
А то няма ли си този двигател такова управление или е излязло от строя.Запознай ни по точно с какво се захранва този рудничен електровоз. _________________ Платки http://radev1.narod.ru/
0879-555-472 |
|
|
 |
|