|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 16, 2009 18:58 Заглавие: ТВ JVC AV-21KJ1SEF не тръгва - РЕШЕНО (BU808 пробив К-Е) |
|
|
Телевизора е на мой познат. Шасито е 11AK30A11. Човека каза, че както си работел нещо изпукало и спрял. При включване на мрежовия ключ се чува на пресекулки свистене от импулсния траф. Проверени са диодите на греца, налице е изправеното напрежение +320V. При откачане на +B от ТХО и закачане на 75W лампа няма никаква промяна. Проверени са всички диоди във вторичните вериги на имп. траф. Отпоявах един по един диодите D810, D806, D805, D803 и R821 - никаква промяна. D807 липсва, схемата с Q803 липсва. Диодите D800 и D802 също са изправни. И други диоди мерих в захранването. Остана да почвам да сменям електролитните кондензатори в захранването, но в момента нямам за по-високи напрежения, а мисля да почвам от по-високоволтовите. Смених засега само C826, но не с 47uF, а с 10uF/160V, понеже само такъв имам в момента за това напрежение. Няма ефект от смяната, не знам само дали за този случай има значение точния капацитет.
Дайте някакви насоки, най вече дали е възможен дефект на ключовия транзистор, все пак се появяват генерации на пресекулки, щом се чува свистене от имп. траф. И случва ли се да дефектира имп. траф, че и в него имам съмнения?
Последната промяна е направена от eler на Вто Юли 21, 2009 17:39; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivan76 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 16, 2009 19:06 Заглавие: |
|
|
| Провери около тхо-то няма ли високоволтов кондензатор-няколко pF-на 2kV-при нацяло откачане на +В-без товар след диода как се държи? |
|
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 16, 2009 19:15 Заглавие: |
|
|
Ми той полевака се мери дали е изгорял.Що не откачиш всичко във вторичната част на захранването и сложиш само една лампа на Б+ и една 150 вата на местото на бушона.Може да свисти от това че чипа си е сменил честотата , захранването,магнитопровода се е разлепил и т.н.Обърни специално внимание на С857.
За трафа може да използвуваш методиката на господин Коцев с електронското захранване описан надълго и широко по всички форуми на бг.език  _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2009 11:50 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | при нацяло откачане на +В-без товар след диода как се държи? |
Без товар след диода на B+ не тръгва.
Полевака го мерих за пробив без да го отпоявам, няма такъв. При отпоени всички диоди във вторичните вериги няма промяна. Кофти е, че не можах да намеря ел. кондензатори за по високи напрежение и ще трябва да поръчам от някой онлайн магазин. За сега съм сменил само C848 и C810 без ефект. C860 липсва. Проверил съм и съпротивлението на резисторите R817, R818, R829, R830, R815, R806, R805, дросела L802 (за прекъсване), резистора в сорса на полевака (номера му не се чете), също и R801, R804, R809 - всичко е в норма. Иначе захранването постоянно прави опити да тръгне, в атача е запис на звука от имп. траф. С857 го мерих само за пробив, без отпояване, понеже е SMD типоразмер 603. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2009 13:07 Заглавие: |
|
|
Защо не махнеш оптрона и на местото на 3 и 4 крак да сложиш един тример 10 ком и една лампа на местото на бушона и една лампа малко по маломощна на Б+ за товар .Въртиш леко тримера и гледаме какво става.Поне да се определи в горещата или студената част е проблема. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2009 16:48 Заглавие: |
|
|
С тример 10к на мястото на фототранзистора на оптрона единствения ефект е, че захранването прави опити за тръгване по-често, вместо на около 1 секунда както до сега на около половин секунда. Явно веригата за следене на тока го спира, а не обратната връзка за следене на напрежението през оптрона. Въшката C857 я махнах и запоих конвенцинален кондензатор със същата стойност, но без ефект. След предния ми постинг са сменени допълнително и C826, C862, C810, C856, C848, C612, C808, C858, C811, C857, а C859 липсва. Кондензаторите шунтиращи диодите във вторичните вериги дали може да правят проблем? Мерих ги без отпояване с омметъра и нямат пробиви. А импулсните трансформатори дефектират ли често? Да знам колко да се съмнявам в него.
Има развитие по въпроса. Положението беше дето се вика "малко акъл да имаш, ама на време да ти дойде". След като почти нищо не остана вече за сменяне по захранването, ми идва закъснялата мисъл, че тази 75 ватова крушка може да му идва много на захранването. Слагам 60 W и захранването тръгва. При което вниманието ми веднага се насочва към ХО, и както се очакваше виновника се оказа BU808 - пълно късо между колектор и емитер. Препоръчайте някой онлайн магазин, където сте сигурни, че тези транзистори не са ментеливи. |
|
|
 |
коце Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2009 20:15 Заглавие: |
|
|
Ако не смениш прословутия кондензатор,май ядовете ще продължат _________________ Костадин |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2009 20:29 Заглавие: |
|
|
При мен като сваля капака на телевизор с това шаси,уреда сам се првключва на омметър и накрайниците сами се забиват на краката на BU808.То при това от там се почва.... _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2009 20:34 Заглавие: |
|
|
Прослолутия кондензатор е 10мф на 63 в.в базовата верига на този транзистор.Трябва да е BU808DFI.Има читави при Божилов и в АСВО.Пробвал съм ги стават. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 17, 2009 21:09 Заглавие: |
|
|
| Ами тя пустата му лампа, други захранвания са тръгвали с нея. Явно това е по-слабо. Ами загубил съм тренинг. Не работя като телевизионен техник. Работил съм като такъв преди 15 години. То тогава дойдеше ли Респром с импулсно и прискърцва на пресекулки направо му сменях BU406 без да меря нищо. То и тук се оказа същия случай. Прословутия кондензатор го смених със 160 волтов. Руснаците препоръчват да се сложи 22 микрофарада, ама поради каква причина? Благодаря на включилите се! Като намеря транзистор ще видим какво ще стане. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|