Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Малък генератор

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
me4o
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 12, 2009 22:20    Заглавие: Малък генератор Отговорете с цитат

Здравейте, първо искам да благодаря за отделеното внимание за темата ми.
Искам да знам дали някой тук може да ми помогне, не намерих електро инженер, а хората които се занимават с навиване на намотки и т.н. не могат да ми помогнат(само занаятчии). Да продължа с основното: Имам въртеливо движение(няма да ви губя времето с допълнителни подробности) и искам да го оползотворя – искам да си произведа електричество, не в големи количества, а колкото да произведе 1 kw. Искам да си направя генераторче. Фактически на принципа на работа на безчетковия електромотор – соленоидалната намотка ще е статор, а роторът – барабан с налепени(или захванати по друг начин) магнити. Трябва ми информация относно зависимостите между магнитната индукция, сърцевината на намотката, сечението на проводника и броя на намотките. В интернет намерих някоя друга формула но като не съм сигурен коя трябва да бъде, не се наемам. Затова и реших да потърся помощ от хора, които наистина разбират. Иначе „разбирачи“ минали някакъв „тест“ за работа с електричество много, ама полза никаква.
Обмислял съм вариянта да намеря един електромотор със същата мощност, но в последствие се отказох. Е, не е напълно изключено, но предпочитам „сам всичко“.  Понеже така навлизам повечко и получавам повечко знания. А и доколкото съм информиран един подобен мотор струва около 300 лв. Докато ако си го направя сам предполагам ще излезе доста по-евтин. Мисля, че целта ми е напълно изпълнима.
Става дума за постоянен ток, предполагам сте разбрали.
Значи бих искал да знам параметрите които биха били „най-удобни“ за постигането на моята цел. Мисля да използвам неодимови магнити - намерил съм производител и каталогът е пълен с най-различни форми – спрял съм се на правоъгълен профил с намагнитване перпендикулярно на най-голямата площ. Избрал съм неодимови понеже те са най-силни и за теглото си ще свършат най-добра работа(все пак трябва и да е лек ротора).Остава да избера мощността.
За проводника дистрибутори много и в близост. Единственото което трябва да знам предполагам, е сечението и отивам да купувам.
За сърцевината обаче си нямам на идея от къде мога да се сдобия. Доколкото се информирах ако тя е от феромагнит, а не от желязо, броя на намотките и съответно дължината на цялата намотка се намаляла доста. Незнам дали е така, но ако е и някой ако има информация се надявам да я сподели – каква форма(т.е. с „котва“ в краищата или без, и т.н.) и каква магнитна сила. Ако някой знае от къде мога да си намеря готови намотки заедно със сърцевината, освен от стари електромотори ще се радвам да сподели.
Помислил съм също и за някои други въпроси:
Ако да речем имам константно въртене, то честотата на произвеждания ток ще бъде също константа и няма да ми трябва честотен преобразувател.
Напрежението доколкото знам зависи главно от намотките, но и от скоростта на въртене. Ако скоростта е непроменлива остават броя на намотките като главен фактор.
Ще ми трябва ли трансформатор за напрежението(предполагам да но все пак да попитам) или намотките ще изкарват 220V?
Ако нямам консуматор на произвеждания ток предполагам ще ми трябват акумулатори за съхранението му.
Между другото ако се налага има начин да регулирам скороста на въртене, знам че може да е от полза, когато да речем имам 50 % консумация.
Знам, че пропускам още неща но в момента немога да се сетя. Надявам се да ме поправите или подсетите.
Много държа да науча тези необходими параметри понеже това ще бъде един вид опит и ако всичко мине добре ще приложа наученото тук в друга по-голяма идея със същата цел.

Извинете ме, ако съм се изказал неточно - нямам опит с "тока". Надявам се да ми помогнете, ще съм ви адски благодарен каквато и информация да споделите, отнасяща се до темата. Благодаря за отделеното време! Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Сря Авг 12, 2009 22:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако вземеш да го намалиш с 2/3 бих го прочел. Само в четене ще ми идат 20 минути. Даи НАКРАТКО!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ichko
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Авг 12, 2009 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Доколкото се информирах ако тя е от феромагнит, а не от желязо

Не знам откъде си се информирал, но според Уикипедия "Феромагнитни вещества са желязото, кобалтът, никелът и гадолиният"
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Авг 12, 2009 23:02    Заглавие: Re: Малък генератор Отговорете с цитат

me4o написа:
А и доколкото съм информиран един подобен мотор струва около 300 лв. Докато ако си го направя сам предполагам ще излезе доста по-евтин.

Да - има няма към три хиляди ще излезе, ако си го направиш сам. Ама това е ако бобинажния цех е собственост на братовчед ти. По пазарни цени ще е в пъти повече.

Впрочем 1 киловат не е 'генераторче', а е бая баш генератор. Не си посочил с какво ще го движиш (което впрочем е от първостепенно значение за избора на типа генератор)
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Авг 13, 2009 6:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам опит с тока ,но имам опит с навиването на електродвигатели ! Много забавно !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
nihilista
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Авг 13, 2009 10:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма смисъл да ти убивам ентусиазма щом искаш да се научиш Cool
Но да знаеш, че това което си намислил да направиш собственоръчно ще ти излезе дявол и половина по-скъпо от един асинхронен двигател.

Иначе ако тръгнеш да проектираш всичко, само за вала на ротора ще са ти нужни познания по съпромат и машинни елементи (изчисляване на усукване, сили на срязване, критични обороти, ъглови скорости). Отделно за самия ротор (ламели, капаци, и пр.)
После ако стигнеш до полюсните намотки ще трябва да смяташ магнитните потоци, въздушни междини, ефективни стойности, електрически и механични мощности. Това с неодиновите магнити може да ти свърши работа само за лабораторни генератори с мощност под 10 вата. Не можеш просто да ги налепиш на ротора на някакъв двигател, да завъртиш вала и да изкараш мощност около 1 киловат.

Като за начало си закали нервите преди да почнеш същинската работа Smile

Последната промяна е направена от nihilista на Нед Авг 16, 2009 8:03; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Чет Авг 13, 2009 17:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Я първо кажи какво е това, което ще върти генератора, че ако се консумира 1kW от даден генератор, бая сила ще трябва за да се върти. Да не се окаже после, че това твоето може да върти генератора само на празен ход.
Върнете се в началото
nihilista
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Авг 13, 2009 18:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Първо кажи, какви обороти държи този източник. Въртящ момент? Moщност?

Вариант: Няколко автомобилни генератора които зареждат акУмулатори.

Idea

Последната промяна е направена от nihilista на Пет Авг 14, 2009 10:47; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
vetre
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Авг 13, 2009 23:34    Заглавие: Отговорете с цитат

И най-евтин.Предполагам 12V/70-100A втора употреба от автоморга
ще е около 50-100 лева.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети