|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
grigor Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 11:43 Заглавие: Как се четат кондензаторите? |
|
|
Кажете ми моля как се четат тези малките SMD кондензатори. На кондензатора пише 220 е57 има и + от едната страна което значи, че е електролитен. На пръв поглед според мен е 220 микрофарада, но на колко волта е? И когато ги меря двата дават накъсо, а другите 2 единия 350 микрофарада другия 400 микрофарада  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 17:51 Заглавие: Re: Как се четат кондензаторите? |
|
|
| grigor написа: | | има и + от едната страна което значи, че е електролитен. |
Сигурен ли си, че са именно плюс и минус?
Ако е наистина 'малък' както казваш, ще ми е за първи път класически електролит през живота да видя такъв по принцип в този размер, този монтаж, са танталови - при тях внимавай, че има една маркирана страна, а тя не е като на минуса при електролитите, а на плюса! _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 20:15 Заглавие: Re: Как се четат кондензаторите? |
|
|
| zmeios написа: | | ....при тях внимавай, че има една маркирана страна, а тя не е като на минуса при електролитите, а на плюса! |
и аз ги обърках първия път , така е , наобратно са на приетото правило . |
|
|
 |
grigor Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 20:47 Заглавие: |
|
|
| има ясно написан плюс, алуминиев е на 2,5в. Мерси за инфото. |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 21:11 Заглавие: |
|
|
Има електролитни , те са цилиндрични (като традиционните) , но са монтирани върху пластмасова "стойка" , с подкривени пинчета и са за SMD , но 2.5V може би е 25V  |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 08, 2009 23:35 Заглавие: |
|
|
Мисля, че загрях.
Обаче не са точно 'малки', цилиндрични, тумбести, обикновено в цвят сив металик. И да, именно, имат пластмасова подложка отдолу.
Сега погледнах, на видеокартата имам такива, ама ме мързи да снимам.
Ако питащия каже от какво са кондензаторите, може и да ни помогне. Има някакви суперкапацитети (даже на живо съм виждал но не в тоя корпус) на 3.6 волта - но и аз предполагам, че са на 25.
При всички положения това си е нормален електролит в този корпус, и може да се замени (ако мястото позволява де) с друг корпус. Честотата едва ли има значение, паразитките също, за електролит.
Вероятно може и да се сложи тантал на негово място (обратното не винаги става) _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
grigor Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 09, 2009 9:27 Заглавие: |
|
|
| Ще ви кажа от какво е понеже имам нужда от помощ. Кондензаторите са от дъно на лаптоп общо са четири броя двата ми дават накъсо а другите два показват между 350 и 400 микрофарада. Замених ги с 220 микро обикновенни елекролитни, но греят много сериозно, а за оригиналните пише че издържат до 105 градуса. Тези кондензатори са на SANYO. Дали ако ги сменя с оригинални всичко ще тръгне или има още нещо което ми дава накъсо? http://www.edc.sanyo.com/pdf/e_all.pdf. Има ги показани на 3-ти лист черните плоски танталови, както каза колегата. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 09, 2009 11:46 Заглавие: |
|
|
Значи: хубаво е че са от дъно на лаптоп, ама там по дъното има РАЗНИ работи, трябваше да кажеш откъде точно.
Със симптомите, с които описваш, си уцелил кондензаторите в инвертора, който сваля захранващото напрежение до волт и нещо, и храни процесора. В тази част на платката се работи с огромен ампераж.
Новопоставените от теб електролити греят, защото имат т.нар. висок ESR (вътрешно съпротивление), което е смърт, когато минават десетки или стотици ампери в импулсен режим на нискоомна схема.
Търси т.нар. low ESR кондензатори и сложи такива. Съвсем малко по-скъпи са. Всички импулсни захранвания без изключение се правят само с low ESR кондензатори по изходите. Това може да ти бъде изходна точка.
Разбира се, ако тия нещица за които говориш не са в захранването, теорията ми се разпада ама все си мисля, че в лаптоп няма какво друго да се държи по тоя начин. _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
grigor Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 09, 2009 12:37 Заглавие: |
|
|
zmeios
Според мен сте абсолютно прав. Вие сте страхотен човек. Кондензаторите се намират точно до процесора от едната страна е процесора, а от другата страна има USB мога да ви пратя снимки. Мислите ли че ако сменя кондензаторите ще се решат проблемите или има и още нещо или това ще се установи в последствие. Проблема е че съм от Смолян, а тук такива кондензатори няма, ще трябва да отида до Пловдив комет за да си взема и да пробвам. Ще ми се ако има и друго да го установя преди да тръгна. Благодаря за помоща |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|