Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема възпроизвеждаща звук от сонар

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Nikolai_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Разград

МнениеПуснато на: Пет Сеп 04, 2009 14:56    Заглавие: Търся схема възпроизвеждаща звук от сонар Отговорете с цитат

Търся електронна схема възпроизвеждаща звук от сонар като на подводниците. Прегледах търсячката, но не намерих нищо по въпроса. Rolling Eyes
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Сеп 04, 2009 15:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Местя в раздел,който е по-подходящ за тази тема.Като искаш да ти се праща някаква схема си оправи мейла от профила да е видим.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Пет Сеп 04, 2009 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Звукът се възпроизвежда от трансдюсери,схемата го изработва.Трябва да знаеш с каква честота ще се работи,защото трансдюсерите си имат резонанс и т.н.Изобщо не е толкова просто!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 0:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Nikolai_1 изясни си първо термините след това кажи кажи какво искаш да направиш за да може да ти се помогне.Това което си гледал по филмите не съвпъда с действителноста.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Съб Сеп 05, 2009 1:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Сонар (съкращение от английски SOund NAvigation and Ranging) е техника и средство, което използва законите за разпространение на звука за намиране на предмети под вода. Същесвуват два вида - активен (изпращане на звуков сигнал и регистриране на неговото ехо т.е. необходими са излъчвател, предавател и приемник) и пасивен (слушане на шум, за което е необходим само приемник).

3 секунди в гоогле Laughing
Преди да задавате Тъпи Въпроси питайте чичко GOOGLE.
И сега кво точно ти требе?

Подводниците основно ползват пасивен сонар и разпознават други подводници и кораби по предварително записаните сигнатури. Това естествено не означава че не са оборудвани и с активен сонар но той не се използва често поради факта че издава местоположението на подводницата.

За пасивем сонар ти требе микрофон, презерватив и усилвател Laughing
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 8:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Охо колега Петров доста късно ми обясняваш нещата защото 10г. съм поддържал точно такава техника и на подводници и за търсене на такива.Мога да те открехна само че между сонар .хидролокатор ехолоти има огромна разлика .Също така на подводница на 60год. има 12 различни хидроакустични станции-пасивна. активна .за търсене на водолази. измерване скороста на звука в определена водна среда и т.н.Първо чети какъв човек е написал поста след това квалифирай въпросите му.
Понякога Чичко Опит знае дота нееща Razz Idea
И това което иска да постигне колегата се получава точно при активните хидролокатори.

Последната промяна е направена от bvgdzk на Нед Сеп 06, 2009 23:01; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 8:43    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk написа:
Охо колега Петров доста късно ми обясняваш нещата защото 10г. съм поддържал точно такава техника и на подводници и за търсене на такива.

Ооо това ние много добре го знаем.Най-малкото щото ти не спираш да парадираш с него.Примерно ТУК на втора страница
bvgdzk написа:
Мога да те открехна само че...

Това словосъчетание и тона му нещо хич не ми допадат.Форума е за свободна и доброволна обмяна на знания,а не за парадиране,кой колко знае по дадена тема,гусин вицеконтраадмирал.
bvgdzk написа:
Понякога Чичко Опит знае дота нееща Razz Idea

bvgdzk написа:
Първо чети какъв човек е написал поста след това квалифирай въпросите му.

И що реши че поста му въобще е отправен към тебе,а не към питащия Question Или да търкаме копчетата,лаф да става.Само че на мен почна да ми писва от докачливци.А отделно предпочитам хора,които свободно споделят знанията си (пък били те и непълни или недотам точни),пред разни "титани и гении на мисълта",които са решили "да ни открехнат" подхвърляйки ни някоя трохичка от сложната нАука на подводничарството и пъчейки се гордо с това.
Да не говоря че претенциите ти за познания ама хич не се вързват с "грамотното писане",което демонстрираш.
Моля темата да продължи по същество.Ако имаш да кажеш нещо по нея-пишеш.Ако мислиш да се заяждаш с пишещите в нея и с това,кой какво е написал "ей такае за спорта"-няма да продължи дълго. Evil or Very Mad
Абе вие верно нямате ли си друга работа в събота и неделя Mad
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 12:16    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз мисля че колегата bvgdzk след като е толкова наясно с тази материя може да ни даде доста информация ( друг е въпроса наясно ли е и има ли желание ) , за да може от тук нататък да знаем повече и за сонарите ...Нали за това е форумът...
Върнете се в началото
Nikolai_1
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Разград

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 23:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи може и да съм объркал нещо в предишните си постове, но търся просто някаква схема която да възпроизведе звукът от Attach-а
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 23:58    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk написа:

Извини ме за намесата в твоята специалност, дааа аз не съм специалист в хидро локацията Laughing
Но въпроса на момчето ми напомни стаааария руски виц за оградата и патката на която трябва да бърка в мозъка а не в моя и на колегите ми. Абсолютно не коректно е да се задават не уточнени въпроси които имат безкраен брой отговори, примерно: дайте ми схема на самолет ( как ме досърбя клавиатурата да напиша "совалка" ама са само две) Laughing Laughing
Последната глупост е с PIC16F628A схемичка която се изпълнява за 10 минути, но стана 5 страници и няколко дни?

А сега на въпроса:
Не става ли просто да си го просвирваш с някакво компютърче?
Вариант 2 портативно CD
С вариант 3, 4, ........ няма да се справиш.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети