Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Fortron 350 PNF ROHS - неработещо
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
DMS_88
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Сеп 06, 2009 22:25    Заглавие: Fortron 350 PNF ROHS - неработещо Отговорете с цитат

Колеги здравейте, и на мен ми попадна едно такова но му се пуля нещо .

Ето за какво става въпрос : Fortron 350 PNF ROHS - неработещо.

Пуснах го през лампа - светна и изгасна веднага, има 5 волта на лилавия. Проверих и елементите от първичната част и са здрави.
Приех че дотук всичко е добре и окъсих зелената - перката се завърта за 1 сек и спира. Явно защитата задейства Имаше подозрително свирене на мултицета (режим диод) на шотките и с доста усилия и надежди свалих труднодостъпния радиатор. Оказа се че шотките са здрави но пищенето остана. Съпротивлението между черна и жълта жица е към 90ома, но между черна и червена е 10 ома (както и към оранжева)

На букса за хард диск:
черно-жълто - 95 ома
черно-червено - 10.5 ома

Върнах всичко на мястото си, натоварих го, но пак се пуска само за 1 секунда и спира. Достатъчно ли е само +12 да натоваря?

Прави ми впечетление че при подадено захранване (без да се пуска зелената) - резистор 1W лееееко грее. Точно този резистор се намира между лилавата жица и масата

edit : чува се слабо висока честота!

Exclamation Arrow Отцепвам темата Exclamation Няма ли да се научите да не пишете в чужди и стари теми Exclamation
DMS_88
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 12:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Закачих CD-ROM, но пак същата ситуация... тръгва за 1 сек и спира Rolling Eyes
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 12:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако имаш възможност провери с осцилоскоп как ти изглеждат изходните напрежения да не би да има някаде гаден електролит койти да ти прави проблен или окъсява и за това се включва защитата. Принципно не е нужно да товариш всички напрежения, идеята е импулсното чипа да отчита консумация то за това са товарните резистори за да не остане на празен ход. Също сетих се щом сработва за секунда виш с аналогов прибор напреженията появяват ли се за тази секунда на всякъде. Обикновено от кофти електролити най често идат проблемите.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DMS_88
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 12:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Спрямо тази картинка напреженията не съвпадат напълно. Може ли да се разсъждава нещо на тази база

http://www.rom.by/files/3528b_0.png

1 - 5.03
2 - 0.12
3 - 1.21
4 - 0
5 - 0
6 - 4.58
7 - 1.22
8 - 0
9 - 1.17
10 - 0
11 - 0
12 - 3.5
13 до 17 - 0
18 - 4
19 - 2.12
20 - 2.12

Кондерите са марка TEAPO и изглеждат стабилни. Колкото до напреженията - да опитват се да достигнат очакваните стойности, но захранването бързо гасне - иначе има живот на изхода. (нямам стрелкови за съжаление)

Най-много ме притеснява това малко съпротивление между черната и червената както и високата честота която се чува слабо Rolling Eyes
Мога ли да го приема за нормално, и ако да - кои кондензатори да подменя - тези покрай изхода, покрай чипа или покрай трафчетата
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Така както гледам 12волта никаде ги няма колко имаш на жълтата жица дето отива към куплунзите сд и хард там трябва да е 12волта също ако не греша трябва някъде да имаш едно оттрицателно напрежение мисля -12в беше.

червената жица ти е 5в там при съпротивление 10ома на 5в тока ти е 0,5А мисля че е много смени кондензаторите на изхода виш като ги разпояваш дали ще ти се увеличи съпротивлението аз мисля че имаш окъсил електролит.
DMS_88
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 15:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Опитва да се появи нещо на изходните букси, но нали ти казвам - гасне веднага. Ако имах аналогов сигурно щеше да покаже 12 волта, но с дигиталния изфъфли нещо от сорта на 7 Smile

ето какво написа колега : 320V на големите електролити има ли? (има да +/-160)

Щом пищи, почти е сигурно, че чипчето е наред, има късо в изхода...

---

почвам да разкачам електролитите накрая, обаче защо не излизат напреженията от картинката в режим stand by? нали не е пуснато от зелената Rolling Eyes

edit 18:16 Проверих всички елементи отново навсякъде - покрай трафовете, покрай дроселите и покрай чипа... извадих дори филтриращите кондензтори на изхода... никакъв резултат Evil or Very Mad

Бял проводник липсва в това захранване незнам защо
shri
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Само едно уточнение като сваляш електролитите без тях не можеш да пробваш трябва да има запоени за да мериш. Ако си проверил всичко може би наистина трябва да се гледа с осцилоскоп също трябва да се види режима на чипа дали напреженията на крачетата отговарят на номиналните по схема или даташит на чипа. Не знам какво друго да ти кажа, може в краен случай да имаш късо в трафчето но е малко вероятно.
DMS_88
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 07, 2009 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Нямам идеи и аз повече... язък че е хубаво захранването
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Вто Сеп 08, 2009 5:56    Заглавие: Отговорете с цитат

За да спира причината е, че сработва защитата. Понеже от писаното по-горе не се разбира с какви чипове е изградено това захранване, трудно може да ти се даде смислен съвет. Имаш ли схема ?
DMS_88
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 08, 2009 11:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Оптрона и изглежда добре, но намерих нещо доста интересно - два SMD резистора липсват Exclamation точно преди оранжевия изход е единия (предполагам че е 10К, а другия е при двата транзситора до малкото трафче,но той незнам колко трябва да е)

Сложих един 10К при оранжевите, но няма никакъв ефект, трябва този при транзисторите да се сложи мисля Rolling Eyes

R35, R23

Ако някой има такова разглобено и работещо ще съм му крайно благодарен

P.S.Еееееее крайно време беше! Поправено е!

Най-вероятно умишлено не е сложен СМД резистор при транзисторите, а проблема е бил в изчезването на този при 3.3-те волта. Още нещо съществено - имаше и кофти спойка на още един резистор - затова сега проработи през лампа, но ненатоварено

Да съпротивлението черна-червена е ниско, но явно е нормално. Всички напрежения излизат

Благодаря на всички отзовали се
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети