Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Захранване от 110v. AC-DC към 220V.AC
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: БУРГАС

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 12:33    Заглавие: Захранване от 110v. AC-DC към 220V.AC Отговорете с цитат

Здравейте колеги, имам за решаване един проблем и си търся идея за възможно най елементарно изпълнение.
Един приятел ме помоли да му направя захранване за касетофонче което ползва в локомотив и там има контакт на 110v.АС До тук проблем никакъв купих готово трафче 220-110 обърнах жиците и готово. Пробвах, тествах, радиото пее и играе нито грее нито бръмчи всичко ОК. Проблема обаче се явава когато локомотива се изключи от контактната мрежа и напрежението в контакта става 110v.DC и сами се сещате какво става с трафчето Mad Молбата ми е за идея как да спасим трафа, не е проблем да се изключва но все пак работата му е да кара влака а не да следи трафчето. Мисля си за някакво реленце на самоподхранване защото има малък интервал в момента на превключването през който да излючи но една идея в повече никога не е излишна Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 12:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Импулсно захранване за 110 в. (например за компютър) и захранване на радиото на вход за адаптор или батерии няма ли да стане?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 12:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Трафчето се събира в шепата и оригинално е с щепсел и контакт, виждали сте ги има ги навсякъде. ще се пренася в торбата в която има дрехи, правилници, инструменти, храна и тн. Ако сложим и някоя голяма кутия в торбата може да не остане място за папането Wink

ПС. Касетофончето няма вход за DC не е проблем да се направи но ще трябва да се търси и друг модел адаптор
Върнете се в началото
Mario-G
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 13:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами тогава с батерии или с акумулаторни и зарядно, което да работи на 110 в. или например тук има подобни импулсни адаптори и за 110 в. Rolling Eyes
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 14:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за офертите на Mario-G но трафчето ми е на масата и като че ли не ми се иска да утежнявам проекта финансово. Ще ми се да го научим да разпознава AC-DC и да се пази Wink
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 14:16    Заглавие: Отговорете с цитат

zero-cross
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 15:51    Заглавие: Отговорете с цитат

С англииския съм на вие Embarassed но доколкото разбрах това нещо идеята му не е ли да разделя галванично управлението от горещата част.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Сеп 29, 2009 16:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Това са оптотриаци.
Предназначени за управление на триаци. При "разрешение" на входа включват изхода при преминаване през "нулата".
Т.е. следят кога синусуидата в горещата част (изхода) ще пресече нулата (zaro cross) и ако входа е разрешил да се включи изхода, той се включва само в този момент.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ivanw
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Пет Окт 02, 2009 8:02    Заглавие: Re: Захранване от 110v. AC-DC към 220V.AC Отговорете с цитат

Най елементарното решение е с един диод. Плюса на диода срещу плюса на DC.Така ше се получи еднопериоден изправител който ще работи само на AC като се комбинира с едно реле 60V DC ще действа като ключ. Трябва обаче да се внимава + на диода винаги да е включен срещу + на контакта.
dobrin_67
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Окт 02, 2009 9:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с диода е добра идея, но за съжаление плюса да е винаги плюс е неприложимо все едно когато включваш щепсела да следиш винаги къде е фазата. Оптотриака ми се вижда добро решение но ще трябва да избистрим начина на управлението му, кой ще разрешава и кой ще забранява включването. Ако изникнат и други идеи за някакво елементарно решение добре дошли.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети