| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 02, 2009 21:52 Заглавие: Интересна схема на зарядно |
|
|
Схемата ме заинтригува с няколко качества- проста е ,безопасна защото без акумулатор може да се дава накъсо ,не тръгва и при обърнат поляритет ,автоматично изключва при достигане желаното напрежение ,за регулиране на тока -може да се помисли ,ако се получи ще е идеална. Дайте своите мнения и виждания ,особено ако някой я е правил ,благодаря ! ПП- замяна на транзистора 2N6027 ,тиристора BT152/600R
 |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 03, 2009 5:21 Заглавие: |
|
|
Схемата е наистина интересна и дуракоустойчива. Бих я повторил. Дават ли някъде данни за трафа освен това, че е 1:1. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 03, 2009 11:27 Заглавие: |
|
|
| Феритен пръстен поне 2000 мю ,20мм ,или повече диаметър (в Комет има 23 смятам с такъв да го правя) намотките 30-45 с проводник 0.5-0.65 диаметър, 1:1 преводно отношение , то е дадено всъщност. |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 03, 2009 14:51 Заглавие: |
|
|
А дали ще стане пръстен от комбинирания дросел на компютърно захранване. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 03, 2009 21:53 Заглавие: |
|
|
Не знам каква му е магнитната проницаемост ,имаше една тема ,ако я премериш и е поне 2000 -ще стане , ами пробвай!  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Окт 03, 2009 21:57 Заглавие: |
|
|
| А защо да е трафче като може да се помисли и за оптронче? |
|
|
 |
pilgrim Опитен потребител

Регистриран на: 24 Яну 2007 Мнения: 347 Местожителство: wild,wild world
|
Пуснато на: Нед Окт 04, 2009 4:02 Заглавие: |
|
|
| Петров написа: | | .....да се помисли и за оптронче? |
Не става само мисъл, трябва и акъл....  _________________ Руски форум. Задаваш въпрос, после ти отговарят.
Израелски форум. Задаваш въпрос, после на теб ти задават въпрос.
Български форум. Задаваш въпрос, после дълго ти разказват колко си тъп. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 04, 2009 10:21 Заглавие: |
|
|
Имам направено зарядно ,като са ползвани подобни идеи.На изхода няма никой преди стартирането му,не може да се стартира,ако няма включен акумулатор за заряд или е включен погрешно,също така ако акумулаторът е с напрежение под 9V го отчита като повреден и пак не тръгва.В интерес на истината това понякога създава проблеми,но за акумулатори,които са в неизвестно състояние според мен е добре.Токът при мен се регулира до около 10А,което мисля за домашно ползване е достатъчно.Има схема,следяща напрежението и при достигане на зададената стойност зарядът се прекратява.Ползвам го вече десетина години,не ми е създавало неприятности.Използвал съм за база захранващ блок от българските радиостанции,не помня как се казваха,от по-старите модели-12V/5А.Трафът от това захранване си остава в кутията,смених греца и монтирах новата платка.На панела има едно амперметърче,клеми и бутон за старт на заряда.А,и светодиод-двуцветен,който показва заряд или прекратяване на заряда. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 04, 2009 15:34 Заглавие: |
|
|
Ако кажеш и че е с два активни елемента само веднага ще поискам схемата ! Иначе сериозно-не ми е проблем да синтезирам всякаква схема с всички подобни екстри ,но не знам дали ще може да стане по-елегантно от тази ! Ако някой има идеи за подобрение - с удоволствие бих пробвал ,например -не знам как най елегантно да се регулира тока ,дали ще е необходимо е друг въпрос . |
|
|
 |
iwkom Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Окт 04, 2009 15:59 Заглавие: |
|
|
| Не знам дали тук му е мястото да коментирам, но имам токоизправител от 1.2 до 26V, който съм го правил навремето по схема от руско списание и вече над 15 години си работи безотказно. Схемата е изпълнена с три транзистора, ценер, 3 диода, има защита от късо на изхода. Наистина е ефективна, но за съжаление самата схема отдавна съм я затрил, но само да ми остане време ще я преначертая и ще я постна тук. |
|
|
 |
|