Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Схема на генератор 38khz

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
importante
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 14:17    Заглавие: Схема на генератор 38khz Отговорете с цитат

Здравейте! Имам нужда от изпитана и правена схема ,която да генерира 38кхз.Целта ми е да командвам TSOP1138.Целта ми е само на изхода на приемника от логическа 1 да стане на 0.Раглеждах схеми в гугъл обаче една не проработи..Затова се нуждая от някоя изпитана схемичка Wink Razz Благодаря на отзовалите се! Wink
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 14:51    Заглавие: Re: Схема на генератор 38khz Отговорете с цитат

importante написа:
...Раглеждах схеми в гугъл обаче една не проработи...

Имаш друг проблем.
Отклонението от централната носеща честота не е толкова критичен фактор. Говорим за отклонение от няколко kHz. Колко ще е капризен фотомодула зависи от производителя му, но изобщо да не се получи - проблема е друг.
Елементарен вариант - таймер 555.
Разгледай обаче внимателно datasheet-a на фотомодула!
Подозирам, че очакваш като му "пуснеш" тази честота - да си смени състоянието и да е в такова докато не спре облъчването.
Ако е това, то няма да стане с този тип приемници.
Или поне не по този начин.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
importante
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 16:32    Заглавие: Отговорете с цитат

Да!Точно правилно подозираш...Искам да объча приемника със светодиода който свети с тази генерираната честота и той(приемника TSOP1138) да смени състоянието си на изхода...Имам отделна схема на този приемник за да задържи състоянието си ще я пусна тук да си кажеш мнението за нея..обаче на мен проблема ми е (или така си мисля аз) ,че не успявам да генерирам тази честота,и точно схеми с таймер 555 използвах и не успях.
Може и да не измервам правилно с мултицета честотата..но със друг генератор, успявам да задържа стабилно ниво на изхода на приемника..но е така сложно направен този генератор ,че немога да го направя.Мисля ,че проблема е в това ,че не мога да направя правилно генератор на 38khz и затова искам схема която някой е правил и знае че работи и генерира тази честота..(подозирам го ,понеже с другия генератор приемника си работи)
Ето я схемата на приемника
http://pics.data.bg/zoom/shared/01e96464e5693a707996c92a846d8c00
При тази схема мотора работи когато няма модулирана светлина
Върнете се в началото
danyguit2000
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Габрово

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 16:54    Заглавие: Отговорете с цитат

Пробва ли с дистанционно на 38кHz да видиш дали се "шашка" ?
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 17:01    Заглавие: Отговорете с цитат

importante написа:
...При тази схема мотора работи когато няма модулирана светлина

Така и трябва да бъде.
Само че в случая да се говори за модулирана светлина не е много коректно.
Ето ти проста схемичка която работи и е напълно достатъчна като точност за този приемник:

Давайки 4-ти крак на маса на изхода няма да има никой, а давайки го към захранване - на изхода ще имаш въпросната честота.
Проблема ти е друг (освен генератора, ако въобще е той)!
Този приемник НЕ МОЖЕ да работи да го наречем в "непрекъснат" режим!
За това те карах да четеш Datasheet-a.
За да се получи това което искаш - тази носеща честота която ще получиш с генератора трябва да я модулираш с друг генератор с по-ниска честота (може за тази цел да се ползва 4-ти крак), а след фотомодула в приемната част да интегрираш ниската. (Фотомодула ще ти даде на изхода си демодулиран сигнал - само ниската честота).

П.П. Между другото от картинката която си дал - резистора 1k е много по-смислено да е м/у изхода на фотомодула и базата, а не както е сега.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
importante
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 17:43    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ти за схемичката!Дано да ми свърши работа и после ще споделя какво съм направил.На практика на мен не ми е необходим така наречения ''непрекъснат'' режим понеже ще спира и ще се пуска мотора доста често.
Сега ,при моята схема на картинката ,която съм качил е ''работеща'' при отсъствие на сигнал.И сега тъй като съм чел datasheet-а ,когато изхода е неактивен и няма подаден сигнал към приемника,на изхода му се получава високо ниво (до тука ясно) ,което ниво се осигурява през един резистор 80К и изходния ток е много малък и неможе да задвижи мотора.
Получава се V/R ,което е 5V/80K ,и това е 62.5mA.За да получиме по голям ток трябва да включиме външен резистор ,паралелно на вътрешния (80К) (вътрешния е точно между Vcc и Out) ,затова е този резистор между базата и + ,паралелно на вътрешния. Wink
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 17:57    Заглавие: Отговорете с цитат

importante написа:
.... понеже ще спира и ще се пуска мотора доста често.....

Относително е това понятие Very Happy

importante написа:
....Получава се V/R ,което е 5V/80K ,и това е 62.5mA....

Мдам Confused , при тази серия действително "опъващия" резистор е доста високоомен. Само дето в сметките си сбъркал с три порядъка, но резистора си е добре така Wink
Върнете се в началото
importante
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 12, 2009 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Супер..Схемата ти работи идеално ..благодаря ти много,не веднъж съм мъчил да я направя.Обаче тя е на честота 36Khz ,затова смених резистора между краче 6 и 7,което е 1к,поставих потенциометър 4.7к и настроих генератора на 38Khz.
Сега ще връзвам схемата на TSOP1138 ,която бях дал и ще се кефя.
Благодаря отново Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети